BREAKING NEWS
latest

Το όραμα του Ισραηλινού συγγραφέα Αβραάμ Γεοσούα για συνασπισμό των χωρών της Μεσογείου


Ο Αβραάμ Γεοσούα γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ και θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς Ισραηλινούς συγγραφείς.

Έχει τιμηθεί για το έργο του τόσο στο Ισραήλ όσο και σε άλλες χώρες και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και σε ιταλικά Πανεπιστήμια. Είναι καθηγητής της Συγκριτικής και Εβραϊκής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα και διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Χάρβαντ, Σικάγου και Πρίνστον. 

Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν μεταφερθεί στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο «Η κομπάρσα» μεταφράστηκε πρόσφατα στην Ελληνική και είναι αφιερωμένο στη γυναίκα.

Ο Α. Γεοσούα βρέθηκε στην Αθήνα για τις εκδηλώσεις «Αθήνα, παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου 2018» και σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής αναφέρθηκε στο παραπάνω βιβλίο του αλλά και στην πρόσφατη ενέργεια του Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. 

Ως υπέρμαχος της ειρηνικής λύσης των διαφορών μεταξύ των δύο κρατών χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «τρέλλα» και λάθος τεράστιο, καθώς η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, αφαιρεί τη δυνατότητα ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους για συμβιβαστική λύση.

Εκτός όμως της σκληρής κριτικής, ο συγγραφέας παρουσίασε μια ιδιαίτερα σημαντική πρόταση. Ο Γεοσούα πιστεύει ότι ήρθε η ώρα για ένα συνασπισμό των κρατών της Μεσογείου και την δημιουργία μιας μεσογειακής ταυτότητας. 

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Τουρκία, το Ισραήλ και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής θα μπορούσαν να πάρουν την πρωτοβουλία συγκρότησης μιας δικής τους κοινότητας, που δεν θα είναι ανταγωνιστική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ένα είδος υποδιαίρεσης, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως λειτουργεί σήμερα, επικεντρώνεται μόνον στη Γερμανία και στη Γαλλία. Εξάλλου τις χώρες αυτές ενώνουν στενοί δεσμοί γεωγραφικοί, ιστορικοί, πολιτισμικοί.

Η Ελλάδα, μάλιστα, θα μπορούσε να αναλάβει σημαντικό ρόλο, τόνισε ο Ισραηλινός συγγραφέας, να παύσει, δηλαδή, να δέχεται τις επιπλήξεις της καγκελαρίου Μέρκελ, και να αποκτήσει μια αποστολή, έναν ρόλο, μια νέα υπόσταση.

Μετά την ανάγνωση της συνέντευξης αυτής, στο νου μου ήρθαν τα λόγια του Πλάτωνα στην Ζ΄Επιστολή, όπου εκφράζει την απογοήτευσή του από τα πολιτεύματα της εποχής του. Γράφει, λοιπόν, ο μεγάλος φιλόσοφος: 

«Οι γενεές των ανθρώπων δεν θα πάψουν να υποφέρουν παρά όταν, ή εκείνοι που σωστά και γνήσια φιλοσοφούν πάρουν στα χέρια τους την πολιτική εξουσία, ή οι πολιτικοί ηγέτες, από μια θεία βουλή, φιλοσοφήσουν αληθινά».

aixmi.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID