Δευτέρα

Τουρκικά ΜΜΕ: “Η Τουρκία ετοιμάζεται να κλείσει τα Στενά” – (Προ των πυλών ο γ ππ;)Η εφημερίδα yenisafak, “όργανο” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνει αυτό που σας μεταδώσαμε: Η Τουρκία επεξεργάζεται το σενάριο εκείνο που θα της επιτρέψει να κλείσει τα Στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία! 

Στο πλαίσιο αυτό, ο τουρκικός Στρατός βομβάρδισε με όλμους και ρουκέτες θέσεις του συριακού Στρατού, περιμένοντας εμπλοκή με την οποία θα δικαιολογήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δηλαδή την “εμπόλεμη κατάσταση” που σύμφωνα με την Συνθήκη του Μοντρέ δίνει το δικαίωμα στη Τουρκία να κλείσει τα Στενά!

Η απόφαση της Ρωσίας για ανάπτυξη των αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων S-400 Triumf στη Συρία και το “σφράγισμα” των συροτουρκικών συνόρων αυξάνει την “αντίληψη περί ρωσικής απειλής” στην Τουρκία και αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια το κλείσιμο των Στενών στα ρωσικά πλοία, λέει η τουρκική εφημερίδα! 

Οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας σε οικονομικό επίπεδο αλλά και η ρητορική υψηλόβαθμων στελεχών της ρωσικής κυβέρνησης, όπως της Ρωσικής Δούμας  η οποία τόνισε πως η Μόσχα έχει δικαίωμα στρατιωτικής απάντησης στην Τουρκία, οδηγούν σε ένα συμπέρασμα, τονίζει η εφημερίδα YeniSafak: 

Έρχεται κλείσιμο των Στενών!

Η εφημερίδα Yenisafak όργανο και φωνή του ίδιου του προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν “διαρρέει” αυτό που σας έχουμε ενημερώσει εδώ και ημέρες: 

Η Τουρκία επεξεργάζεται το σενάριο εκεί που θα της επιτρέψει να δικαιολογήσει την κίνησή της, να κλείσει δηλαδή τα Στενά στα ρωσικά πλοία! Η εφημερίδα συμπληρώνει λέγοντας πως η κύρια μεταφορά δυνάμεων της Ρωσίας προς τη Συρία γίνεται μέσω της Μεσογείου.

Η Συνθήκη του Μοντρέ δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να κλείσει τα Στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία αν υπάρξει “απειλή”… 

Το 1936 Βουλγαρία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και ΕΣΣΔ υπέγραψαν τη Συνθήκη του Μοντρέ η οποία αναφέρει ότι παρέχει το στρατιωτικό δικαίωμα στη Τουρκία αν υπάρχει κατάσταση πολέμου ή απειλή πολέμου να κλείσει τα Στενά.. 

Το όλο παιχνίδι γίνεται γύρω από τον όρο “αντίληψη απειλής” και το πως η Τουρκία θα το παρουσιάσει για να δικαιολογήσει με τη πράξη της το κλείσιμο των Στενών και ότι θα ακολουθήσει

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία προκειμένου να υπάρξει δήλωση έκτακτης ανάγκης που θα σημάνει “κατάσταση πολέμου” και κλείσιμο των Στενών αρχίζει και προκαλεί. Χτες μόλις έπεσαν όλμοι και ρουκέτες από την τουρκική επικράτεια προς θέσεις του συριακού Στρατού, σύμφωνα με ρωσικά και συριακά ΜΜΕ. 

Ο τουρκικός Στρατός έβαλε εναντίον θέσεων του συριακού Στρατού και συγκεκριμένα “Χτες βράδυ υπήρξε σφοδρό σφυροκόπημα με όλμους σε θέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων από την περιοχή του βουνού Jebel Aqra το οποίο βρίσκεται στην τουρκική πλευρά είπε ο στρατηγός Ali Mayhoub κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Η Συνθήκη του Μοντρέ όσο αφορά το καθεστώς των Στενών που υπογράφτηκε το 1936 επιβεβαιώνει την αρχή της ελευθερίας της διέλευσης και της ναυσιπλοϊας μέσω των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων που ελέγχονται από την Τουρκία

"Οι κανόνες της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας μέσω των στενών Μαύρης Θάλασσας ρυθμίζονται από το διεθνές δίκαιο, από τη Συνθήκη του Μοντρέ, και βασιζόμαστε στο απαραβίαστο των κανόνων της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας μέσω των στενών της Μαύρης Θάλασσας. Οποιαδήποτε παραβίαση θα σήμαινε παραβίαση της συνθήκης του Μοντρέ με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για την Τουρκία» είπε ο Ν.Πεσκόφ. Σύμφωνα με το Άρθρο 2 της Συνθήκης του Μοντρέ που υπογράφτηκε το 1936 οποιαδήποτε εμπορικά πλοία πρέπει να απολαμβάνουν απόλυτη ελευθερία μεταφοράς και ναυσιπλοϊας στα Στενά μέρα και νύχτα κάτω από οποιαδήποτε σημαία και οποιαδήποτε φορτίο χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις".

Αν η Τουρκία θεωρήσει πως βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση μπορεί να επιτρέψει την διέλευση σε πολιτικά πλοία φιλικών και ουδέτερων εθνών αλλά μόνο τη νύχτα και σύμφωνα με το δρομολόγιο που θα υποδείξει η Άγκυρα. 

Αν η Τουρκία δεν βρεθεί σε εμπόλεμη αλλά θεωρεί ότι απειλείται με επικείμενο κίνδυνο πολέμου όλα τα πλοία πρέπει να περνούν από τα Στενά μέρα και νύχτα ακολουθώντας το δρομολόγιο που υποδεικνύει η Άγκυρα. 

Όσον αφορά τα πολεμικά πλοία σε καιρό ειρήνης, η Τουρκία πρέπει να επιτρέπει τη διέλευση σε μικρά και μεσαία πλοία όλων των εθνών.

Οι δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας συμπεριλαμβανομένης της πρώην ΕΣΣΔ και τώρα της Ρωσίας μπορούν να κατευθύνουν τα πολεμικά πλοία οποιασδήποτε κλάσης μέσω των Στενών υπό την προϋπόθεση αυτά τα πλοία θα περνούν τα Στενά συνοδευόμενα από όχι περισσότερα από δύο αντιτορπιλικά. 

Σε καιρό πολέμου, η διέλευση των πλοίων εναπόκειται εντελώς στην διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την Συνθήκη.

Δυνάμεις του τουρκικού Ναυτικού και της τουρκικής Ακτοφυλακής άρχισαν ασκήσεις “προστασίας και αποναρκοθέτησης” στην θάλασσα του Μαρμαρά, που συνδέει τον Βόσπορο με την Μαύρη Θάλασσα, όπως και στα νότιο-δυτικά , στα Στενά των Δαρδανελίων που βλέπει στο Αιγαίο Πέλαγος.

Οι Τούρκοι φοβούνται ότι σε περίπτωση που κλείσουν τα Στενά για να εμποδίσουν την διέλευση των ρωσικών πολεμικών πλοίων τότε οι Ρώσοι θα ναρκοθετήσουν τα Στενά (έχουν δυνατότητα και από αέρος ναρκοθέτηση) για να τους εμποδίσουν να χρησιμοποιήσουν τον τουρκικό Στόλο που εδρεύει στον μεγαλύτερο τουρκικό ναύσταθμο του Γκιουλτσούκ κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Το είδαμε εδώ
Disqus Comments