Πέμπτη

Πάπας Φραγκίσκος: Ο θρησκευτικός φανατισμός είναι μια ασθένεια όλων των θρησκειών«Ο φονταμενταλισμός δεν είναι μόνο ισλαμικό πρόβλημα, είναι μια ασθένεια που υπάρχει σε όλες τις θρησκείες, συμπεριλαμβανομένης και της Καθολικής Εκκλησίας. Και εμείς οι καθολικοί έχουμε μερικούς ή ακόμα και πολλούς φονταμενταλιστές. Αυτοί θεωρούν ότι γνωρίζουν την απόλυτη αλήθεια και διαφθείρουν τους άλλους. Μπορώ να το πω αυτό επειδή αυτή είναι η εκκλησία μου», 

δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την λειτουργία που πραγματοποίησε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, μετά την επιστροφή του από την περιοδεία του στην Αφρική.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Κένυα, την Ουγκάντα και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου στο μεγάλο τζαμί του Μπανγκί έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από χιλιάδες ανθρώπους στους οποίους απευθύνθηκε λέγοντας: «Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι είναι όλοι αδέλφια», σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο θρησκευτικός φανατισμός που έχει διχάσει την χώρα.

Κατά την ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ο Ποντίφικας τόνισε στους πιστούς ότι ακραίοι εξτρεμιστές, όπως αυτοί που πραγματοποίησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, δεν υπάρχουν μόνο στο Ισλάμ. 

Ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε την Αφρική «ήπειρο της ελπίδας» και ο ίδιος κατά την περιοδεία του έκανε εντύπωση σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, ειδικότερα, στην Κεντροαφικανική Δημοκρατία, όπου τον Μάρτιο του 2013 οι αντάρτες μουσουλμάνοι της οργάνωσης Seleka ανέτρεψαν με πραξικόπημα τον επί χρόνια χριστιανό ηγέτη Φρανσουά Μποζιζέ.


Το είδαμε εδώ
Disqus Comments