BREAKING NEWS
latest

Δείτε την νούμερο 1 αιτία διαζυγίου παγκοσμίως!


Την επόμενη φορά που θα καβγαδίσετε με το σύντροφό σας, αποφύγετε να σουφρώσετε τα χείλη αποστρέφοντας το βλέμμα σας. Η έκφραση αυτή του προσώπου σας μπορεί να έχει πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις στη σχέση σας απ' όσο νομίζετε. 

Ο Τζον Γκότμαν, ειδικός στη θεραπεία ζεύγους, μετά από σαράντα χρόνια ερευνών σε ζευγάρια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βασική αιτία διάλυσης ενός γάμου δεν είναι ούτε οι εξωσυζυγικές περιπέτειες ούτε η απώλεια του πάθους, όπως ίσως νομίζαμε, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό που είναι η περιφρόνηση.

Είναι φυσιολογικό να τσακωνόμαστε με τον σύζυγο μας. Όταν όμως οι διαφωνίες μας κάνουν πάντα και τους δύο να βράζουμε από αγανάκτηση –οι καρδιακοί παλμοί μας να επιταχύνουν, η επιδερμίδα μας να ιδρώνει, το στομάχι μας να γίνεται κόμπος– τότε «δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε νέα δεδομένα, χάνουμε την αίσθηση του χιούμορ και τη δημιουργικότητά μας» εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής Μάικ ΜακΝάλτι, συνεργάτης του Γκότμαν στο ομώνυμο ινστιτούτο (Gottman Institute).Το αποτέλεσμα είναι οι καβγάδες να οδηγούν σε αδιέξοδο, τα προβλήματα στη σχέση μας να διαιωνίζονται, με αποτέλεσμα να παραδίδουμε τα όπλα και μακροπρόθεσμα να οδηγούμαστε στη συναισθηματική ψυχρότητα.

Η περιφρόνηση, εξηγεί ο ΜακΝάλτι, η οποία κάνει έξω φρενών το σύντροφό μας. Ίσως του τη δείχνουμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε, με εκφράσεις προσώπου ή με δηλώσεις που κρύβουν ένα αίσθημα ανωτερότητας απέναντί του. «Για παράδειγμα, όταν οι σύντροφοι συζητούν πώς να διατηρήσουν το σπίτι τους καθαρό, μπορεί να πει ο ένας στον άλλο “στην οικογένειά μου μας ενδιέφερε περισσότερο η καθαριότητα...”, αφήνοντας να εννοηθεί η συνέχεια: “...απ' όσο στη δική σου οικογένεια”. Έτσι υπονοούμε το εξής: “Η οικογένειά μου είναι ανώτερη από τη δική σου”». Όπως προσθέτει ο ΜακΝάλτι, οι τελειομανείς είναι πιθανότερο να πέσουν σε τέτοια ατοπήματα.

Αν πάντως αναγνωρίζετε στις παραπάνω περιγραφές τη σχέση σας, μπορείτε να αρχίσετε να διαχειρίζεστε καλύτερα τις εντάσεις σας προτού να είναι αργά. Οι παρακάτω αλλαγές είναι «σχετικά απλές, αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά», σύμφωνα με τον Μακ Νάλτι:


Αποφεύγετε εκφράσεις προσώπου και φράσεις που δείχνουν περιφρόνηση.

Αναπροσαρμόστε τις προσδοκίες που έχετε από το σύντροφό σας. Κακά τα ψέματα, όπως υποστηρίζει ο ΜακΝάλτι, πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζετε μαζί του δεν θα λυθούν ποτέ, επομένως θα χρειαστεί να κάνετε και συμβιβασμούς για να σώσετε τη σχέση σας.

Αν νιώθετε την ανάγκη να του κάνετε παράπονα, μιλήστε για τα δικά σας συναισθήματα σχετικά με μια κατάσταση χωρίς να τον κατηγορήσετε.

Όταν ο σύντροφός σας σας λέει την άποψή του, προσπαθήστε να την ακούσετε προσεκτικά αντί να σπεύσετε να εκφράσετε τη δική σας. «Αυτό βοηθάει τους συντρόφους να είναι πιο υπομονετικοί στο διάλογο» λέει ο ΜακΝάλτι.




 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID