Δευτέρα

Διαταραχές του άγχους


Οι διαταραχές του άγχους μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα σωματικά ή ψυχολογικά. Κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν από άγχος συνεχώς – αυτό λέγεται γενικευμένο άγχος. 

Για εκείνους που υποφέρουν από κρίσεις πανικού, τα συμπτώματα του άγχους θα εμφανίζονται εντελώς ξαφνικά. Ένα άλλο είδος διαταραχής άγχους λέγεται phobia, και σε αυτή τη περίπτωση οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κρίση φόβου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. 

Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν φόβο και εκνευρισμό και αυξανόμενη ένταση μυών και δραστηριότητα του νευρικού συστήματος. Αυτά οδηγούν σε συμπτώματα όπως να στεγνώνει το στόμα, δύσπνοια, ζαλάδα και τρέμουλο

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει κάποιοι στιγμή αυτό το συναίσθημα του άγχους. Μπορεί να συμβεί μετά από μια δύσκολη στιγμή που προκάλεσε άγχος. Μερικές φορές είναι παραγωγικό να έχουμε αυτά τα συναισθήματα π.χ. αυξάνει τις δυνατότητες απόδοσης ενός δρομέα. 

Αυτού του είδους τα συναισθήματα κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού. Όταν τα συμπτώματα γίνονται μεγαλύτερης διάρκειας και παρεμβαίνουν στην συγκέντρωση και στην απόδοση και απασχολείται ο άνθρωπος με το πώς θα αποφύγει την συνθήκη που του δημιουργεί το άγχος π.χ. δεν μπαίνει σε αεροπλάνα η στο λεωφορείο κλπ, τότε είναι η στιγμή που θα χρειαζόταν κάποια καθοδήγηση.

Οι διαταραχές του άγχους, επηρεάζουν το 5% του πληθυσμού ωστόσο πολλοί δεν ζητούν καθόλου βοήθεια ή ζητούν πλέον βοήθεια όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι. 

Τι δημιουργεί τις διαταραχές του άγχους;

Η αιτία δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Σε κάποιες οικογένειες είναι πιο συχνά τα φαινόμενα που μας δίνουν το συμπέρασμα ότι σημαντικό ρόλο μπορεί να έχει και η κληρονομικότητα. 

Μπορεί ακόμα να αντιμετωπίσει κάποιος διαταραχή άγχους μετά από την ανάγκη να αντιμετωπίσει κάποιο δύσκολο συναισθηματικό ή κοινωνικό θέμα. Συχνά θα το δούμε να ξεκινάει μετά από κάποιο συμβάν που έχει προκαλέσει σημαντικό άγχος ή φόβο. Μια θεωρία λέει ότι κάποια από αυτά τα θέματα ξεκινούν από ¨λάθος ¨σκέψη. 

Παραδείγματος χάρη υπερβολικός φόβος ότι κάποιο σωματικό σύμπτωμα (όπως αυξημένους παλμούς) σε συνδυασμό με το συναίσθημα του άγχους, θα οδηγήσει κάποιον στα επείγοντα. 

Κάποιος που νιώθει αυτούς τους παλμούς και νιώθει την καρδιά του να χτυπάει λίγο πιο γρήγορα από ότι θα έπρεπε μπορεί ακόμα να πιστέψει ότι έχει πάθει καρδιακή προσβολή. Αυτή η σκέψη θα τον αγχώσει ακόμα περισσότερο και αυτό το άγχος θα αυξήσει ακόμα πιο πολύ τους παλμούς του.

Τι θεραπείες υπάρχουν;

Ο στόχος κάθε θεραπείας είναι να προσπαθήσει να βοηθήσει κάποιον να ελαττώσει τα συμπτώματα του άγχους σε ένα αποδεκτό επίπεδο, ώστε το άγχος του να μη παρεμβαίνει αρνητικά στην καθημερινότητα του.

Ένας ειδικός που θα παρέχει βοήθεια προφέροντας μια ξεκάθαρη εξήγηση των συμπτωμάτων και την σχέση τους με τα σωματικά συμπτώματα. 

Παραδείγματος χάρη η δύσπνοια ή η ζαλάδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε βρίσκεται σε κατάσταση άγχους και δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει με την υγεία του.

Καλό θα ήταν να εντοπιστούν τα όποια κοινωνικά ή συναισθηματικά θέματα μπορεί να έχουν φτάσει κάποιον σε αυτό το σημείο. 

Υπάρχουν διάφοροι ψυχοθεραπευτικοί μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα. 

Το είδαμε εδώ
Disqus Comments