BREAKING NEWS
latest

Οι αιτίες για την γυναικεία τριχόπτωση


Για τις περισσότερες γυναίκες, τα μαλλιά είναι κάτι παραπάνω από τρίχες. Αποτελούν ένα μέσο έκφρασης του στυλ, του ταμπεραμέντου και της προσωπικότητάς τους. Ακόμα και επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα μαλλιά και η αυτοεικόνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Αν κάποιο πρωινό τα μαλλιά αποδεικνύονται επίμονα ατίθασα, αυτό είναι αρκετό για να προκαλέσει κακοδιαθεσία όλη μέρα (στα αγγλικά το φαινόμενο αυτό περιγράφεται ως “bad hair day”). Πόσο μάλλον λοιπόν αν ξεκινήσει το φαινόμενο της τριχόπτωσης. Αν και η επακόλουθη αραίωση αργεί να γίνει ορατή, το καθημερινό μάζεμα μιας τούφας μαλλιών από τη βούρτσα αρκεί για να εκκινήσει μία καταθλιπτική διάθεση.

Η αραίωση των μαλλιών δεν είναι ένα ανδρικό «κουσούρι», όπως πολλές γυναίκες πιστεύουν. Στην πραγματικότητα, το 40% των ατόμων που βιώνουν παροδική ή μόνιμη τριχόπτωση είναι γυναίκες. Σε κάποιες από αυτές, τα μαλλιά χάνουν τον όγκο τους σε όλο το κεφάλι, ενώ σε άλλες το πρόβλημα εντοπίζεται στην κορυφή του κεφαλιού (το λεγόμενο στεφάνι). Σε αντίθεση με τους άντρες, το γυναικείο κεφάλι σπάνια «αδειάζει» γύρω από το μέτωπο (τη πρόσθια μετωποκροταφιαία γραμμή).

Η τριχόπτωση μπορεί να επηρεάσει μόνο το κεφάλι ή και ολόκληρο το σώμα. Με την έγκαιρη διάγνωση, τη σωστή αντιμετώπιση των αιτιών και την ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψης, η τριχόπτωση μπορεί να αναχαιτιστεί και να μην οδηγήσει ποτέ σε αλωπεκία (δηλαδή σε μόνιμη εμφανή αραίωση).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόοδος της τριχόπτωσης στις γυναίκες μετριέται σε βαθμίδες της κλίμακας Ludwig:


Τα Είδη της Τριχόπτωσης

Φυσιολογική τριχόπτωση

Ένα μέσο κεφάλι έχει περίπου 100.000 τρίχες. Στο πλαίσιο της φυσικής ανανέωσης, χάνονται καθημερινά 50-100 τρίχες, οι οποίες έχουν ολοκληρώσει τις τρεις φάσεις του κύκλου ζωής τους (αναγενή, καταγενή και τελογενή). Οι τρίχες αυτές πέφτουν για να αντικατασταθούν άμεσα από καινούργιες. Η ποσότητα της απώλειας αυτής δεν προκαλεί αξιοσημείωτη διαφορά στην πυκνότητα των μαλλιών.

Εποχική τριχόπτωση

Η εποχική τριχόπτωση διαρκεί συνήθως δύο μήνες και αποτελεί αναστρέψιμη κατάσταση. Οι περίοδοι που εμφανίζεται είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, και σε γενικές γραμμές οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άντρες.

Παθολογική τριχόπτωση

Σε κάποιες περιπτώσεις, η διάχυτη τριχόπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως προπομπός κάποιας μορφής αλωπεκίας. Τα μαλλιά χάνονται, επανεκφύονται και πέφτουν ξανά σε έναν πιο σύντομο επαναλαμβανόμενο κύκλο ζωής. Ή χάνονται και επανεκφύονται με αλλαγές στις προδιαγραφές της τρίχας (το χρώμα, την ποιότητα και την ποσότητα). Ή χάνονται και δεν επανεκφύονται, επειδή οι θύλακες συρρικνώνονται και αδρανούν. Στην περίπτωση αυτή, η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται παθολογική.

Κληρονομική προδιάθεση (ανδρογενετική τριχόπτωση)

Η πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης είναι μία κληρονομική προδιάθεση, που χαρακτηρίζεται επιστημονικά ως ανδρογενετική τριχόπτωση. Τα γονίδια προκαλούν ευαισθησία των τριχοθυλακίων στις ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα) που υπάρχουν στον οργανισμό, ανεξαρτήτως της ποσότητάς τους.

Τα τριχοθυλάκια αρχίζουν να παράγουν όλο και λεπτότερες τρίχες, φτάνοντας προοδευτικά να παράγουν μόνο χνούδι. Οι γυναίκες κρατάνε πυκνό το τρίχωμα στην αρχή του μετώπου, αλλά παρουσιάζουν αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού (στο λεγόμενο στεφάνι).

Γυροειδής τριχόπτωση

Πρόκειται για μία αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα ίδια τα τριχοθυλάκια και προκαλεί έντονη τριχόπτωση. Αν αυτή εξελιχθεί, δημιουργεί αποψιλωτικές πλάκες (άτριχες περιοχές) σε στρογγυλό ή οβάλ σχήμα στο τριχωτό της κεφαλής ή και σε ολόκληρο το σώμα. Η τριχόπτωση συνήθως δεν είναι μόνιμη. Τα μαλλιά επανεκφύονται μέσα σε έναν χρόνο στους περισσότερους ασθενείς.

Έχει υπολογιστεί ότι η γυροειδής τριχόπτωση προσβάλλει το 1%-2% του πληθυσμού. Συχνά συνυπάρχει με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως λεύκη, θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, κ.α.

Διάχυτη τριχόπτωση

Στην περίπτωση αυτή, μεγάλος αριθμός τριχών μπαίνει πρόωρα στην τελογενή φάση, που συνεπάγεται λέπτυνση και πέσιμο των μαλλιών. Συνήθως, δεν επηρεάζεται περισσότερο από το 50% των μαλλιών. Η τριχόπτωση μπορεί να εκδηλωθεί έως και τρεις μήνες μετά από την οφειλόμενη αιτία. Τέτοιες αιτίες είναι:

Ψυχικό ή σωματικό στρες, όπως μία πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, μία σοβαρή ασθένεια, ένα εμπύρετο επεισόδιο, την απότομη και υπερβολική απώλεια βάρους, ένα διαζύγιο ή τον χαμό ενός οικογενειακού μέλους.

Διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος, όπως υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, υποπαραθυρεοειδισμός, μη ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης.

Διατροφή φτωχή κυρίως σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνες D και Β12, φυλλικό οξύ και λιπαρά οξέα.

Παρενέργειες από συγκεκριμένα φάρμακα, όπως αντιπηκτικά, αντιθυρεοειδικά, χημειοθεραπευτικά, αντιψυχωσικά, αντιϋπερχοληστερινικά, αντισυλληπτικά, θάλλιο, βορικό οξύ. Συνήθως, η τριχόπτωση σταματάει και η τριχοφυΐα αποκαθίσταται μετά το τέλος της φαρμακευτικής αγωγής.

Ορμονικές διακυμάνσεις στην εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες βλέπουν τα μαλλιά τους να πυκνώνουν κατά διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων διατηρούν για περισσότερο διάστημα τις τρίχες σε καταγενή φάση, καθυστερώντας έτσι την πτώση τους. Μετά τον τοκετό όμως, τα επίπεδα των ορμονών επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα και οι «προστατευμένες» από τις ορμόνες τρίχες πέφτουν μαζεμένες. Μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να επιστρέψουν τα μαλλιά στη φυσιολογική τους κατάσταση.

Ορμονικές αλλαγές από τη λήψη αντισυλληπτικών. Μία πιθανή παρενέργεια από τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών είναι η τριχόπτωση. Οι ορμόνες που καταστέλλουν την ωορρηξία, προκαλούν λέπτυνση των τριχών και τριχόπτωση σε ορισμένες γυναίκες, που εκδηλώνεται συνήθως μετά τη διακοπή της αγωγής.

Ορμονικές διαταραχές κατά την εμμηνόπαυση. Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων σε συνδυασμό με την αυξημένη δράση των ανδρογόνων επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των τριχοθυλακίων, κάνοντάς τα να παράγουν σταδιακά όλο και πιο αδύναμες τρίχες.

Ορμονικές ανισορροπίες από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. 

Πρόκειται για μία συχνή διαταραχή του ενδοκρινικού συστήματος που εμφανίζουν οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Ο οργανισμός παράγει υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων, τα οποία μειώνουν το ποσοστό των τριχών σε αναγενή φάση και ενεργοποιούν τη μετατροπή των τριχών σε χνοώδες τρίχωμα.

Τραυματική τριχόπτωση

Υπάρχουν δύο τύποι τριχόπτωσης που δεν σχετίζονται με τη διαταραχή του κύκλου ζωής της τρίχας.

Τριχοτιλλομανία

Πρόκειται για μία ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, η οποία οδηγεί το άτομο να τραβάει και να ξεριζώνει τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής, τις βλεφαρίδες ή τα φρύδια του. Συνήθως, αναφέρεται ένα αίσθημα κλιμακωμένης έντασης πριν το τράβηγμα και ένα αίσθημα ανακούφισης αμέσως μετά. Οι περιοχές που αραιώνουν, είναι σποραδικές με ακανόνιστο σχήμα.

Τριχόπτωση από έλξη

Προκαλείται όταν τα μαλλιά είναι χτενισμένα και τραβηγμένα πολύ σφιχτά, όπως για παράδειγμα σε μία κοτσίδα, μία αλογοουρά ή σε ένα χτένισμα «ράστα» (όλα τα μαλλιά πλεγμένα σε μικρά κοτσιδάκια). Μπορεί να παρατηρηθεί επίσης από τη συχνή χρήση ρόλεϋ. Γίνεται πιο έντονα ορατή γύρω από το πρόσωπο.

Τριχόπτωση νοσογενής

Πρόκειται για μία μορφή τριχόπτωσης που οφείλεται σε κάποια πάθηση.

Διαταραχές ανάπτυξης και κληρονομούμενα νοσήματα: απλασία δέρματος, επιδερμικοί σπίλοι, ποροκεράτωση του Mibelli, ιχθυάσεις, νόσος Darier, κ.α.

Βλάβες από φυσικά αίτια: μηχανικά τραύματα, εγκαύματα, ακτινοδερματίτιδα

Μικροβιακές φλεγμονές: δερματοφυτίες, βακτηριακές λοιμώξεις, λεισμανίαση, ιογενείς λοιμώξεις (έρπης ζωστήρ, ανεμοβλογιά, ευλογιά)

Νεοπλασίες: βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ουλοποιητικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, μεταστατικά καρκινώματα

Διάφορες άλλες δερματοπάθειες αγνώστου αιτιολογίες: ομαλός λειχήνας, ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία, κ.α.

iqhair.com



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID