BREAKING NEWS
latest

Ασφαλέστερη περιήγηση αλλάζοντας τον DNS του υπολογιστή σας


Πως δουλεύει

Κάθε URL όπως το secnews.gr έχει μια μοναδική διεύθυνση IP. Όταν καλούμε μια διεύθυνση URL, ο υπολογιστής μας μαθαίνει την IP διεύθυνση που αντιστοιχεί στο URL μέσω του DNS. 

Ωστόσο η υπηρεσία DNS των παρόχων δεν είναι πάντα τόσο ασφαλείς όσο θα μπορούσε να είναι. Συνιστάται η αλλαγή DNS με κάποια εναλλακτική επιλογή όπως της Google, της Cloudflare ή της Quad9, των οποίων η χρήση είναι δωρεάν.

Η αλλαγή της υπηρεσίας γίνεται με μερικά μόλις κλικ. Στα Windows μέσω του Control panel η διαδικασία είναι η εξής:

Network and Internet

Network and Sharing Center

Change adapter settings > Properties

Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) > Properties

Advanced και επιλέγουμε την DNS καρτέλα

Η υπηρεσία της Clouflare είναι σχετικά πρόσφατη και είναι η ταχύτερη από τις 3 στο 72% των χωρών, ενώ η δεύτερη και τρίτη θέση από θέμα ταχύτητας πηγαίνει στην Google και στην Quad9 αντίστοιχα. Οι διευθύνσεις της κάθε υπηρεσίας είναι οι εξής: 1) Google 8.8.8.8, 2) Cloudflare 1.1.1.1, 3) Quad9 9.9.9.9

Η Quad9 ελέγχει τις διευθύνσεις ανάμεσα σε μια τεράστια λίστα από παραβιασμένους ιστότοπους που διατηρούν 19 security intelligence εταιρείες, για να σιγουρευτεί ότι η διεύθυνση δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν ως κακόβουλη. 

Στην περίπτωση που έχει αναφερθεί, η Quad9 μπλοκάρει την διεύθυνση. Σε αντίθεση με την Clouflare και την Google, ο οργανισμός πίσω από την Quad9 περιγράφει την υπηρεσία της σαν “Εντελώς αλτρουιστική” και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την IBM. 

Η παροχή της υπηρεσίας της είναι δωρεάν και υπόσχεται ότι δεν συλλέγει ή πουλάει στοιχεία χρηστών. Επίσης αναφέρει ότι λόγο της αυξημένης ασφάλειας που παρέχει, οι χρήστες είναι ασφαλείς από malware όπως το πρόσφατο VPNFilter.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι η χρήση ενός DNS δεν σημαίνει ότι είμαστε απόλυτα ασφαλείς και πάντα πρέπει να συνοδεύεται από firewall και antivirus. Ωστόσο ο αυτόματος αποκλεισμός κακόβουλων διευθύνσεων και IP είναι ένα μεγάλο βήμα για την online προστασία μας.

secnews.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID