BREAKING NEWS
latest

Από πού θα πάρεις… υγιεινή γλύκα;


Θέλεις μια φυσική γλυκαντική ουσία για να αντικαταστήσεις την (ανθυγιεινή) ζάχαρη; Εκτός από το μέλι, έχεις ακόμα να επιλέξεις δύο γλυκά και θρεπτικά σιρόπια: Το νοστιμότατο πετιμέζι (σταφυλόμελο) και το «σοκολατένιο» χαρουπόμελο. 

Το πρώτο είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο και χαλκό, ενώ το δεύτερο περιέχει περισσότερο ασβέστιο και από το γάλα, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, μεταλλικά ιχνοστοιχεία, βιταμίνες Α και Β, καταπραΰνει το στομάχι και διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Ένα θρεπτικό σιρόπι

Το πετιμέζι, εκλεκτό παραδοσιακό προϊόν της Κρήτης, χρησιμοποιήθηκε ως θερμαντικό μέσο την περίοδο του πολέμου αλλά και ως γλυκαντική ουσία στη ζαχαροπλαστική τότε που η ζάχαρη – λόγω της υψηλής τιμής της – ήταν είδος πολυτελείας. Είναι 100% φυσικό προϊόν (συμπύκνωμα σταφυλιού), που φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και ζάχαρης και διατηρείται εκτός ψυγείου για πολύ καιρό.

Σήμερα, ως φυσική γλυκαντική ουσία, εξοστρακίζει από την κουζίνα τη ζάχαρη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή παραδοσιακών σπιτικών γλυκών δίνοντας υπέροχη γεύση και άρωμα (στις τηγανίτες και στους λουκουμάδες είναι ακαταμάχητο). Χρησιμοποιείται όμως το ίδιο επιτυχημένα και στη μαγειρική – πολλοί διάσημοι σεφ το περιλαμβάνουν πλέον στις γκουρμέ συνταγές τους.

Δοκίμασέ το ως σιρόπι στο γιαούρτι και στο παγωτό, στο ψωμί με βούτυρο, ακόμα και ως βασικό συστατικό ενός λικέρ. Για παράδειγμα, στην Κρήτη βάζουν 3 μέρη πετιμέζι και 1 μέρος τσικουδιά και φτιάχνουν ένα λικέρ που σε απογειώνει…

Γλυκό σαν σοκολάτα

Το χαρουπόμελο – ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου – είναι το σιρόπι που προέρχεται από τον καρπό της χαρουπιάς, δέντρο που αναπτύσσεται στην ανατολική Μεσόγειο κατά μήκος των εύκρατων παραλιακών περιοχών. Προκύπτει από το βράσιμο των χαρουπιών και η γεύση του είναι σοκολατένια. Κατέχει κι αυτό περίοπτη θέση στη διατροφική ιστορία, καθώς, όπως λέγεται, τα χαρούπια έθρεψαν τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στην έρημο. Επίσης χάρη σε αυτό χιλιάδες παιδιά επιβίωσαν κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Είναι εξαιρετικά θρεπτική τροφή και χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε διάφορα παρασκευάσματα, γλυκά και ροφήματα.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID