BREAKING NEWS
latest

Ναύπλιο - Η Ιστορία αγκαλιά με τη θάλασσα!


Η πόλη σε ταξιδεύει με τρόπο μοναδικό στα παλαιότερα χρόνια της πολύπαθης ιστορίας της. Κάθε της γωνιά και σοκάκι σιγοψιθυρίζουν και τελικά κατακλύζουν το μυαλό με εικόνες από τη δημιουργία της νεότερης Ελλάδας. 

Το Ναύπλιο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, εδώ λειτούργησε το πρώτο φαρμακείο, ιδρύθηκε η πρώτη Σχολή Ευελπίδων, αλλά και δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης. 

Ψυχικό βάλσαμο το αγνάντεμα στο γαλήνιο Μπούρτζι, αλλά πάντα κάτω από το βάρος της παρουσίας και ιστορικής αξίας του Παλαμηδίου, του κάστρου που στεφανώνει όλη την πόλη.



Το Ναύπλιο είναι χτισμένο στον μυχό του Αργολικού Κόλπου που σχηματίζει ένα τέλειο ημικύκλιο και ο οποίος ήταν και είναι ακόμα βαλτώδης και ευάλωτος στους δυτικούς ανέμους, κάτι που φαίνεται κυρίως από την πλευρά της Ν. Κίου. 

Στην ανατολική πλευρά του κόλπου, μια μικρή απότομη βραχώδης χερσόνησος, η Ακροναυπλία, εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Εχει μήκος περίπου 600 μ. και ενώ η νότια πλευρά της είναι απόκρημνη, στη βόρεια αφήνει ένα πλάτωμα όπου έχει αναπτυχθεί η πόλη του Ναυπλίου. Το πλάτωμα αυτό πλέον έχει μεγαλώσει, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες μπαζώθηκε για να διευκολυνθεί και η διαμόρφωση του λιμανιού.



Στη νότια πλευρά της Ακροναυπλίας έχει δημιουργηθεί μια μικρή παραλία - όαση, καθώς από πάνω της στέκουν εντυπωσιακοί βράχοι. Είναι ο κόλπος της Αρβανιτιάς με άσπρο μεγάλο βότσαλο, ενώ οι φραγκοσυκιές, καθώς κρέμονται από τα βράχια της Ακροναυπλίας, συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό.

Νότια της πόλης και προσπερνώντας το Παλαμήδι απλώνεται η αμμουδερή παραλία του Καραθώνα. Ο κόλπος του Καραθώνα βρίσκεται 3 χλμ. μακριά από το Ναύπλιο και δέχεται το κύριο μέρος των κολυμβητών της περιοχής. 
Ευκάλυπτοι και αρμυρίκια προσφέρουν τη σκιά τους, ενώ από το νοτιότερο άκρο του κόλπου ξεκινά μια λιγόλεπτη πεζοπορική διαδρομή προς το γραφικό, «μοναχικό» ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου.
Το Ναύπλιο απέχει περίπου 140 χλμ. από την Αθήνα.

tanea



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID