BREAKING NEWS
latest

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παράγει λάδι από αγριαγκινάρα!


Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω του καθηγητή Γεωργίας και προέδρου του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Δαναλάτου προχώρησε στην παραγωγή λαδιού από αγριαγκινάρα στο οποίο γίνεται μείξη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Κρήτη.

Πιο συγκεκριμένα

Η παραγωγή καθώς έχει ξεκινήσει ήδη, φτάνει στην ποσότητα των 100 κιλών. Μάλιστα, την περίοδο αυτή, γίνεται εμφιάλωση της ποσότητας σε μικρά μπουκάλια. Η δράση αυτή αποσκοπεί στην πώληση του λαδιού, προκειμένου να υπάρχουν και έσοδα για το Πανεπιστήμιο.

Η παραγωγή του λαδιού γίνεται από την ψυχρή έκθλιψη σπόρου αγριακρινάρας η οποία μάλιστα καλλιεργείται χωρίς την προσθήκη λιπασμάτων. Έχει μεγάλη διατροφική αξία, και βοηθά στη λειτουργία του ήπατος.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών κ. Νίκος Δαναλάτος, επισήμανε:

«Στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στη Γεωπονική έχουμε προχωρήσει ήδη στην καλλιέργεια σπόρων αγκινάρα από τους οποίους σταδιακά αντλούμε λάδι παράγοντας το αγκιρανέλαιο. Προς το παρόν έχουμε παράξει 100 κιλά τέτοιο λάδι, το οποίο από αναλύσεις που κάναμε, είδαμε πως είναι πολύ καλό ποιοτικά με μεγάλη ωφέλεια για το συκώτι. Αυτό το λάδι μετά από συνεργασία που έχουμε με ομάδες παραγωγών, το κάναμε πρόσμιξη με το έξτρα παρθένο λάδι της Κρήτης και τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά. Μάλιστα, σε σχετική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά πριν λίγο καιρό, λάβαμε το δεύτερο βραβείο για την ποιότητα του λαδιού.»

Ο κ. Δαναλάτος ο οποίος ασχολείται χρόνια με την καλλιέργεια της αγκινάρα στην προοπτική και ως εναλλακτική καλλιέργεια προκειμένου να αντλήσει περισσότερα έσοδα από τους παραγωγούς, πρόσθεσε πως υπάρχει η σκέψη το νέο προϊόν να αποκτήσει την πατέντα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αφού θα προωθηθεί στην αγορά εργασίας, αλλά και να δημιουργηθεί επίσης μία spin-off εταιρεία η οποία θα διαθέτει μετοχικό σχήμα. Όλα αυτά φυσικά, πρέπει να ερευνηθούν.

Γενικότερα ωστόσο, η παραγωγή λαδιού από αγριαγκινάρα συνεχίζεται, και φαίνεται πως όλοι το λαμβάνουν θετικά.

mycampus.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID