BREAKING NEWS
latest

Με αυτόν τον τρόπο θα ρίξετε την πίεση!


Στους πάσχοντες από υπέρταση οι γιατροί συστήνουν να κάνουν συστηματική αεροβική άσκηση, όπως τζόγκινγκ, κολύμβηση, ποδηλασία κ.α.

Η συγκεκριμένη μορφή άσκησης βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ελαττώνει την αρτηριακή πίεση.

Τι ισχύει όμως για τα βάρη;

Επί χρόνια, οι ειδικοί συνιστούσαν στους πάσχοντες από υπέρταση να αποφεύγουν τις ασκήσεις με βάρη, φοβούμενοι ότι η αύξηση της πίεσης κατά τη διάρκεια της ανύψωσης μεγάλου βάρους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και μακροπρόθεσμα να αυξήσει περαιτέρω την αρτηριακή πίεση.

Νεώτερες μελέτες ωστόσο, έδειξαν ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο: οι ασκήσεις με βάρη μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας, επειδή η αύξηση της μυϊκής δύναμης που επιφέρουν σημαίνει μείωση των απαιτήσεων από την καρδιά κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Ανάλυση 11 κλινικών μελετών συνέκρινε 182 ενηλίκους που έκαναν βάρη αρκετές φορές την εβδομάδα με 138 εθελοντές που δεν έκαναν.

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι οι ασκήσεις με βάρη μείωναν τη συστολική πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) κατά 2% και τη διαστολική πίεση (ο μικρός αριθμός) κατά 4%. Τα οφέλη αυτά φαντάζουν μικρά, αλλά μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία.

Άλλη μελέτη, της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ), έδειξε ότι 2-3 προπονήσεις με βάρη την εβδομάδα (με ασκήσεις όπως οι κάμψεις δικεφάλων και οι πιέσεις ποδιών) είναι αρκετές για να μειωθεί η πίεση.

Η ΑΗΑ πάντως προειδοποιεί ότι ναι μεν οι ασκήσεις με βάρη μπορεί να ωφελούν τους ασθενείς με προβλήματα καρδιάς, αλλά κανένας ασθενής δεν πρέπει να αρχίσει να προπονείται εάν πρώτα δεν ρωτήσει τον γιατρό του.

Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας

onmed.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID