Σάββατο

ΕΚΤΑΚΤΟ - Σημαντική τουρκική χερσαία δύναμη πέρασε μέσα στο ΙράκΣημαντική τουρκική χερσαία δύναμη πέρασε μέσα στο Ιράκ στην περιοχή της Μοσούλης που κατέχεται από το ISIS με το πρόσχημα της καταπολέμησης του ISIS, αλλά πρακτικά για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις μόνιμης τουρκικής κατοχής σε μία πλούσια πετρελαιοπαραγωγό περιοχή που μέχρι το τέλος του Α'ΠΠ ήταν στην επικράτεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ο Ιρακινος πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μ.Abadi να προωθηθούν άμεσα ιρακινά στρατεύματα στην περιοχή για να απωθήσουν τις τουρκικές δυνάμεις, αλλά πόσο εύκολο είναι αυτό;

Μην ξεχνάμε ότι ο ιρακινός Στρατός μετά την περσινή ήττα του από το ISIS, με πολύ μεγάλη προσπάθεια έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια υποτυπώδη στρατιωτική δύναμη για να υπερασπιστεί την Βαγδάτη, όχι όμως για να νικήσει τον ISIS, πόσο μάλλον τα τουρκικά στρατεύματα.

Συν το γεγονός ότι η Τουρκία μπορεί να βρει την ευκαιρία που θέλει για να εμπλακεί με μεγάλες δυνάμεις και στο Ιράκ.

Αλλωστε το τεράστιο τουρκικό στράτευμα έχει την δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής σε δύο και σε τρία μέτωπα ταυτόχρονα...

Τούρκοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν ότι οι στρατιώτες μαζί με άρματα μάχης έφτασαν στην Μοσούλη, για "κοινή επιχείρηση εναντίον του ISIS με τον υπό τον ΗΠΑ συνασπισμό"!

Την ίδια στιγμή 20.000 Τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Ο στόχος είναι με το πρόσχημα καταπολέμησης του ISIS να εξοντώσουν τους Κούρδους και να δημιουργήσουν "ζώνη ασφαλείας" στα βόρεια της χώρας για να υποδεχτούν 5 εκατ. πρόσφυγες!

Την ίδια στιγμή 20.000 Τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Από την ζώνη ευθύνης του 1ου τουρκικού σώματος στρατού στην Ανατολική Θράκη μεταφέρθηκαν στα σύνορα με την Συρία, επιλαρχίες αρμάτων μάχης Leopard 2A4  και ΜΤ-60 Sabra,TOMA, 36 κινητά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων Yildirim, 12 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών M270, αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ44Τ1, Μ107, Μ110 Α2, Firtina. 

Η Τουρκία αντιπαρατάσσει χερσαίες δυνάμεις που η Ρωσία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, ενώ και στον αέρα είναι σαφής η τουρκική υπεροχή, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η άφιξη των αεροπορικών ενισχύσεων.

Το τουρκικό επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνει ανάληψη δράσης σε 7 περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία με προέλαση 40 χλμ μέσα στο συριακό έδαφος!


Η τουρκική ανάληψη δράσης έρχεται λίγο μετά την κίνηση της Ρωσίας να εφοδιάσει με όπλα τους Κούρδους του PYD στο Χαλέπι (δείτε σχετικά εδώ).

Για την εξέλιξη αυτή είχαν προειδοποιήσει οι Τούρκοι, αφού απείλησαν ότι αν οι Κούρδοι περάσουν τον Ευφράτη και εισέλθουν στην βορειοδυτική Συρία θα τους χτυπήσει για να μην καταλάβουν την πόλη Τζαραμπλούς που κατέχει το ISIS και είναι η πύλη ανεφοδιασμού του από την Τουρκία και την πόλη Αζαζ!

Η Αζαζ είναι στρατηγικής σημασίας γιατί ελέγχει τα συνοριακά περάσματα στην βορειοδυτική Συρία.

Oι Τούρκοι τόνιζαν ότι "ρωσικά μαχητικά επιτέθηκαν στους ισλαμιστές στις πόλεις Malikiye και Ziyara, βόρεια του Χαλεπίου προς υποστήριξη του YPG ενώ τους παρείχαν αεροπορική καλυψη και επιτέθηκαν στους ισλαμιστές και στις πόλεις Deir Cemal και Meryemeyn για να τους ανοίξουν διαδρόμους".

Το YPG έχει επεκτείνει το έδαφος του προς τα δυτικά μετά την κατάληψη της πόλης Tal Abyad από το ISIS τον Ιούνιο μιας περιοχής που κατοικείται κυρίως από Άραβες και Τουρκμένους.

Παρόλ' αυτά για να ενώσει το Κομπάνι με την Αφρίν το YPG πρέπει να πάρει τον έλεγχο της Τζαραμπλούς και της Αζαζ γι αυτό και η Ρωσία τους υποστηρίζει.


Το είδαμε εδώ
Disqus Comments