Πέμπτη

Στον Ειρηνικό το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο


Το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο, στον Ειρηνικό Ωκεανό, αναμένεται να οριοθετήσει σήμερα 25/09/2014 ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα θα υπογράψει διάταγμα με το οποίο το μέγεθος του αποκαλούμενου «Εθνικού Θαλάσσιου Μνημείου των Απομακρυσμένων Νήσων του Ειρηνικού» θα αυξάνεται κατά έξι φορές ώστε από το τωρινό εμβαδόν των 370.000 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων η προστατευόμενη περιοχή να επεκταθεί στα 490.000 τετραγωνικά ναυτικά μίλια.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι η περιοχή αυτή έχει «ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η επιστήμη έχει αποδείξει ότι οι μεγάλες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές μπορεί να βοηθήσουν στην αναγέννηση της βιοποικιλότητας, την υποστήριξη των πληθυσμών των ψαριών, και να βελτιώσει τη συνολική ανθεκτικότητα του οικοσυστήματος».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα θαλάσσια οικοσυστήματα του συγκεκριμένου οριοθετημένου από την αμερικανική κυβέρνηση τμήματος του Ειρηνικού Ωκεανού, θεωρούνται από τις πιο ευάλωτες περιοχές στην κλιματική αλλαγή.

Με βάση την απόφαση Ομπάμα που θα εφαρμοστεί από την Πέμπτη 25/09/2014, όλες οι εμπορικές δραστηριότητες όπως η εξόρυξη πόρων και η αλιεία βαθέων υδάτων απαγορεύονται στην προστατευόμενη περιοχή. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παραδοσιακοί τρόποι αλιείας που είναι σύμφωνοι με τους στόχους διατήρησης του θαλάσσιου μνημείου θα επιτρέπονται σε αυτή τη διευρυμένη περιοχή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Το είδαμε εδώ
Disqus Comments