BREAKING NEWS
latest

Ισπανία: Η πρώτη έγχρωμη βουλευτής της χώρας είναι γεγονός


Η ισπανική πολιτική σκηνή μπαίνει σε μία περίοδο αντιπαραθέσεων, μετά από το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής. Μία γυναίκα όμως έγραψε ήδη ιστορία σε αυτές.

Είναι η Ρίτα Μποσάχο του Podemos που έγινε ο πρώτος έγχρωμος άνθρωπος που εξασφαλίζει μία θέση στην ισπανική Βουλή. «Καιρός δεν ήταν;», σχολίασε η ίδια μιλώντας στην El Pais. Στην Ισπανία, οι μετανάστες αποτελούν περίπου το 15% του πληθυσμού, αλλά εκπροσωπείται από ποσοστό κάτω του 1% στο κοινοβούλιο.

Γεννημένη στην Ισημερινή Γουινέα, η 50χρονη Μποσάχο πήγε στην Ισπανία πριν από περίπου τρεις δεκαετίες, όπου δούλεψε ως νοσοκόμα, πριν μεταπηδήσει στην πολιτική. Με κίνητρο αυτό που η ίδια αποκαλεί ως «εμμονή» με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ανησυχώντας για τον κόσμο που θα άφηνε για το παιδί της, αποφάσισε να ενταχθεί στη λίστα των υποψηφίων του Podemos για το Αλικάντε. «Είναι ένα παράθυρο ανοιχτό στο μέλλον», λέει για το κόμμα της.

Η προσοχή που κέρδισε τις τελευταίες εβδομάδες την εξέπληξε, παραδέχθηκε μιλώντας στο Efe. «Γιατί είναι τόσο εντυπωσιακό μία έγχρωμη γυναίκα να καταλήγει στο κοινοβούλιο; Τι σημαίνει αυτό για την ένταξη όλων μας;», τόνισε.

Γνωστή στο Αλικάντε για την ακτιβιστική της δράση στα θέματα της ισότητας των φύλων, ένας από τους στόχους της είναι να πιέσει την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της βίας σε βάρος γυναικών, όπως και να ενισχύσει την παρουσία των γυναικών στην κυβέρνηση. «Μιλάμε για δικαιώματα και ισότητα και το σύνταγμα μας προστατεύει. Τι συμβαίνει όμως με την εκπροσώπηση των γυναικών στους θεσμούς ή τις επιχειρήσεις; Γιατί οι φωνές μας δεν ακούγονται εκεί;», αναρωτιέται.

Στις ισπανικές εκλογές την Κυριακή, ένας αριθμός ρεκόρ γυναικών ψηφίστηκε, με 138 γυναίκες να εκλέγονται, σε σύγκριση με τις 125 που είχαν προκύψει από τις εκλογές του 2011. Ομως, η συμμετοχή των γυναικών στο κοινοβούλιο παραμένει χαμηλή, καθώς αποτελούν περίπου το 39,4% των βουλευτών.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, στους Podemos οι γυναίκες αποτελούν το 49,28% των βουλευτών τους που εκλέχθηκαν, στους Σοσιαλιστές το αντίστοιχο ποσοστό είναι 45,56%, ενώ το Ciudadanos είναι το τελευταίο από τα μεγάλα κόμματα σε αυτό το ζήτημα, καθώς μόνο οι 8 από τους 40 βουλευτές τους είναι γυναίκες.

Το 2008 οι Σοσιαλιστές είχαν προκαλέσει εντύπωση, όταν ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, ο τότε πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι στο υπουργικό συμβούλιό του θα μπουν περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες. Ανάμεσα στις 9 που επέλεξε για το 17μελες συμβούλιο ήταν η Κάρμεν Σασόν, η οποία ήταν στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης της όταν έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Αμυνας της χώρας.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID