Σάββατο

Ευτυχία σημαίνει αγάπη. Τέλος


Μια πολύ γνωστή έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με 268 συμμετέχοντες φοιτητές και διήρκεσε περισσότερο από 7 δεκαετίες, ξεκινώντας από το 1938, αποκαλύπτει τα μυστικά της ευτυχίας.

Η έρευνα μέτρησε και κατέγραψε σχεδόν τα πάντα, την ψυχοσωματική κατάσταση, την καριέρα, την οικογενειακή κατάσταση, τον γάμο, το διαζύγιο και τη σεξουαλικότητα. Πρώτη δημοσίευση των σχετικών ευρημάτων με τίτλο “Grant Study” έγινε τον Ιούνιο του 2009. 

Και τελικά, πόσα και ποια είναι τα απαραίτητα για την ευτυχία στη ζωή; Κυρίαρχο και πρωτεύον η αγάπη. Σύμφωνα όμως με τον επικεφαλής της έρευνας,  George Vaillant, και κάποια επίσης πολύ ενδιαφέροντα συμεράσματα με τίτλο Triumphs of Experience. Μεταξύ άλλων ο Vaillant διαπιστώνει:

Από τις πιο βλαπτικές συνήθειες, το κάπνισμα, προκαλεί καρδιακά νοσήματα και οδηγεί στον θάνατο.

Η εξάρτηση από το αλκοόλ, θεωρείται 'διαταραχή με ισχυρή καταστροφική δύναμη', αποτελεί την κύρια αιτία διαζυγίου μεταξύ των ζευγαριών, προκαλεί νευρώσεις ακόμη και κατάθλιψη. Και μαζί με το κάπνισμα συμβάλλει ακόμη και στον θάνατο.

Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία ή την επιτυχία.

Η ευτυχισμένη παιδική είναι σημαντική προϋπόθεση ευτυχίας για τη μετέπειτα, ενήλικη ζωή. 

Η δια βίου μόρφωση και ανάπτυξη είναι επίσης συμαντικός παράγοντας για την ευτυχία.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας όμως, στον οποίο οφείλονται τόσο η υγεία όσο και η ευτυχία σε προχωρημένη ηλικία, είναι η αγάπη που απολαμβάνουν στις σχέσεις τους οι άνθρωποι. Τα σχετικά ευρήματα έδειξαν διαφορά ακόμη και στο εισόδημα ως αποτέλεσμα της ποιότητας στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Ακόμη, σημαντική ήταν η επίδραση των διαπροσωπικών σχέσεων και στην επαγγελματική επιτυχία.  

Καθοριστικός ακόμη είναι ο ρόλος της σχέσης με τη μητέρα αλλά και με τον πατέρα κατά την παιδική ηλικία. Η επίδραση της σχέσης διαπιστώθηκε ότι σχετίζεται τόσο με την επαγγελματική σταδιοδρομία, το υψηλότερο ή χαμηλότερο εισόδημα όσο και με τις πιθανότητες εμφάνισης γεροντικής άνοιας.

Άρα λοιπόν, σταματήστε το κάπνισμα και το ποτό, βάλτε την άσκηση στη ζωή σας, δημιουργήστε υγιείς σχέσεις και να θυμάστε ότι την ευτυχία δεν τη φέρνουν απαραίτητα τα χρήματα. Και να θυμάστε ότι όσο ζείτε θα αναπτύσσεστε και θα αλλάζετε και πάνω απ' όλα ότι ευτυχία σημαίνει αγάπη!

Πηγή : mic.com

Επιμέλεια κειμένου : Λία Μαλλίδου

Το είδαμε εδώ
Disqus Comments