BREAKING NEWS
latest

Η μάγισσα Κίρκη ζει και βασιλεύει...



Δεν θέλω τίποτε δεν έχω τίποτε είμαι ελεύθερος. Αυτά θα μπορούσαν να είναι τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη στην σημερινή εποχή. 

Αυτός που πραγματικά είναι ελεύθερος σήμερα είναι αυτός που δεν έχει να χάσει τίποτε και αυτός αν το παρατηρήσετε σε βάθος χρόνου ήταν που συνήθως κέρδιζε σίγουρα. Ο άνθρωπος που ήξερε ότι δεν του ανήκει τίποτε αλλά επίσης δεν τον ένοιαζε να αποκτήσει τίποτε με μόνιμο χαρακτήρα ήταν και θα είναι ο νικητής. 

Γοητευτικός τυχοδιώκτης ονειρεμένος τύπος λατρεμένος ήρωας των άρλεκιν κι όμως οι μιμητές του ελάχιστοι. Η πλειονότητα γεννιέται και πεθαίνει μόνιμα στον ίδιο ρυθμό, καθημερινός και διακαής πόθος η απόκτηση υλικών αγαθών. Ο πλούτος είναι δύναμη είναι εξουσία. Διαχρονικά πάθη που αργά ή γρήγορα γίνονται θηλιά αλλά παρόλα αυτά το βιολί συνεχίζεται.

Η μάγισσα Κίρκη αναδύεται απ’ τα βάθη της μυθολογίας κάθε φορά σε κάθε γενιά και μαγεύει με τα κάλλη της τους συντρόφους κάθε ενός Οδυσσέα. Η ύλη είναι μάγισσα είναι η Κίρκη κι όλοι εμείς συνταξιδιώτες ενός πολυμήχανου ανθρώπου που μόνο αυτός θα φθάσει στην Ιθάκη. Η Ιθάκη είναι η ουράνια πατρίδα εκεί όπου ο ανώτερος μας εαυτός καρτερικά υφαίνει τον αργαλειό του παραπλανώντας τους επίδοξους μνηστήρες περιμένοντας την επιστροφή του άλλου του μισού, της αδελφής ψυχής. 

Μόνο όποιος αντισταθεί στην Κίρκη δεν θα γίνει γουρούνι να κυλιέται στην λάσπη της ύλης μόνο όποιος βρει τον τρόπο να αφήσει πίσω την λαγνεία που την λένε Καλυψώ, μόνο όποιος ξέρει να δοκιμάζει την θέλξη απ’ το τραγούδι των σειρήνων μόνον αυτός θα βρει τον δρόμο για την Ιθάκη. Όλοι οι άλλοι κάπου θα χαθούν σε κάποια καμπή του δύσκολου αυτού δρόμου, ένας λωτός θα είναι αρκετός για να ξεχάσουν τον προορισμό τους, μια ελκυστική υπόσχεση για μια πρόσκαιρη ευτυχία μια απλή προεκλογική υπόσχεση για ένα όμορφο εφήμερο αύριο είναι αρκετό για να μας αποπροσανατολίσει.

Ο πηγαιμός για την Ιθάκη είναι μακρύς και δύσβατος αλλά σήμερα μοιάζει να εμφανίζεται μπροστά μια νέα αφετηρία, μια νέα ευκαιρία να γυρίσουμε την πυξίδα ξανά προς τα εκεί, εκεί που μας καρτερεί αιώνια η Ιθάκη. Ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία  και δίπλα μας θα στέκεται πάντα μια θεϊκή μητέρα σαν μια άλλη Αθηνά και θα περιμένει να κινήσουμε τις χείρες για να κάνει θαύματα γι εμάς.

Είναι τώρα η πιο κατάλληλη στιγμή , τώρα που οι περισσότεροι είμαστε θυμωμένοι με την Κίρκη και μπορούμε να τρέξουμε μακριά απ’ αυτήν.

Πόσο κοστίζει η ζωή; Ένα αστραφτερό αυτοκίνητο; Μπορεί και δύο ένα για τις μονές ημέρες κι ένα για τις ζυγές. Μια τηλεόραση; Μπορεί και τρεις μια για κάθε δωμάτιο. Ένα φανταχτερό σπίτι; Ίσως κι ένα εξοχικό αλλά και κανένα διαμέρισμα προικιό για τα παιδιά, ίσως και κάποιο οικόπεδο αν γίνεται για να μη κάθονται τα μετρητά στην τράπεζα. Δύσκολη ζωή αλλά αξίζει τον κόπο, απ’ το τίποτε έχουμε τα πάντα. 

Ας είναι καλά η Κίρκη που φρόντισε γι αυτό. Και η ζωή που είναι η ζωή; Ένα ολοήμερο κυνηγητό για το αδηφάγο τραπεζικό σύστημα και η ζωή κυλά σαν βρώμικο νερό που χύνεται στους υπονόμους.  Κοίτα τώρα γύρω σου Οδυσσέα  τι έκανες και αναρωτήσου πόσο μακρύς είναι ο δρόμος για την Ιθάκη . Αχ Οδυσσέα ξύπνα και μη ξεχνάς πως οι μνηστήρες καραδοκούν. Αλλά μη θλίβεσαι  η ανθρώπινη βούληση σε προίκισε ελεύθερο. 

Μπορείς ακόμη να συσσωρεύεις πλούτο απλά να θυμάσαι όταν παίζεις δεν υπάρχει μόνο νίκη αλλά και ήττα. Όταν όμως δεν σε νοιάζει η απώλεια τότε πραγματικά είσαι ο νικητής. Άστα όλα πίσω και προχώρα αλλιώς η Κίρκη θα σε κάνει γουρούνι και τότε  ο Οδυσσέας ίσως είναι πολύ μακριά για να σε βοηθήσει , γιατί πάντα θα υπάρχει ένας από μας που ονομάζεται ταπεινά <<Ο κανένας>> και θα προχωράει μόνος του για την Ιθάκη. Μηδέν Άγαν.

Σμιξιώτης Κωνσταντίνος

Το είδαμε εδώ




 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID