Πέμπτη

Η ιστορία των σχέσεων μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ σε 60 δευτερόλεπτα


12/2014. Οι οξυμένες σχέσεις, που επικράτησαν μεταξύ των δύο χωρών τις τελευταίες 6 δεκαετίες καταγράφονται σε ένα βίντεο, μόλις, 60 δευτερολέπτων.

Ένα νέο κεφάλαιο έχει ανοίξει για τις σχέσεις μεταξύ Αμερικής και Κούβας, μετά από τις τελευταίες διαπραγματέυσεις των δύο προέδρων των χωρών.Οι διαπραγματέυσεις στοχεύουν στην αποκατάσταση των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών που διακόπηκαν μετά το τέλος της κουβανικής επανάστασης.

Τι όμως έχει συμβεί κατά τη διάρκεια των περασμένων 60, περίπου, ετών μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον εμβληματικό ηγέτη του νησιωτικού κράτους Φιντέλ Κάστρο.

Το 1959 ο Φιντέλ κάστρο και οι σύντροφοί του καταλαμβάνουν την εξουσία και ένα χρόνο αργότερα, το 1960, όλες οι αμερικανικές επιχειρήσεις κρατικοποιήθηκαν και οι ξένοι εκδιώχθηκαν.

Το 1961 οι ΗΠΑ σταματούν οποιαδήποτε διπλωματική σχέση με τη Κούβα. Την ίδια χρονιά γίνεται και η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων. Ήταν μια αποτυχημένη στρατιωτική επέμβαση στην Κούβα, που εκτελέστηκε από την παραστρατιωτική ομάδα Μπρίγκειντ 2506, υποστηριζόμενη από την CIA, ενώ το 1962 ακολούθησε η κρίση των πυραύλων της Κούβας, δηλαδή η διεθνής διένεξη που έγινε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 1980, περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι επιβιβάστηκαν στο πλοίο "Mariel" με προορισμό τις ΗΠΑ, ενώ το 1996 Ο κουβανικός στρατός καταρρίπτει αμερικάνικα αεροπλάνα. Περίπου 3 χρόνια αργότερα, το 1999, οι Αμερικανοί πολίτες οργανώνουν εκστρατείες για την ματαίωση της εξορίας του Elian Gonzales στην Κούβα.

Το 2001 το κλίμα φαίνεται να αλλάζει, αφού για πρώτη φορά οι ΗΠΑ στέλνουν τρόφιμα στον κουβανικό λαό και επτά χρόνια αργότερα ο αδερφός του Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ τον διαδέχεται στην εξουσία. Μόλις τρία χρόνια αργότερα ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίζει να χαλαρώσει τα ταξιδιωτικά μέτρα που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια. Αποκορύφωμα των διαπραγματεύσεων αποτελεί η κοινή προσπάθεια των ηγετών των χωρών να αναθερμάνουν της διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις των χωρών. 

Δείτε το Video:Το είδαμε εδώ
Disqus Comments