BREAKING NEWS
latest

Σε ποια θερμοκρασία νερού πλένονται καλά τα ρούχα;


Πολλές είναι οι διαφημίσεις απορρυπαντικών που προσπαθούν να μας πείσουν να πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο στο πρόγραμμα των 30 βαθμών Κελσίου, προκειμένου να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Είναι όμως ασφαλές και υγιεινό το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες;

Κατά την άποψη των ειδικών, οι χαμηλές θερμοκρασίες νερού δεν είναι ικανές να σταματήσουν την εξάπλωση ιών, βακτηρίων και ασθενειών. Γι΄ αυτό συνιστούν τουλάχιστον τα εσώρουχα και τα ασπρόρουχα, με τα οποία έρχεται σε άμεση επαφή το σώμα μας, να πλένονται σε καυτό νερό.

Καθαρά μόνο στο μάτι

Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Sally Bloomfield του London School of Hygiene and Tropical Medicine, τα πλυμμένα ρούχα δεν αρκεί να φαίνονται καθαρά, αλλά θα πρέπει να είναι πραγματικά υγιεινά και απαλλαγμένα από βακτηρίδια και ιούς (π.χ. σαλμονέλα, σταφυλόκοκκο, κολοβακτηρίδια). Λοιμώξεις του αναπνευστικού, του ουροποιητικού και των εντέρων, ιογενείς ασθένειες, μύκητες και δερματολογικές μολύνσεις αφήνουν επικίνδυνα βακτήρια επάνω στα ρούχα – και κυρίως στα εσώρουχα. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν να εξαλείψουμε τα βακτήρια (ειδικά αν κάποιο μέλος της οικογένειας ασθενεί) είναι να πλένουμε τα ρούχα στο πρόγραμμα των 60 βαθμών ή περισσότερο. Επίσης συνιστάται ο ρουχισμός των βρεφών να πλένεται ξεχωριστά και γενικώς σε κάθε πλύση να μην τοποθετούνται πολλά ρούχα κάνοντας τον κάδο να ασφυκτιά.

Τα παραπάνω προσυπογράφει και ο ενημερωτικός οργανισμός Cornell University Extension του πανεπιστημίου Cornell, καθώς και το Διεθνές Επιστημονικό Forum για την Οικιακή Υγιεινή (International Scientific Forum on Home Hygiene – IFH). Εξάλλου, όπως τονίζει άλλη μελέτη, τα ακάρεα της σκόνης και άλλοι αλλεργιογόνοι μικροοργανισμοί εξολοθρεύονται πλήρως στους 60 βαθμούς, ενώ στους 40 βαθμούς τα ρούχα απαλλάσσονται μόνο από το 6% των μικροοργανισμών.

Και καυτό σιδέρωμα

Με την υπόδειξη του καυτού νερού συμφωνούν και ερευνητές του University College του Λονδίνου, οι οποίοι απέδειξαν ότι οι νοσοκομειακές στολές, όταν πλένονται σε θερμοκρασία 60 βαθμών, απαλλάσσονται από όλα τα νοσοκομειακά βακτήρια (κάτι που δεν επιτυγχάνεται αποτελεσματικά στους 40 βαθμούς). Όπως τονίζουν, την απολύμανση ολοκληρώνει το σιδέρωμα με καυτό σίδερο.

Τι γίνεται με τα ευαίσθητα;

Τι γίνεται όμως όταν τα ρούχα δεν μπορούν να πλυθούν σε υψηλούς βαθμούς; Τότε θα πρέπει να τα βάζουμε για πλύσιμο όσο λιγότερο βρόμικα γίνεται. Ο ερευνητής Jung-Won Park από το Yonsei University της Σεούλ προτείνει, για παράδειγμα, τα ευαίσθητα ρούχα να πλένονται στους 30-40 βαθμούς και μετά να ξεπλένονται καλά – τουλάχιστον δύο φορές – με κρύο νερό για 3 λεπτά.

* Εννοείται ότι πριν πλύνεις ένα ρούχο, θα πρέπει να ελέγξεις τις οδηγίες πλυσίματος στην ετικέτα του.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID