BREAKING NEWS
latest

Τα εξαιρετικά οφέλη της επίγνωσης (mindfulness) για το άγχος και την κατάθλιψη


Η παραπάνω διαπίστωση ισχύει σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λουντ στη Σουηδία. Πρόκειται για την πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη στην οποία έγινε σύγκριση ασθενών με κατάθλιψη και άγχος που έκαναν ομαδική θεραπεία με βάση την επίγνωση και ατομική Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Jan Sundquist, πραγματοποίησαν τη μελέτη σε 16 κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην επαρχία Σκόνε στη νότια Σουηδία εκπαιδεύοντας 2 υπαλλήλους στη θεραπεία της επίγνωσης σε κάθε κέντρο υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια ενός κύκλου μαθημάτων 6 ημερών.

Την άνοιξη του 2012, ασθενείς με κατάθλιψη, άγχος ή έντονο στρες χωρίστηκαν τυχαία είτε σε μια ομάδα με περίπου 10 ασθενείς που ακολούθησε τη θεραπεία της επίγνωσης είτε έκαναν ατομικές συνεδρίες ΓΣΘ. Οι ασθενείς έλαβαν επίσης ένα ατομικό πρόγραμμα κατάρτισης και τους ζητήθηκε να καταγράψουν την εμπειρία τους σε ένα ημερολόγιο. Η θεραπεία διήρκεσε 8 εβδομάδες. Ο γιατρός Ola Schenström σχεδίασε το πρόγραμμα κατάρτισης της θεραπείας καθώς και τον τρόπο εκπαίδευσης των υπαλλήλων στα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν 215. Πριν και μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς και των 2 ομάδων απάντησαν σε ερωτηματολόγια προκειμένου να γίνει εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάθλιψης και του άγχους τους. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους μειώθηκαν και στις 2 ομάδες κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας των 8 εβδομάδων. Δεν υπήρχε στατιστική διαφορά ανάμεσα στα 2 είδη θεραπείας.

Ο Jan Sundquist αναφέρει τα εξής: «Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η ομάδα που έκανε θεραπεία με βάση την επίγνωση που διενεργήθηκε από πιστοποιημένους εκπαιδευτές στα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είχε εξίσου θετικά αποτελέσματα με όσους έκαναν μεμονωμένες συνεδρίες ΓΣΘ για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους. 

Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία με βάση την επίγνωση θα πρέπει να θεωρείται μια εναλλακτική λύση, ειδικά σε κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπου δεν είναι εύκολο να πραγματοποιούνται ατομικές συνεδρίες ΓΣΘ».

Το Κέντρο Έρευνας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί μια συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο του Λουντ και την επαρχία Σκόνε.

*Επίγνωση (Mindfulness) νοείται η συνειδητή αποδοχή και χωρίς κρίση εστίαση της προσοχής στα συναισθήματα, στις σκέψεις και στις αισθήσεις στον παρόντα χρόνο, στο τώρα δηλαδή. Η συνηθέστερη μέθοδος επίτευξης αυτής της κατάστασης είναι ο διαλογισμός. Στα ελληνικά δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση και για αυτό το λόγο μπορεί να αποδοθούν διάφορες λέξεις στον όρο “Minfulness”. Στην ελληνική βιβλιογραφία θα συναντήσετε τον όρο αυτόν πολλές φορές με τις λέξεις “Διαλογισμός”, “Συναίσθηση”, “Ενσυνείδηση”, “Επίγνωση”, κ.α.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID