BREAKING NEWS
latest

10 ιστορικές στιγμές που σημάδεψαν την ημέρα των Χριστουγέννων!


Όταν  σκεφτόμαστε τα Χριστούγεννα, το μυαλό μας πάει, εκτός φυσικά από τη Γέννηση του Θεανθρώπου, στο φαγητό, το ποτό, τα οικογενειακά τραπέζια, τα γλυκά και πάλι στο φαγητό. 

Ωστόσο, κανείς δεν σκέφτεται πολλά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στις 25 Δεκεμβρίου κι είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην ανθρωπότητα.

Δείτε 10 από τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα ανήμερα ή παραμονή των Χριστουγέννων.

Το ίντερνετ βγαίνει «στον αέρα» για πρώτη φορά

Στις 25 Δεκεμβρίου του 1990 γίνεται ο πρώτος δοκιμαστικός έλεγχος του ίντερνετ. Η στιγμή που το info.cern.ch, ο πρώτος web server στον πλανήτη, βγήκε online ήταν η στιγμή που άλλαξε για πάντα τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τότε. Ναι το «cern» στο link είναι αυτό που νομίζετε, καθώς αρκετοί άντρες και γυναίκες από την ομάδα των επιστημόνων που δημιούργησε αυτό το τεχνολογικό θαύμα -το οποίο πλέον έχουμε ως δεδομένο- άνηκαν στην ομάδα του CERN.

Η ανακωχή των Χριστουγέννων

Την ημέρα των Χριστουγέννων του 1914 και ενώ ο Πρώτος Παγκόσμιος βρισκόταν σε εξέλιξη, τα γερμανικά και τα βρετανικά στρατεύματα κήρυξαν προσωρινή παύση των πυρών. Άντρες που αλληλοσκοτώνονταν για μέρες, που πολεμούσαν ο ένας ενάντια στον άλλο ακόμα και λίγες ώρες πριν την κήρυξη της ανακωχής, άφησαν κάτω τα όπλα τους και επισκέφθηκαν το αντίπαλο στρατόπεδο με δώρα και ευχές για «καλά Χριστούγεννα». Και οι δύο πλευρές τραγούδησαν τα κάλαντα, στόλισαν δέντρα, αντάλλαξαν κάρτες και δώρα, ενώ υπάρχουν ιστορίες για φιλικά ποδοσφαιρικά παιχνίδια που Άγγλοι και Γερμανοί έπαιξαν μαζί εκείνη την ημέρα.

Το πέρασμα του ποταμού

Στις 25 Δεκεμβρίου του 1776, ο στρατηγός George Washington και ο στρατός του πραγματοποίησαν το ιστορικό πέρασμα του ποταμού Delaware για να φτάσουν στο Trenton του New Jersey και να επιτεθούν στους Γερμανούς μισθοφόρους που είχαν σταλθεί από την Έσση στο Αγγλικό Στέμμα προς ενίσχυση του βρετανικού στρατού. Ο εχθρός κατατροπώθηκε (οι Γερμανοί δεν περίμεναν επίθεση ανήμερα των Χριστουγέννων) και η νίκη του Washington έπαιξε σημαντικό ρόλο για την υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Η ΕΣΣΔ εισβάλει στο Αφγανιστάν

Πριν οι ΗΠΑ φέρουν τα στρατεύματά τους στο Αφγανιστάν και ξεκινήσουν τον μακρύτερο πόλεμο στην ιστορία της Αμερικής, η Σοβιετική Ένωση είχε προλάβει να διεξάγει το δικό της πόλεμο στη χώρα. Στις 24 και 25 Δεκεμβρίου του 1979, η ΕΣΣΔ ξεκίνησε να εγκαθιστά στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή του Αφγανιστάν. Οι Ρώσοι και οι σύμμαχοί τους επέλεξαν αυτή τη χρονική περίοδο για να εισέλθουν στη χώρα επειδή ο υπόλοιπος κόσμος ήταν απασχολημένος με το να γιορτάζει τα Χριστούγεννα, γεγονός που θα καθυστερούσε τις διπλωματικές απαντήσεις των δυτικών δυνάμεων στη στρατιωτική εισβολή.

Ο Issac Newton γεννιέται

Όταν γεννιέσαι την ίδια μέρα με τον γιο του Θεού (των Χριστιανών Ορθόδοξων έστω) είσαι καταδικασμένος να κάνεις μόνος σου γενέθλια, ακόμα κι αν είσαι ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» τη βαρύτητα. Ο Isaac Newton, ο ιδιοφυής Άγγλος επιστήμονας που συνέλαβε τον νόμο της βαρύτητας γεννήθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων του 1642, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ημερολόγια που χρησιμοποιούνταν τότε.

Ο Charlie Chaplin φεύγει για έναν καλύτερο κόσμο

Εκτός από τις ιστορικές γέννες και τους εορτασμούς, η ημέρα των Χριστουγέννων ήταν και αυτή που «επέλεξε» ο Charlie Chaplin για να μας αποχαιρετήσει. Ο αγαπημένος ηθοποιός κι ένας από τους διασημότερους κωμικούς που περπάτησαν ποτέ σε αυτόν τον πλανήτη, έφυγε από τη ζωή στον ύπνο του, στις 25 Δεκεμβρίου του 1977. Ήταν 88 ετών.

Το Apollo 8 μπήκε στην τροχιά της Σελήνης

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1968 το Apollo 8, η επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Αμερικής, μπήκε στην τροχιά της Σελήνης. Το Apollo 8 ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο με ζωντανό πλήρωμα που κατάφερε να βγει από την τροχιά της Γης και στη συνέχεια να διαγράψει κύκλο γύρω από κάποιο άλλο ουράνιο σώμα. Προς τιμήν του ιστορικού αυτού γεγονότος οι αστροναύτες του Apollo 8 έστειλαν μια ειδική ζωντανή μετάδοση στη Γη την παραμονή των Χριστουγέννων, μαζί με εικόνες της Γης και της Σελήνης και αναγνώσεις από το βιβλίο της Γένεσης.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτείται από πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης

Πριν μάθουμε καν το όνομα και την ύπαρξη της Αλ Κάιντα, η Σοβιετική “Ενωση ήταν ο πιο μεγάλος εχθρός των ΗΠΑ. Όλα όμως άλλαξαν στο τέλος του 1980 με την ανοιχτή πολιτική της γκλάσνοστ, η οποία οδήγησε σε περισσότερη ελευθερία και στην τελική διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Με την παραίτηση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, προέδρου του ΕΣΣΔ και βασικού αρχιτέκτονα της γκλάσνοστ, η τάση αυτή κατέστη αμετάκλητη. Ο Γκορμπατσόφ εγκατέλειψε τη θέση του στις 25 Δεκεμβρίου του 1991, ενώ η πολιτική κληρονομιά που άφησε πίσω άλλαξε για πάντα την ισορροπία της παγκόσμιας εξουσίας.

Ο θάνατος του Τσαουσέσκου

Ο ηγέτης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας, Νικολάε Τσαουσέσκου και η γυναίκα του Ελένα, εκτελέστηκαν στις 25 Δεκεμβρίου του 1989 στο Βουκουρέστι. Ο θάνατός τους έβαλε τέλος σε 24 χρόνια δικτατορικού καθεστώτος και σήμανε τη λήξη της κομουνιστικής εξουσίας στη Ρουμανία.

Δημιουργείται η Κου Κλουξ Κλαν

Αμέσως μετά τον αμερικάνικο εμφύλιο πόλεμο, μια ομάδα από έξι βετεράνους των Ομόσπονδων Πολιτειών ιδρύει την πρώτη Κου Κλουξ Κλαν στο Πουλάσκι του Τενεσί. Η οργάνωση άλλαξε γρήγορα από μια μυστική αδελφότητα σε παραστρατιωτική ομάδα με στόχο να αναστρέψει τις προοδευτικές πολιτικές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης -ειδικά αυτών που αύξαναν τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID