Παρασκευή

Δείτε σε αργή κίνηση πώς εξαπλώνονται τα σταγονίδια από το φτάρνισμαΕπιστήμονες από το Tεχνολογικό Iνστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ανακάλυψαν ότι τα σταγονίδια που εξαπλώνονται σε έναν χώρο από το φτάρνισμα ή το βήχα «ταξιδεύουν» μακρύτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος λοιμώξεων ξεπερνά τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα σταγονίδια σχηματίζονται πριν την έξοδό τους από το σώμα. Τα πειράματα των ερευνητών του ΜΙΤ έρχονται να ανατρέψουν αυτή τη θεωρία, καθώς υπέδειξαν ότι τα σταγονίδια σχηματίζονται χάρη σε ένα «σύννεφο» που εκτοξεύεται με μεγάλη ταχύτητα από το στόμα και/ή τη μύτη. 

Αυτό το «σύννεφο», σημειώνουν οι ερευνητές, επιτρέπει στα επιμέρους σταγονίδια να παραμένουν στην ατμόσφαιρα για περισσότερο, άρα ενισχύεται η μολυσματική τους δράση.


Οι ερευνητές του ΜΙΤ παρουσίασαν αναλυτικά τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Φυσικών που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

Το είδαμε εδώ
Disqus Comments