BREAKING NEWS
latest

Αύξηση των κατασχέσεων για οφειλές στο Δημόσιο. Στόχος οι μικροοφειλέτες


Τον φόβο της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων βάζει μπροστά το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πιέσει τους φορολογούμενους να καλύψουν τις «παραφουσκωμένες» υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός επιβολής του μέτρου των κατασχέσεων έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα στο οκτάμηνο του έτους να έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 79.247 οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου στοχεύει στην πίεση των «μικροοφειλετών» με χρέη έως 3.000 ευρώ, καθώς αυτοί χρωστούν περίπου το 84% από τα συνολικά 91,5 δισ. ευρώ που είναι οι οφειλές των ιδιοτών προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε σχέση με το τέλος του 2015 μόνο στο τέλος Αυγούστου του 2016 οι κατασχέσεις έχουν αυξηθεί κατά 50,22%. Δηλαδή ενώ στο σύνολο του 2015 οι κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών του Δημοσίου ήταν 695.074, μόνο στο οκτάμηνο του 2016 έφτασαν τις 774.321.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε εργάσιμη ημέρα κατά μέσο όρο επιβάλλονται περίπου 800 κατασχέσεις, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ «μικρών» και «μεγάλων» υποθέσεων που αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Πλέον ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει φτάσει τους 4.030.910 και εκτός από τους 774.321 οφειλέτες, για τους οποίους έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, άμεσα απειλούνται ακόμη 1.541.970 οφειλέτες.

Από τα στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε. προκύπτει ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου:

* Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν από την αρχή του τρέχοντος έτους έως το τέλος Αυγούστου έφθασαν στα 8,986 δισ. ευρώ εκ των οποίων 7,775 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι. Μόνο τον Αύγουστο προστέθηκαν ακόμα 1,368 δισ. ευρώ.

* Από τα νέα χρέη ύψους 8,986 δισ. ευρώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων έχει καταφέρει να εισπράξει 1,312 δισ. ευρώ. Λίγο υψηλότερες είναι οι εισπράξεις από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 82,596 δισ. ευρώ, καθώς από την αρχή του έτους έχουν μπει στα ταμεία 1,838 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2 δισ. ευρώ.

Εκτός όμως των κατασχέσεων 1.816 φορολογούμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι και με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, καθώς εντοπίστηκαν στο οκτάμηνο να οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 2,517 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

Οι υποθέσεις αφορούν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες. Για αυτούς έχουν υποβληθεί ήδη εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Ωστόσο η ΓΓΔΕ ετοιμάζεται να προχωρήσει ακόμα και σε προληπτικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα εισπρακτικά αποτελέσματα και να ικανοποιήσει το στόχο για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης στο 55% των οφειλετών του Δημοσίου.

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ, έχουν ξεκινήσει:

• Προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές.

• Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

• Αύξηση κατά 10% κατασχέσεων-πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία.

• Εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων - βεβαίωση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας.

• Αυτοματοποίηση συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο.

huffingtonpost.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID