BREAKING NEWS
latest

G20: Η Σύνοδος που έβγαλε τον Πούτιν από την «κατάψυξη»


Μπορεί η σύνοδος στην Αττάλεια να μην κατέληξε σε κάποια μεγάλη απόφαση για τα θέματα της τρομοκρατίας, όμως αυτά που έγιναν στο περιθώριο είχαν ένα ιδιαίτερο και πολύ συγκεκριμένο ενδιαφέρον.

Με κεντρικό πρόσωπο τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν, ο οποίος αποτέλεσε το επίκεντρο των συνομιλιών, με όλους τους ηγέτες του δυτικού κόσμου, να ξεχνούν όλα όσα είχαν ειπωθεί τους περασμένους μήνες (με αφορμή την Ουκρανία) και να σπεύδουν να του μιλήσουν και να ξαναζεστάνουν την σχέση μαζί του.

Η αλλαγή αυτή προφανώς έχει να κάνει με την επίδειξη δύναμης που έχει κάνει ο Ρώσος πρόεδρος, με την αποφασιστικότητα που δείχνει στην αντιμετώπιση του ISIS στην Συρία.


Σχεδόν... απεγνωσμένοι οι άλλοι ηγέτες έκαναν γραμμή για να τον συναντήσουν έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την συμμετοχή του στην μάχη εναντίον του ISIS σύμφωνα με τα δικά τους πλάνα. Για πάνω από ένα χρόνο οι σχέσεις με την Μόσχα βρίσκονταν σε «βαθιά κατάψυξη», όμως τώρα ο Πούτιν φαίνεται να κρατά το κλειδί για την επίλυση του εμφυλίου πολέμου στην Συρία.


Η αιφνίδια «γοητεία» του Πούτιν ανάγκασε όλους τους ηγέτες, ανάμεσά τους τον Ομπάμα, τον Κάμερον, τον Βασιλιά Αλ Σαούντ, να τρέχουν να φωτογραφηθούν μαζί του. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ακόμα και λίγες ημέρες πριν, οι Δυτικοί, και κυρίως οι Αμερικάνοι, υποστήριζαν ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν και θέσεις της συριακής αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να ενισχύσουν τον Άσαντ. 


Λίγο νωρίτερα, στο περιθώριο της συνόδου, υπήρξε το περιβόητο τετ-α-τετ Πούτιν-Ομπάμα, το οποίο καταγράφηκε από τον τηλεοπτικό φακό, και στο οποίο όπως φαίνεται ειπώθηκαν πολύ σοβαρά πράγματα για την κατάσταση στην Συρία. 


Η συνάντηση Πούτιν-Κάμερον ήταν η πρώτη για πάνω από ένα χρόνο, ενώ χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία προσπαθούν να αναθερμάνουν τις σχέσεις με την Μόσχα. 

Από την πλευρά του ο Πούτιν έδειχνε να απολαμβάνει αυτή τη νέα κυρίαρχη θέση του στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα, ευχαριστώντας τον Κάμερον για την ανταλλαγή πληροφοριών μετά την πτώση του αεροπλάνου στο Σινά. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί ακόμα και με τον Κινέζο πρόεδρο Ξι, όπως και με την καγκελάριο Μέρκελ.


Όπως και να έχει, είτε με την δράση του στο πεδίο της μάχης, είτε με την γλώσσα της διπλωματίας στους G20, ο Πούτιν μοιάζει για άλλη  μια φορά να κινεί σωστά και προς όφελός του τα πιόνια στην σκακιέρα της παγκόσμιας πολιτικής. 


Μπορεί η Ουκρανική κρίση να τον στρίμωξε για λίγο καιρό στην γωνία, όμως ο Ρώσος πρόεδρος κατάφερε να ξεγλιστρήσει πολύ έξυπνα, και όπως όλα δείχνουν είναι έτοιμος να επιστρέψει «εν χορδαίς και... selfies» ως πρωταγωνιστής στις παγκόσμιες εξελίξεις.










Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID