BREAKING NEWS
latest

"Φουντώνει" η πολιτική αντιπαράθεση μετά την παραίτηση Τόσκα


Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, με φόντο τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

Οι τόνοι ανέβηκαν μετά την αποδοχή της παραίτησης του Νίκου Τόσκα από τον Πρωθυπουργό, με την ΝΔ να τονίζει ότι έρχεται πολύ αργά. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει πως η παραίτησή του δεν αρκεί και ζητά να παραιτηθούν ο Παύλος Πολάκης και η Ρένα Δούρου.
Ιδιαίτερα αιχμηρές ήταν και οι ανακοινώσεις των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ η ανακοίνωση της παραίτησης Τόσκα, έφερε ξανά στο προσκήνιο τις συζητήσεις και τα σενάρια για ανασχηματισμό.

ΝΔ για την παραίτηση Τόσκα: Είναι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα

«Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν το θάρρος να τις αναλάβουν, έντεκα ημέρες μετά την τραγωδία», αναφέρει σε σχόλιο της η ΝΔ για την παραίτηση Τόσκα.

«Η παραίτηση του κ. Τόσκα είναι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα», καταλήγει στο σχόλιο του το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η απάντηση του Μαξίμου σε ΝΔ: Η μικροψυχία έχει ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης

Σκληρή ήταν η απάντηση που έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου στην ανακοίνωση της ΝΔ για την παραίτηση του υπουργού προστασίας του πολίτη Νίκου Τόσκα.

''Δεν μας ξαφνιάζει η αντίδραση της ΝΔ στην παραίτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να εκμεταλλευτεί μια εθνική τραγωδία, για να καρπωθεί πολιτικά οφέλη και μόνο. Αυτό όμως που αποδεικνύει και στους πιο δύσπιστους, είναι ότι η μικροψυχία έχει όντως ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης'', τονίζει σε ανακοίνωση του το Μέγαρο Μαξίμου.

Η νέα ανακοίνωση ΝΔ και οι δηλώσεις Άδωνι

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε με σημερινή ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία.

«Οι ευθύνες για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος αρκείται σε μια παραίτηση με χρονοκαθυστέρηση και συνεχίζει να περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τον Υπουργό Εσωτερικών, το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής.

Όλοι τους, προφανώς, όπως και η Περιφερειάρχης Αττικής, αισθάνονται άνετα στις θέσεις τους, έτοιμοι να διαχειριστούν την επόμενη κρίση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παραιτήσεις και άλλων κυβερνητικών στελεχών ζητά ο Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνοντας πως η παραίτηση Τόσκα δεν αρκεί και πως έγινε καθυστερημένα και μετά από την πίεση της κοινωνίας. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζει πως υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές και προσωπικές ευθύνες για την τραγωδία στην Αττική, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος.

"Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την «πολιτική ευθύνη» όπως είπε, χωρίς όμως καμία περαιτέρω πράξη. Πολιτική ευθύνη χωρίς καμία πράξη είναι γράμμα κενό περιεχομένου. Η ΝΔ πιστεύει ότι οι ευθύνες είναι προσωποποιημένες και βρίσκονται στα πρόσωπα των κ.κ. Τόσκα, Σκουρλέτη, Πολάκη, Δούρου, Καπάκη καθώς και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Τερζούδη. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν αντικειμενικά προσωπική ευθύνη. Το ίδιο και ο κ. Τσίπρας. Δεν αρκεί η παραίτηση του κ. Τόσκα η οποία και έγινε καθυστερημένα και μετά από την πίεση της κοινωνίας. Πρέπει ακόμα να παραιτηθούν η Ρένα Δούρου που είχε την ευθύνη της εκκένωσης και ο Παύλος Πολάκης που απέκρυψε τους νεκρούς το βράδυ της Δευτέρας για χατίρι του Τσίπρα" λέει χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ: Η παραίτηση Τόσκα έχει στόχο να εκτονώσει την αγανάκτηση του λαού

«Η παραίτηση τουυπουργού της κυβέρνησης, που “τα έκανε όλα καλά”, στόχο έχει να εκτονώσει την αγανάκτηση του λαού, αλλά και να κρύψει τις πραγματικές αίτιες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αν. Αττική. Με αλλαγές προσώπων δεν επιλύονται τα προβλήματα από την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και την υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης», σημειώνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ για την παραίτηση του Νίκου Τόσκα.

Το ΚΙΝΑΛ για την παραίτηση Τόσκα: Η καθυστερημένη αποπομπή του δεν πρόκειται να ξεγελάσει κανέναν

«Είναι πολύ αργά κύριε Τσίπρα. Η προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού εξακολουθεί να είναι η πρώτη προτεραιότητά σας, όμως η καθυστερημένη αποπομπή του κυρίου Τόσκα δεν πρόκειται να ξεγελάσει κανένα», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης σχετικά με την παραίτηση Τόσκα.

«Αναλάβετε την πολιτική ευθύνη για την ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική και παραιτηθείτε.Αν φυσικά έχετε φιλότιμο και τσίπα», συμπληρώνει στη δήλωσή του ο κ. Χρηστίδης.

Η αντίδραση Θεοδωράκη στην παραίτηση Τόσκα

''Ο άνθρωπος που προσπαθούσε και δεν έβρισκε ένα λάθος για τον θάνατο τουλάχιστον 85 ανθρώπων εν καιρώ ειρήνης, τελικά παραιτήθηκε'', έγραψε νωρίτερα στο twitter ο επικεφαλής του κόμματος το Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης.

''Τις μέρες του στο υπουργείο τις πλήρωσαν ακριβά οι Έλληνες. Από τα Εξάρχεια μέχρι το Μάτι'' πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης με αφορμή την παραίτηση του Νίκου Τόσκα από τη θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.


Η τελετή παράδοσης-παραλαβής

Τη βούληση της κυβέρνησης για το ριζικό ανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας και σύγκρουση με τα συμφέροντα υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τον αποχαιρετισμό του Νίκου Τόσκα.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των πληγέντων σε συνδυασμό με μια εις βάθος αποτίμηση της τραγωδίας, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στην Πολιτική Προστασία.

Συγκινητική και σεμνή ήταν η ομιλία του αποχωρήσαντος αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, ο οποίος επικέντρωσε τις επισημάνσεις του στην τραγωδία και στην ανάγκη να μην ξεχαστεί, καθώς και «στην γενναιότητα που έχει δείξει ο πρωθυπουργός».

Ειδικότερα ο κ. Σκουρλέτης που ανέλαβε και καθήκοντα υπουργού Προστασίας του Πολίτη σημείωσε τα εξής:

«Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει όχι μόνο τις παθογένειες και τις λαβωμένες υποδομές στο πλαίσιο μιας βαθιάς αποτίμησης. Πρέπει οι νόμοι που ψηφίζονται και να εφαρμόζονται. Να δούμε διαχρονικά λάθη που έχουν γίνει. Σύντομα θα ανακοινωθεί ο ριζικός ανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας η οποία επιβάλλεται όχι μόνο από τις τραγικές απώλειες, αλλά και τις κλιματικές αλλαγές διεθνώς. Η Δικαιοσύνη κάνει το έργο της και προφανώς όλες οι υπηρεσίες θα διευκολύνουν αυτό το έργο. Η αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ανάγκη να βγουν πιο ισχυροί από αυτή την τραγωδία και είναι απαίτηση του ελληνικού λαού να στέκονται στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων. Αυτό το έμψυχο δυναμικό θα κληθεί να δράσει και να επιτελέσει το καθήκον του και στο μέλλον».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σκουρλέτης στην πορεία του κ. Τόσκα κατά τη διάρκεια της θητείας του, τονίζοντας ότι είναι άδικο το έργο του Νίκου Τόσκα να κριθεί με βάση τα όσα συνέβησαν μετά την 23η Ιουλίου. «Ο Τόσκας έκανε εξαιρετική δουλειά μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και προβλήματα υποδομών. Εχθροί και φίλοι τον χαρακτηρίζουν για την ηθική του ακεραιότητα, την ανιδιοτέλειά του», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ .Τόσκας στην συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τιμητική πρόταση που του έκανε να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα πρώτα από το ΥΠΕΘΑ και στη συνέχεια το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που κλήθηκε να βγάλει τη χώρα από το περιθώριο και ο ίδιος απέδειξε ότι γενναιότητα δεν έχουν μόνο οι στρατηγοί αλλά και τα υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα που κυρίως σε δύσκολες στιγμές δείχνουν το εκτόπισμά τους. Οι πολίτες καταλαβαίνουν, αξιολογούν και κρίνουν. Γιατί το κοινωνικό σύνολο είναι ο μεγάλος κριτής», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στη δική του στάση ο κ. Τόσκας είπε: «Η συνείδησή μου επέβαλε από την πρώτη στιγμή να καταθέσω στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου, ήταν το αυτονόητο και το ελάχιστο. Κάποιοι δεν με πίστευαν, αν και δήλωνα κατ΄ επανάληψη όλα αυτά τα σχεδόν 3 χρόνια ότι δεν είμαι βιδωμένος στην καρέκλα μου. Επί 35 χρόνια υπηρέτησα την πατρίδα. Και όπως έχω πολλές φορές δηλώσει, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν το επιδίωξα αλλά ούτε προφταίνω να γίνω. Είμαι στρατιώτης που έδινα τις μάχες με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο και το δημόσιο συμφέρον. Και ό,τι λέω το εννοώ. Επέλεξα να μην ακούω τις σειρήνες της μικροπολιτικής αλλά να κάνω σωστά τη δουλειά μου».

Επισήμανε ωστόσο ότι «τις τελευταίες ημέρες η χώρα βίωσε μια ανείπωτη τραγωδία και όλοι βάλαμε τους εαυτούς μας στη θέση των συνανθρώπων μας που στερήθηκαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν, τα σπίτια θα ξανακτιστούν, οι ακρογιαλιές θα ξαναγεμίσουν παιδικές φωνές, όμως αυτοί που χάθηκαν δεν θα ξανάρθουν κοντά μας, οφείλουμε να τους θυμόμαστε, οφείλουμε να βρούμε τρόπους για να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία και οφείλουμε να το κάνουμε πράξη γιατί μόνο τότε η πολιτική συγνώμη θα έχει αντίκρισμα», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε σύντομα στο έργο του ως μέλος της κυβέρνησης δίνοντας έμφαση στη διαχείριση της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης, της μεγαλύτερης που γνώρισε η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη των τελευταίων δεκαετιών, και μάλιστα σε μια από τις χειρότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας που είναι η οικονομική κρίση. Αλλά και την αντιμετώπιση μίσους από ακροδεξιά στοιχεία και οργανώσεις, την προσπάθεια για τον εκδημοκρατισμό της Αστυνομίας και την εδραίωση των σχέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας και την πρόσβαση των πολιτών στους φακέλους ατομικών φρονημάτων που επί δεκαετίες παρέμειναν σφραγισμένοι και στα αζήτητα. «Αγωνίστηκα για μια πιο δημοκρατική Αστυνομία κόντρα σε νοοτροπίες και αυθαίρετες πρακτικές που την έθεταν απέναντι από τον πολίτη. Επέμεινα ακόμα και όταν κάποιοι επιδόθηκαν στην εύκολη κριτική χωρίς θέσεις και επιχειρήματα», είπε και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά αποτελούν ένα λιθαράκι για να μη ζήσουμε πάλι μαύρες στιγμές σε μια Ευρώπη που ακόμη και σήμερα δοκιμάζονται οι αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

Καταλήγοντας ο κ. Τόσκας ευχαρίστησε την οικογένειά του, τους άλλους υπουργούς και τους συνεργάτες του, καθώς και όλο το προσωπικό του υπουργείου, ένστολους και μη, για τη στήριξή τους. Ευχήθηκε στους τελευταίους να συνεχίσουν να επιδεικνύουν επαγγελματισμό στο έργο τους, να θέτουν συνεχώς την παρτίδα και τη δημοκρατία μπροστά και πάντα να βρίσκονται στην υπηρεσία του πολίτη.






enikos.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID