BREAKING NEWS
latest

Αράχωβα: Νόστιμες στάσεις με θέα τον Παρνασσό



Θεωρείται ο καλύτερος χειμερινός προορισμός για πολλούς και διάφορους λόγους. Είναι πανέμορφη, βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, έχει ένα πολύ καλά οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, φιλόξενο κόσμο και εξαιρετικές επιλογές για φαγητό. Τώρα που έπεσαν και λίγο οι τιμές, η Αράχωβα είναι πιο ωραία από ποτέ!

Μια από τις πιο κλασικές απόψεις της Αράχωβας

Την τελευταία φορά πάντως που επισκέφτηκα την Αράχωβα είδα ένα χωριό διαφορετικό. Όμορφο και αυθεντικό, με μια ατμόσφαιρα χαλαρή, έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του σαββατοκύριακου.

Οι καμινάδες κάπνιζαν, τα μαγαζιά είχαν ήδη στολίσει τις βιτρίνες με φορμαέλες, λουκάνικα και γκλίτσες, οι σούβλες στις ταβέρνες στριφογύριζαν ήδη και όλοι οι επισκέπτες έδειχναν πανέτοιμοι για ένα ακόμη διήμερο με φόντο τον χιονισμένο Παρνασσό.

Περπατάω στον κεντρικό δρόμο Παρασκευή πρωί και απολαμβάνω μια Αράχωβα άδεια. Και μπορεί να γέμισε κόσμο το διήμερο αλλά όχι όπως παλιά. Τα μαγαζιά είναι πάλι όλα γεμάτα αλλά με καλύτερη ποιότητα και λίγο πιο χαμηλές τιμές και ο κόσμος διασκεδάζει στ’ αλήθεια.

7 στέκια για φαγητό και μεζέδες

Η πίσω αίθουσα του Ε είναι ιδανική για πρωινό καφέ

Ε

Πάνω στον κεντρικό δρόμο, το παλιό Εμπορικό, λέγεται πλέον Ε και να έχει είναι από τα πιο σταθερά σημεία συνάντησης. Από νωρίς για πρωινό, καφέ, μεζέδες, τσίπουρα, πολλές ετικέτες κρασιού, παραδοσιακές γεύσεις και το βράδυ, με κλειστές πόρτες, δυνατή μουσική και κοκτέιλ. Δοκίμασε κάτι από σουφλέ με φορμαέλα, κριθαρότο με μοσχαρίσια μάγουλα ή ταλιάτα με πάστα τρούφας και μην παραλείψεις για το τέλος την θεϊκή πάβλοβα. (τηλ. 22670 31158)

Κυρά Παναγιώτα

Ιστορική ταβέρνα της Αράχωβας είναι η Κυρά Παναγιώτα στην απάνω γειτονιά, πίσω από τον Άι-Γιώργη. Όσοι περάσουν από εκεί τη θυμούνται τόσο για τη ζεστή φιλική ατμόσφαιρα όσο και για την κουζίνα της. Ζουμερή χορτόπιτα με τραγανό φύλλο, σαλάτα Μελωμένη, χειροποίητες χυλοπίτες τόσο νόστιμες που δεν χρειάζονται καν σάλτσα και μαγειρευτά που λιώνουν στο στόμα όπως το αγριογούρουνο και το αρνάκι. (τηλ. 22760 32735)

Κορυφαία παϊδάκια στου Δασαργύρη

Δασαργύρης

Ο Δασαργύρης επίσης με ελληνική κουζίνα φημίζεται για τις σούβλες και ειδικά το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι. Σπέσιαλ πολίτικη σαλάτα να πάνε κάτω τα ψητά, αρνάκι κατσαρόλας για όσους δεν θέλουν κάρβουνα ή κοκκινιστό μοσχαράκι με χοντροκομμένες τηγανητές πατατούλες.

Ή ακόμα και μια περιποιημένη φασολάδα, λευκή χωρίς ντομάτα με μπόλικο καρότο και σέλινο. Must τα παϊδάκια, το σπληνάντερο και οι γαρδούμπες, αλλά κυρίως τα παϊδάκια! (τηλ. 22670 31291)

Tavola

Αν κάποια στιγμή πεινάσεις αλλά δεν είσαι στο mood για παραδοσιακή κουζίνα και ψητά, δοκίμασε το Tavola. Βρίσκεται σε ένα στενάκι μετά την Πλατεία Λάκκα και μαγειρεύει ιταλική κουζίνα με guest συμμετοχή ελληνικών τοπικών υλικών.

Σαλάτα ρόκα, σπανάκι, αχλάδι, και λίγη φινετσάτη γκοργκονζόλα, φορμαέλα πανέ με μέλι και λάδι τρούφας, καρμπονάρα σε σπαγγέτι ολικής με πανσέτα και κολοκύθι, σκαλοπίνια με βελούδινη σάλτσα λεμονιού και, φυσικά, ένα αυθεντικό τιραμισού για το τέλος ή έστω λίγη καυτερή σκούρα σοκολάτα με πεπεροντσίνο. (τηλ. 6973 431969)

Στο όμορφο και ζεστό Sapin

Le Sapin

Στο γαλλικό bistrot Sapin στην Πλατεία Παπαϊωάννου δοκιμάζεις επικά φοντύ τυριών, γαλλική κρεμμυδόσουπα, μοσχαρίσια φιλετάκια που ψήνονται στο τραπέζι σε ηφαιστειακή πλάκα, κις λορέν που γίνονται ανάρπαστες αλλά και αυθεντική tarte tatin και το πιο σοκολάτα δεν γίνεται φοντύ με γάλακτος και bitter. (τηλ. 22670 31108)

Εκπληκτικό ζαρκάδι στιφάδο στην Καλύβα

Η Καλύβα

Λίγο έξω από την Αράχωβα, στο Λιβάδι, αξίζει να περάσεις από την Καλύβα. Μια όμορφη, γραφική ταβέρνα με μεγάλη ιστορία στην περιοχή και πολύ δυνατή κουζίνα.

Όλα τα καλά μαγειρευτά, εξαιρετικά κυνήγια όπως το λουκούμι ζαρκάδι στιφάδο, γίδα βραστή για τα μεγάλα κρύα, πεντανόστιμες πίτες και για το τέλος την καλύτερη καρυδόπιτα της περιοχής.

 Όμορφη διακόσμηση, γελαστό σέρβις και δύο όμορφα τζάκια να ζεσταίνουν τον χώρο! (τηλ. 22670 31222)

Η όμορφη σάλα του Ζάχου

Ζάχος

Στο Λιβάδι, σε μια πιο μοντέρνα αίθουσα στεγάζεται ο Ζάχος μια πολύ προσεγμένη ταβέρνα που δίνει έμφαση στην ποιότητα συνολικά, από τον χώρο μέχρι τις πρώτες ύλες.

Ξεκίνησε με τυροπιτάρι και μανιταρόσουπα, δοκίμασε με την παρέα μια επιλογή ψητών ή καλύτερα μια σταβλίσια μόνο για εσένα, ενώ, αν είσαι των μαγειρευτών, ξέφυγε από τα κοκκινιστά και τα στιφάδα με ένα αρνάκι με σταμναγκάθι! (τηλ. 22670 32159)

Για ροφήματα που διώχνουν μακριά το κρύο

Ό,…tea πίνεις για ζεστά αρωματικά απογεύματα

Ό,…tea πίνεις

Για τους λάτρεις του τσαγιού, το ευφάνταστα βαφτισμένο Ό,…tea πίνεις έχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία από είδη τσαγιού και εκλεκτά χαρμάνια από όλο τον κόσμο. Απόλαυσε μια Κόκκινη Πλατεία με μήλο, ιβίσκο και κόκκινο κράνμπερι ή έναν Πράσινο Δράκο με τσάι, μολόχα, κάρδαμο και φλούδα πορτοκαλιού. Επίσης, μεγάλη επιλογή από καφέδες, σοκολάτες, μπαχαρικά και βουτήματα. (τηλ. 22670 31606)

3 μέρη που καταπολεμούν τις υπογλυκαιμίες

Γαλακτοπωλείο Εν Αραχώβη

Στο Γαλακτοπωλείο Εν Αραχώβη ανάρπαστο γίνεται το σουφλέ σοκολάτας με σκούρα σοκολάτα, η πανακότα, το cheesecake και η ζουμερή αρωματική πορτοκαλόπιτα. Τα βράδια πέρασε και για ρακόμελο και οινόμελο. (τηλ. 22670 32250)

Celena

Ωραία γλυκάκια θα δοκιμάσεις και στη Celena, όπου μαζί με τον καφέ σου παραγγέλνεις το κανταΐφι best seller του μαγαζιού, μηλόπιτα και γαλακτομπούρεκο. (τηλ. 22670 31990)

Το περίφημο σιροπιασμένο “πούρο” του Παπαστάθη

Παπαστάθης

Σταθερή αξία για γλυκό στην Αράχωβα είναι, βέβαια, ο Παπαστάθης. Με μεγάλη εμπειρία στα σιροπιαστά που είναι τα best seller του μαγαζιού.
Δοκίμασε το περίφημο «πούρο» με αμύγδαλο και καρύδι, τους ροζέδες τις υπέροχες άψητες αμυγδαλομπουκιές, αλλά και μυγδαλάτο και καρυδάτο με γεύση ξηρών καρπών και ροδόνερου. (τηλ. 22670 29182)

Από που θα πάρεις φορμαέλα και άλλες λιχουδιές της Αράχωβας;

Αυθεντική φορμαέλα από τον Μπακολουκά

Τυροκομείο Μπακολουκάς

Το πρώτο και πιο εντυπωσιακό ρεπορτάζ που έκανα φτάνοντας στην Αράχωβα ήταν σε ένα τυροκομείο για να παρακολουθήσω πώς φτιάχνεται η αυθεντική φορμαέλα.

Και πήγα στο καλύτερο! Στο πεντακάθαρο εργαστήρι του κυρίου Μπακολουκά, λοιπόν, μάστορα του γάλακτος και μεγάλου τυροκόμου, έμαθα τα πάντα γι’ αυτό το εκλεκτό τυράκι που φτιάχνει εδώ και χρόνια με βοηθούς τους δύο γιους και την κόρη του.

Η φορμαέλα είναι ένα από τα Π.Ο.Π. τυράκια μας, που φτιάχνεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα και δουλεύεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ξαναβράζεται μέσα στο καλαθάκι του μετά την πρώτη τυροκόμηση ώστε να αποκτήσει αυτή την ιδιαίτερη λαστιχωτή υφή.

Δεν έχει ιδιαίτερη γεύση ωμό, αλλά μόλις παναριστεί και τηγανιστεί ή ψηθεί στα κάρβουνα με λίγο λεμόνι γίνεται απλά συγκλονιστικό! Στο πρατήριο στην είσοδο του κεντρικού δρόμου της Αράχωβας θα βρεις εκτός από αυθεντική φορμαέλα και φέτα, σπιτική τυροκαυτερή ημέρας, πρόβειο γιαούρτι σε κεσέ ή σακούλα αλλά και τοπικά ζυμαρικά. (τηλ. 22670 32491)

Ορέων Γεύσεις για κάθε λογής λιχουδιές

Ορέων Γεύσεις

Τοπικά προϊόντα θα βρεις στο σύγχρονο μπακάλικο Ορέων Γεύσεις που είναι γεμάτο ελληνικά καλούδια όπως τυριά, γιαούρτια, βούτυρο και ρυζόγαλο, γραβιέρα με μπούκοβο, κρασί του μπεκρή (ένα τυρί που μοιάζει με τη φορμαέλα και ωριμάζει σε οινολάσπη), λουκάνικα με πράσο ή καπνιστά και καυτερά. (τηλ. 22670 32007)

Μην παραλείψεις μια βόλτα στους Δελφούς


Φυσικά, μια επίσκεψη στην Αράχωβα πρέπει υποχρεωτικά να συνδυαστεί και με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Γνωστοί σε όλο τον κόσμο για το αρχαίο Μαντείο τους και την Πυθία με τους χρησμούς της.

Στον ιερό χώρο θα δεις τον Ναό του Απόλλωνα, τον Θησαυρό των Αθηναίων, τον Βωμό των Χίων, το Στάδιο και το αρχαίο θέατρο του Ιερού.

Το αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών διαθέτει συλλογές γλυπτών, αγαλμάτων, έργα μικροτεχνίας και αφιερώματα των πιστών στο ιερό.


Την παράσταση κλέβει βέβαια το άγαλμα του Ηνιόχου αλλά και τα αγάλματα της Σφίγγας των Ναξίων και των αρχαϊκών Κούρων που βρίσκονται ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου.

olivemagazine.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID