Τετάρτη

Η τουρκική κοινωνία σε αριθμούς


Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Ipsos KMG για λογαριασμό της τουρκικής εφημερίδας Posta η οποία έγινε σε δείγμα 15.953 ατόμων άνω των 14 ετών από τις 7 περιοχές της Τουρκίας το προφίλ του τουρκικού λαού για το επίπεδο της ζωής δείχνει με τον πιο καθαρό τρόπο την ασιατική πλευρά της χώρας:

-Το 84% του πληθυσμού λέει ότι το καλύτερο πράγμα που κάνει για να περάσει η ώρα του είναι "μπροστά στην τηλεόραση".

- Σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι δεν έχει κάνει ποτέ κάποιου είδους αθλητική άσκηση, ακόμα και περπάτημα. 

-Το 96% του πληθυσμού της Τουρκίας δεν έχει πάει ποτέ στην Όπερα ή σε παράσταση χορού

-Το 80% δεν έχει πάει ποτέ στο θέατρο

-Το 73% δεν έχει πάει ποτέ σε συναυλία

-Το 56% δεν έχει πάει ποτέ στο σινεμά 

-Το 56% δεν ακούει ποτέ μουσική 

-Το 29% δεν ακούει ποτέ ραδιόφωνο

-Το 45% δεν διαβάζει βιβλία 

-Το 29% δεν διαβάζει εφημερίδες

-Το 1/3 του πληθυσμού της Τουρκίας δεν ακούει ραδιόφωνο και δεν διαβάζει εφημερίδες. Τα 2/3 δεν έχουν μπει ποτέ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ενώ ποτέ δεν έχει συνομιλήσει (chat) από το διαδίκτυο και τα 3/5 δεν έχουν παίξει ποτέ παιχνίδια από τον υπολογιστή.

-Το 68% του πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο. 

-Το 60% των ερωτηθέντων δεν ενοχλούνται από την απαγόρευση στα ΜΜΕ ενώ το 61% δεν ενοχλείται από τους περιορισμούς που επιβάλλονται στο διαδίκτυο. 

-To 50% του πληθυσμού δεν ξέρει την περιοχή του και τη χώρα ενώ η τηλεόραση είναι το μόνο μέσο που τους βοηθάει να γνωρίσουν διαφορετικούς ανθρώπους και διαφορετικούς πολιτισμούς. 

-Το 84% του τουρκικού πληθυσμού βλέπει τηλεόραση στον ελεύθερό του χρόνο Τοο 71% χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους συντηρητικό και ότι ακολουθούν τις επιταγές της θρησκείας. Το 60% των ερωτηθέντων γυναικών φοράει την μαντήλα ενώ το 46% των ανδρών δήλωσαν ότι είναι πολύ σημαντικό για αυτούς η σύζυγός τους να φοράει την μαντήλα.  

-Το 20% των ανδρών θεωρεί αποδεκτό να χτυπά την γυναίκα στο πρόσωπο ενώ το 18% των γυναικών συμφωνεί με αυτήν την πρακτική.

-Το 69% των ανδρών θεωρούν ότι η γυναίκα θα πρέπει να λάβει την άδεια του συζύγου προκειμένου να εργαστεί ενώ το 57% των γυναικών συμφωνεί με την άποψη αυτή.

-Το 70% του πληθυσμού θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στις γυναίκες να φορούν την παραδοσιακή μαντήλα στα Πανεπιστήμια ενώ το 57% θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτραπεί η μαντήλα και στο δημόσιο τομέα.

Το είδαμε εδώ
Disqus Comments