BREAKING NEWS
latest

Πέντε ιοί πιο τρομακτικοί και επικίνδυνοι από τον Έμπολα


8/2014. Ο ιός Έμπολα έχει κοστίσει μέχρι τώρα περισσότερες από 1.000 ζωές στη Δυτική Αφρική. Ο δείκτης θνησιμότητας του ιού στο τελευταίο δραματικό ξέσπασμα αγγίζει το 60%, όμως παλαιότερα έχει φτάσει και το 90%.

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, δεν εκφράζονται ανησυχίες για εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Αντιθέτως, άλλοι ιοί θεωρούνται πολύ πιο επικίνδυνοι για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Αν και ο δείκτης θνησιμότητας γι' αυτούς είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με τον Έμπολα, χτυπούν συχνότερα τις ανεπτυγμένες χώρες και στοιχίζουν περισσότερες ζωές σε ετήσια βάση.

1. Λύσσα

Δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία τα τελευταία 100 χρόνια, όμως ο ιός της λύσσας είναι θανατηφόρος. Καταγράφονται κατά μέσο όρο δύο θάνατοι από λύσσα το χρόνο στις ΗΠΑ, η οποία μεταφέρεται στον άνθρωπο μέσω του σάλιου, έπειτα από δάγκωμα μολυσμένου ζώου (π.χ. σκύλος ή νυχτερίδα). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 55.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λύσσα στην Αφρική και την Ασία.

2. HIV

Ο αριθμός των θανάτων λόγω λοίμωξης από τον HIV παρουσιάζει πτωτικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο ΠΟΥ εκτιμά πως 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο πέθαναν λόγω HIV ή AIDS το 2012. Ο ιός επιτίθεται στα ανοσοκύτταρα του οργανισμού και αποδυναμώνει σταδιακά το ανοσοποιητικό, καθιστώντας το άτομο ανίκανο να αντιμετωπίσει κάθε είδους λοίμωξη. Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον HIV ζουν πλέον περισσότερα χρόνια, χάρη στη διαθεσιμότητα αντιικών φαρμάκων. Δεν υπάρχει, ωστόσο, οριστική θεραπεία.

3. Γρίπη

Όσο αθώα κι αν ακούγεται, σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους σε ετήσια βάση απ' ότι ο Έμπολα. Ο ακριβής αριθμός των θανάτων παραμένει αμφιλεγόμενος: το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμά πως κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους 3.000 με 49.000 άνθρωποι το χρόνο λόγω γρίπης. Αυτή η μεγάλη απόκλιση προκύπτει από το γεγονός ότι αρκετοί θάνατοι που οφείλονται στον ιό της γρίπης δεν αποδίδονται στα πραγματικά τους αίτια. Έτσι, ο αριθμός των θανάτων υπολογίζεται προσεγγιστικά, βάσει στατιστικών αναλύσεων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου 250.000 με 500.000 θάνατοι ετησίως σε όλο τον κόσμο οφείλονται στα διάφορα στελέχη του ιού της γρίπης.

4. Ιοί που μεταδίδονται με τα κουνούπια

Οι ιοί που μεταδίδονται με το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού, όπως αυτός που προκαλεί το δάγγειο πυρετό και ο ιός του Δυτικού Νείλου, κοστίζουν περισσότερες από 50.000 ζωές το χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

5. Ιός Ρότα (rotavirus)

Πρόκειται για ιό που προσβάλλει το γαστρεντερικό και προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Καταγράφονται περίπου 111 εκατομμύρια περιστατικά λοίμωξης κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο και ο ιός πλήττει κυρίως μικρά παιδιά, κάτω των 5 ετών. Πάνω από το 80% των επακόλουθων θανάτων καταγράφονται σε παιδιά από αναπτυσσόμενες χώρες. Το 2006 παρασκευάστηκε εμβόλιο για τον ιό. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η λοίμωξη από τον ιό Ρότα μπορεί να αποβεί μοιραία.

Πηγή

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID