BREAKING NEWS
latest

Ισομετρικές ασκήσεις: Για να γυμνάζετε το σώμα σας, μένοντας ακίνητοι!


Όχι, δεν πρόκειται για κάποια νέα ανακάλυψη! Οι ισομετρικές ασκήσεις είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο για κάποιο λόγο είχαν χαθεί από το προσκήνιο.

Τελευταία, όμως, κάνουν δυνατό comeback και υιοθετούνται τόσο από τα γυμναστήρια όσο και από άλλους χώρους άθλησης. Τι εννοούμε, όμως, όταν λέμε ισομετρικές ασκήσεις;

Πρόκειται για ασκήσεις κατά τις οποίες σπρώχνετε ή τραβάτε ένα ακίνητο αντικείμενο, χωρίς να κινείται η άρθρωση και χωρίς να αλλάζει το μήκος του μυός. Αντιθέτως, ο μυς συσπάται και έτσι, παράγεται δύναμη. Η στήριξη με τα χέρια σε έναν τοίχο, για παράδειγμα, χωρίς να λυγίζετε τους αγκώνες, αποτελεί μία άσκηση αυτής της μορφής γυμναστικής. Για να έχετε, όμως, μια πλήρη εικόνα των ισομετρικών ασκήσεων, παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις συνηθέστερες μορφές τους:
Ισομετρική άσκηση χωρίς αντίσταση

Πρόκειται για ασκήσεις που εκτελούνται κόντρα σε σταθερές επιφάνειες, όπως το πάτωμα ή ο τοίχος. Ακουμπάτε, για παράδειγμα, με την πλάτη στον τοίχο, λυγίζοντας τα γόνατά σας σε γωνία 90 μοιρών. Κατόπιν, κρατάτε τη στάση αυτή για 20 με 40 δευτερόλεπτα.

Αυτή η άσκηση θα σας βοηθήσει τόσο να έρθετε σε μια πρώτη επαφή με το συγκεκριμένο είδος προπόνησης όσο και να “γνωρίσετε” καλύτερα τους μυς σας!

Ισομετρικές ασκήσεις με αντίσταση

Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν στο γυμναστήριο, χρησιμοποιώντας μπάρες ή αλτήρες. Πάρτε, για παράδειγμα, μια μπάρα και καθώς εκτελείτε κάμψεις δικεφάλων, σταματήστε στη μέση της άσκησης, κρατώντας τη μπάρα σταθερή για 20 με 40 δευτερόλεπτα.

Χρήσιμα tips για να κάνετε κάτε σωστά τις ισομετρικές ασκήσεις:

Πριν την προπόνησή σας, φροντίστε να κάνετε προθέρμανση και διατάσεις. Πρόκειται για ένα απαραίτητο βήμα, οπότε καλύτερα να μην το προσπεράσετε...
Η ακινητοποίηση σε μια στάση που απαιτείται σε αυτές τις ασκήσεις, έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλούν "τρέμουλο" στους μυς, γι΄αυτό είναι απαραίτητο να αναπνέετε σωστά και να μένετε απόλυτα συγκεντρωμένοι!
Η διάρκεια της προπόνησης εξαρτάται από την ένταση που επιλέγετε να βάλετε. Προτιμήστε τα περισσότερα σετ με χαμηλή ένταση παρά τα λίγα σετ με υψηλή ένταση.

Ποια είναι τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα της ισομετρικής προπόνησης;

Παρόλο που κατά τις ισομετρικές ασκήσεις οι αρθρώσεις δεν κινούνται, ωστόσο καταβάλλετε προσπάθεια και αυτό επιτυγχάνει το “χτίσιμο” της μυϊκής σας δύναμης.
Η παραμονή των μυών σε ένταση, για αρκετά δευτερόλεπτα, αυξάνει την αντοχή τους.
Δεν απαιτείται κανένας εξοπλισμός, καθώς μία ακίνητη επιφάνεια, όπως το πάτωμα, είναι αρκετή για να εκτελέσετε ισομετρικές ασκήσεις.

Προσοχή!

Μην ξεχνάτε ότι πριν την ενασχόλησή σας με οποιοδήποτε είδος γυμναστικής είναι απαραίτητο να εξεταστείτε από γιατρό και να πάρετε την έγκρισή του!

fthis.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID