BREAKING NEWS
latest

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Δεν αναγνωρίζουμε τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα» (Video)


Αναληθείς χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τις καταγγελίες του αρχηγού της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης περί μεταβίβασης της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο σε άλλη χώρα μετά το έτος 2003. 

Υποστηρίζει ωστόσο ότι «υπάρχει μια σειρά από προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο» και ένα από αυτά, όπως ισχυρίζεται, είναι «η κυριότητα ορισμένων νησίδων».

Προχθές ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είχε αναφερθεί στη δήλωση που έκανε πριν από τρεις μέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ο Κιλιτσντάρογλου είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν, καλώντας τον «να κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Πρόκειται για ισχυρισμό που προβάλλουν από το 2010 εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία κι εδώ και λίγο καιρό έχει υιοθετήσει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «αναληθείς» τους ισχυρισμούς περί «μεταβίβασης» σημειώνοντας ωστόσο ότι «υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο». Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ».

«Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα», συνεχίζει η ανακοίνωση η οποία καταλήγει: «Τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Δείτε τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης που  πυροδότησαν αυτή την εξέλιξη





 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID