BREAKING NEWS
latest

Πόσο απαραίτητες είναι οι διακοπές για την ψυχική μας υγεία;


«Η τιμή της βενζίνης ανεβαίνει συνεχώς, η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων ανθρώπων έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά της ανεργίας ανεβαίνουν με φρενήρεις ρυθμούς, είμαι τυχερός που έχω δουλειά και εσύ με ρωτάς για διακοπές; ούτε συζήτηση!» είναι η απάντηση που παίρνω από τους γύρω μου, όταν τους ρωτάω αν θα πάνε διακοπές. Και όμως, είναι ακριβώς αυτή η τόσο δύσκολη περίοδος που διανύουμε που επιτάσσει την αναγκαιότητα των διακοπών.

Οι διακοπές, ενώ σήμερα θεωρούνται από τους περισσότερους ανθρώπους ένα είδος πολυτελείας, στην πραγματικότητα δεν είναι. Σωρεία επιστημονικών ερευνών τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι οι διακοπές είναι απαραίτητες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία και ισορροπία. Πρόσφατα αποτελέσματα μελετών τονίζουν ότι οι γυναίκες που πάνε διακοπές κάθε έξι χρόνια ή ακόμα σπανιότερα έχουν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα από τις αντίστοιχες γυναίκες που κάνουν διακοπές δύο φορές το χρόνο. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν με τον πιο παραστατικό τρόπο πώς αντιδρά το σώμα μας στη δύσκολη καθημερινότητα, όταν δεν πάμε διακοπές.

Ποια είναι όμως τα σημαντικά οφέλη των διακοπών για την ψυχική μας ισορροπία;

1. Μειώνονται τα επίπεδα του άγχους. Το άγχος αποτελεί πλέον καθημερινό πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους. Τα οικονομικά προβλήματα, η ανασφάλεια και η ανεργία προβληματίζουν την πλειοψηφία των ανθρώπων. Οι διακοπές, λοιπόν, αποτελούν τον ιδανικό χρόνο για να σταματήσει το άτομο, έστω και για λίγες ημέρες, να βιώνει υψηλά επίπεδα άγχους, αν και πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως το άτομο επιστρέφοντας από τις διακοπές του εμφανίζει λιγότερο άγχος για τις επόμενες πέντε εβδομάδες. Έρευνες έχουν τονίσει πως το άγχος συνδέεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων, ψυχοσωματικών προβλημάτων και καρκίνου καθώς το άγχος εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

2. Βελτιώνονται οι πνευματικές μας ικανότητες. Το μυαλό μας, όπως ακριβώς και το σώμα μας, δεν μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις όταν είναι κουρασμένο. Οι διακοπές δίνουν τη δυνατότητα στο νου να αποφορτιστεί από τα πολλά προβλήματα, να αδειάσει και κατά συνέπεια να γίνει πιο αποτελεσματικός. Μετά το πέρας των διακοπών το άτομο έχει τη δυνατότητα να λύσει ζητήματα που προηγουμένως του φαίνονταν δύσκολα και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του πιο ψύχραιμα. Το μυστικό, όμως, για να συμβεί αυτό είναι το άτομο να αποκοπεί όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά από τις δραστηριότητες της καθημερινότητάς του. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να απομακρυνθεί από το τηλέφωνο, τον υπολογιστή του και ό,τι αυτό συνεπάγεται (έλεγχος του e-mail συστηματικά, επαγγελματικές συζητήσεις).

3. Δυναμώνουν οι οικογενειακοί δεσμοί. Αρκετά συχνά λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας απομακρυνόμαστε από την οικογένειά μας. Οι διακοπές αποτελούν την ιδανικότερη στιγμή για να έρθουμε κοντά στους ανθρώπους που αγαπάμε και να αναθερμάνουμε τη σχέση μας. Έρευνες αποδεικνύουν πως οι εντονότερες αναμνήσεις όλων των ανθρώπων προέρχονται από την περίοδο των διακοπών, ενώ οι γυναίκες που πάνε διακοπές με το σύζυγο/σύντροφό τους βιώνουν περισσότερη ευτυχία και στενότερο δέσιμο με τον άνθρωπό τους.

4. Απολαμβάνουμε τη ζωή. Η ζωή δεν είναι μόνο υποχρεώσεις και προβλήματα. Το άτομο έχει την ανάγκη να ξεφεύγει για λίγο από τη γκρίζα καθημερινότητα, να κάνει δραστηριότητες που του αρέσουν και τον ολοκληρώνουν σαν άνθρωπο και μετά να γυρίζει ξεκούραστος ψυχικά και σωματικά στην καθημερινή του ζωή. Οι διακοπές σού δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, να επισκεφθείς μέρη που πάντα ονειρευόσουν, να διασκεδάσεις, να χαλαρώσεις και να απομακρυνθείς από τα προβλήματα. Τι περιμένεις λοιπόν;

Οι διακοπές ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική σου υγεία, ακόμα και αν δεν αισθάνεσαι κουρασμένος. Ιδιαίτερα εάν πιστεύεις πως δεν πρέπει να λείψεις καθόλου από τη δουλειά σου επειδή έχεις μεγάλο φόρτο εργασίας και συγκεκριμένες προθεσμίες να προλάβεις, τότε είναι που πρέπει άμεσα να φύγεις για διακοπές. Μην ξεχνάς πως η καθημερινότητα της εποχής μας είναι πολύ απαιτητική και εσύ οφείλεις να «γεμίσεις τις μπαταρίες» σου για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις με επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Να θυμάσαι πως «για να επιτύχεις τους στόχους της ζωής σου πρέπει να έχεις πειθαρχία, τύχη και να κάνεις τακτικές διακοπές!»

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID