BREAKING NEWS
latest

Εορτασμοί θα ξεκινήσουν στο Άγιο Όρος για τα 1000 χρόνια ρώσικης παρουσίας! (Video)


Το 2016 συμπληρώνονται 1000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος και οι εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρωσία θα είναι λαμπρές και ποικίλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ο επίσημος εορτασμός της επετείου αναμένεται να ξεκινήσει με ιερές ακολουθίες στο Άγιο Όρος στις 18 - 20 Μαϊου του τρέχοντος έτους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις 20 Μαΐου (7 με το παλαιό ημερολόγιο) εορτάζεται η μνήμη του "πατέρα του ρωσικού μοναχισμού" Οσίου Αντωνίου κτίτωρος της Λαύρας των Σπηλαίων.

Μονή Αγίου Παντελεήμονος (το ρώσικο μοναστήρι)

Η μονή Αγίου Παντελεήμονος, πιο γνωστό ως το ρώσικο μοναστήρι, είναι ένα τεράστιο και επιβλητικό κτιριακό συγκρότημα. Η μονή ιδρύθηκε στη θέση αυτή το 1765. Το παλιότερο κτηριακό συγκρότημα ανάγεται στον 11ο αι.

Στη μονή αυτή άρχισαν να συρρέουν από το 1840 πολλοί Ρώσοι μοναχοί, οι οποίοι στα τέλη του 19ου αι. ξεπέρασαν τα 1000 άτομα. Μάλιστα από το 1875 μπορούσαν να εκλέγουν Ρώσο ηγούμενο.

Με τις γενναίες χορηγίες των Ρώσων τσάρων και του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Σκαρλάτου Καλιμαύχη, χτίστηκε το τεράστιο κτιριακό συγκρότημα, τα πολλά και μεγάλα παρεκκλήσια και όλα στολίστηκαν με χρυσάφι και ασήμι. Όμως η πτώση της τσαρικής Ρωσίας οδήγησε τη μονή σε παρακμή.

Πάντως τα τελευταία χρόνια έρχονται να μονάσουν στον Άγιο Παντελεήμονα νέοι μοναχοί από τη Ρωσία και τις άλλες ρωσόφωνες χώρες. Επίσης η μονή απέκτησε μέρος της λάμψης της ύστερα από την ανακαίνιση των περισσοτέρων κτιρίων της.

Όλα τα οικοδομήματα αποτελούν δείγματα της ρωσικής αρχιτεκτονικής και είναι διακοσμημένα με τοιχογραφίες της ρωσικής ζωγραφικής σχολής του 19ου αι. Το καθολικό είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Κτίστηκε το διάστημα 1812-1821 και ακολουθεί τη μορφή και το τυπικό των αθωνικών ναών. Εκτός του κεντρικού ναού υπάρχουν τα μεγάλα παρεκκλήσια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Μητροφάνη και της Αναλήψεως του Κυρίου, το πενταόροφο οικοδόμημα των κελιών των μοναχών.

Η Τράπεζα, χτίστηκε το 1890 και τοιχογραφήθηκε το 1897. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το καθολικό, που μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα σχεδόν 1000 άτομα. Πάνω από την είσοδο της Τράπεζας είναι το καμπαναριό.

Ένα επιβλητικό κτίριο με 32 καμπάνες. Η μεγαλύτερη βρίσκεται στον πρώτο όροφο και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο. Έχει διάμετρο σχεδόν 3 μέτρα, ζυγίζει 13 τόνους και όταν κτυπά ακούγεται μέχρι τον Πολύγυρο, 70 χιλιόμετρα μακριά.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μονές η Θεία Λειτουργία δεν τελείται στο καθολικό, αλλά στο παρεκκλήσι της Αγίας Σκέπης. Αυτό γίνεται διότι σύμφωνα με το Τυπικό της μονής, η Θεία Λειτουργία τελείται στο καθολικό στα ελληνικά και στα ρωσικά εκ περιτροπής, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα παρεκκλήσια μόνο στα ρωσικά.

Η μονή καταλαμβάνει τη δέκατη ένατη θέση μεταξύ των αγιορείτικων μονών και κατοικείται από 67 μοναχούς (2001). Εξαρτήματα της μονής είναι η σκήτη Μπογορόδιτσα, το μετόχι Χρωμίτσα, η Νέα Θηβαίδα ή Γουρνοσκήτη, και το Παλαιομονάστηρο.

Ρώσικο ντοκιμαντέρ για την Βυζαντινή Αυτοκρατορία που οι Ρώσοι πιστεύουν ότι αποτελούν την συνέχειά τους, ως προς την ορθόδοξη κληρονομιά.



Ρώσικο ντοκιμαντέρ για τον Άγιο Παΐσιο.






 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID