BREAKING NEWS
latest

Η διπολική διαταραχή στις γυναίκες


Στην καθημερινή ζωή οι άνθρωποι βιώνουν μια ποικιλία συναισθημάτων και διαθέσεων. Αυτά τα συναισθήματα περιλαμβάνουν την απογοήτευση, τη χαρά και τον θυμό. 

Συνήθως αυτές οι διαθέσεις διαρκούν μία ημέρα. Όμως, τα άτομα με διπολική διαταραχή νιώθουν για εβδομάδες υπερβολικά υπέροχα ή αισθάνονται θλίψη και απελπισία σε κανονικές περιόδους.

Μια σημαντική διάκριση μεταξύ της διπολικής διαταραχής και των συνήθων συναισθημάτων είναι ότι η διπολική διαταραχή έχει ως αποτέλεσμα την ανικανότητα χειρισμού καθημερινών δραστηριοτήτων. 

Το άτομο δεν μπορεί να λειτουργήσει ή να επικοινωνήσει αποτελεσματικά, ενώ μπορεί να έχει μια διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας. Για παράδειγμα, εξωπραγματικά υψηλή ή χαμηλή ιδέα για τις ικανότητές του.  

Με λίγα λόγια, δηλαδή, η διπολική διαταραχή είναι μια διαταραχή στη διάθεση με διακριτές περιόδους ακραίας ευφορίας και ενέργειας (μανία) και θλίψης ή απελπισίας (κατάθλιψη). Είναι επίσης γνωστή ως μανιακή κατάθλιψη ή μανιακή καταθλιπτική διαταραχή. Η διπολική διαταραχή συμβαίνει με παρόμοια συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τον τρόπο που βιώνουν την κατάσταση.

Διαφορές στα δύο φύλα

Για παράδειγμα, μία γυναίκα μπορεί να έχει περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης παρά μανίας, ενώ οι θηλυκές ορμόνες και οι αναπαραγωγικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση και τη θεραπεία.

Η έρευνα δείχνει ότι στις γυναίκες οι ορμόνες διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη σοβαρότητα της διπολικής διαταραχής. Μια μελέτη προτείνει ότι η όψιμη έναρξη διπολικής διαταραχής μπορεί να σχετίζεται με την εμμηνόπαυση. Μεταξύ των γυναικών που πάσχουν από τη διαταραχή σχεδόν 1 στις 5 ανέφεραν σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.

Παράλληλα, μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ διπολικής διαταραχής και προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες με διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της διπολικής διαταραχής, αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS).

Η μεγαλύτερη απόδειξη της ορμονικής σύνδεσης με διπολική διαταραχή εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της επιλόχειας κατάθλιψης. Οι γυναίκες με διπολική διαταραχή που είναι έγκυες ή λεχώνες έχουν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες από ό, τι άλλες γυναίκες να εισαχθούν στο νοσοκομείο για τη διπολική διαταραχή τους. Και είναι δύο φορές πιο πιθανό να έχουν υποτροπή των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα

Κατά τη διάρκεια μιας μανιακής φάσης

Υψηλή αυτοεκτίμηση

Υπερβολικά θετικές προοπτικές

Σημαντικά μειωμένη ανάγκη για ύπνο

Ανορεξία και απώλεια βάρους

Παρορμητικότητα

Ιδέες που κινούνται γρήγορα από το ένα θέμα στο άλλο

Δυσκολία συγκέντρωσης, αφηρημάδα

Αυξημένο επίπεδο δραστηριότητας

Υπερβολική εμπλοκή σε ευχάριστες δραστηριότητες

Σπατάλες

Υπερβολική ευερεθιστότητα, επιθετική συμπεριφορά

Κατά τη διάρκεια μιας καταθλιπτικής φάσης

Συναισθήματα θλίψης ή απελπισίας

Απώλεια ενδιαφέροντος για ευχάριστες ή συνηθισμένες δραστηριότητες

Δυσκολία στον ύπνο, πρωινό ξύπνημα

Απώλεια ενέργειας και συνεχής λήθαργος

Αίσθηση της ενοχής ή χαμηλής αυτοεκτίμησης

Δυσκολία συγκέντρωσης

Αρνητικές σκέψεις για το μέλλον

Αύξηση του σωματικού βάρους ή απώλεια βάρους

Σκέψεις αυτοκτονίας ή θανάτου

Διάγνωση

Η διπολική διαταραχή συχνά δεν αναγνωρίζεται από τον ασθενή, τους συγγενείς, τους φίλους ή ακόμη και τους γιατρούς. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο με διπολική διαταραχή, ώστε να αποφευχθούν βλαβερές συνέπειες, όπως η καταστροφή των προσωπικών σχέσεων, η απώλεια θέσεων εργασίας και η αυτοκτονία.

Η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής είναι η επίσκεψη σε έναν ψυχίατρο, ψυχολόγο ή άλλο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν γραπτές μέθοδοι για την τεκμηρίωση της σοβαρότητας και τον αριθμό των συμπτωμάτων, τα τεστ αυτά λειτουργούν μόνο συμπληρωματικά. Να σημειωθεί, ότι δεν υπάρχουν ακόμη τυχόν εξετάσεις αίματος ή άλλων βιολογικών δοκιμών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση.

Θεραπεία

Αν και η διπολική διαταραχή θεωρείται ως μια μακροπρόθεσμη, συχνά χρόνια κατάσταση, υπάρχει ένα μεγάλο εύρος από αποτελεσματικές θεραπείες. Η φαρμακευτική αγωγή είναι σχεδόν πάντα μέρος της συνιστώμενης πορείας της θεραπείας. Τα άτομα με αδιάγνωστη διπολική διαταραχή μερικές φορές αυτοθεραπεύονται με το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά για να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους. Ωστόσο, τέτοιες λύσεις παρέχουν σπανίως μακροχρόνια ανακούφιση.

Σπιτική θεραπεία

Διπολική Διατροφή: Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

Αποφύγετε μία διατροφή που είναι πλούσια σε κόκκινο κρέας, κορεσμένα λίπη και τρανς λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες. Αυτή η διατροφή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθειες. Η μείωση των κορεσμένων λιπών και των απλών υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει τη γενική υγεία, αλλά δεν επηρεάζει άμεσα τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής.

Μία διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Αυτή η διατροφή περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας, ψάρια κρύου νερού, αυγά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, προϊόντα σόγιας, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αυτές οι τροφές παρέχουν υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τη διατήρηση της καλής υγείας και την πρόληψη των ασθενειών.

Είναι αναγκαία η θερμιδική πρόσληψη και τακτική άσκηση για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Μερικά ευρήματα δείχνουν ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τους τρόπους αποφυγής της αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Άσκηση & Lifestyle

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης αν έχετε ή όχι διπολική διαταραχή.

Μιλώντας στην οικογένεια και τους φίλους

Οι σχέσεις σας με τους φίλους και την οικογένεια είναι ζωτικής σημασίας για να μείνετε υγιείς με τη διπολική διαταραχή. Θα πρέπει να διατηρήσετε ανοιχτή τη γραμμή επικοινωνίας μαζί τους.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID