BREAKING NEWS
latest

Το μυστήριο της Ανθρώπινης αυτανάφλεξης!


Αυτόματη Ανθρώπινη Ανάφλεξη (SHC) είναι ένα φαινόμενο ανεξήγητης καύσης ανθρώπων που έχουν αποτεφρωθεί μυστηριωδώς. 

Η Ανθρώπινη αυτανάφλεξη αφήνει ένα σωρό από στάχτη, δίχως ή φωτιά να έχει επεκταθεί τριγύρω - μερικές φορές ούτε και στα ρούχα του θύματος. Αναφορά στο φαινόμενο υπάρχει και στα Ελληνικά βιβλία Ιατροδικαστικής . Το φαινόμενο δεν σχετίζεται με εμφανίσεις ΑΤΙΑ αλλά τοποθετείται στα ... ανεξήγητα φαινόμενα.   

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ   

Σύμφωνα με το περιοδικό ΡURSUIΤ (Φθινόπωρο 1976), ένας Άντρας με το όνομα Τζών Μπέντλευ στις 5 Δεκεμβρίου 1966 αποτεφρώθηκε όλο το σώμα του εκτός από τμήμα του ενός ποδιού με την παντόφλα του. Το περιστατικά συνέβη στό σπίτι του καί στό δωμάτιο δέν έμειναν άλλα σημάδια τής φωτιάς έκτός απο μία τρύπα στό πάτωμα πού είχε σχηματιστεί άπ' την ανάφλεξη τού σώματος, τό οποίο και έπεσε μέσα απ' αυτήν στο ισόγειο. Ο ανακριτής χαρακτήρισε τό θάνατο σαν ατύχημα, ή περίπτωση όμως αύτή είναι μία άπό 280 καί περισσότερες άλλες ανεξήγητων αυτόματων ανθρωπίνων αναφλέξεων.   

Η ΚΥΡΙΑ ΜΑΙΡΗ   

Το βράδυ της 1ης Ιουλίου του 1951, η κυρία Mary Reeser, κάηκε ολοσχερώς.Η πυροσβεστική υπηρεσία χρειάστηκε λίγα λεπτά για να σβήσει τη φλόγα με έναν φορητό πυροσβεστήρα. Αμέσως μετά άρχισαν οι έρευνες. Αυτό όμως που αντίκρισε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής ομάδας ήταν πράγματι απίστευτο. 

Στη μέση του πατώματος ένας μαύρος κύκλος, διαμέτρου λίγο περισσότερο από ένα μέτρο, προσδιόριζε το σημείο που βρίσκονταν τα καμένα απομεινάρια μιας πολυθρόνας, μαζί με τα παραμορφωμένα υπολείμματα ενός ανθρώπινου πτώματος. Κομμάτια από το συκώτι κολλημένα σε τμήματα της σπονδυλικής στήλης, ένα περίεργα συρρικνωμένο κρανίο, ένα πόδι που φορούσε ακόμα μια μαύρη σατέν παντόφλα σε έναν μαύρο σωρό από στάχτες.     

ΤΑ ΕΧΑΣΑΝ   

Αν και τα είχαν εντελώς χαμένα, τόσο ο αξιωματικός όσο και ο ιατροδικαστής που έφθασε στο δωμάτιο λίγο μετά αποφάσισαν ότι επρόκειτο για δυστύχημα και έδωσαν εντολή να μεταφερθεί το πτώμα στο πλησιέστερο νοσοκομείο για εξέταση. Στην έρευνα που ακολούθησε πήραν μέρος αξιωματικοί της ασφάλειας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς και ειδικοί σε θέματα εμπρησμού. Κανένας δεν μπόρεσε να καταλήξει σε ένα λογικό συμπέρασμα. 

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τεράστια ποσότητα θερμότητας για να μεταβληθεί σε αυτό που απέμεινε από την κυρία Reeser. Όμως, ποια πυρκαγιά τέτοιου μεγέθους θα άφηνε ανέπαφες τις ακουμπισμένες στο κομοδίνο εφημερίδες, τα γύρω έπιπλα, τους τοίχους και την ταπετσαρία; Τι είδους φλόγα ήταν εκείνη που έλιωσε δύο κεριά λίγα μέτρα μακρύτερα, αφήνοντας όμως ανέπαφα τα φιτίλια; 

Γιατί το ένα πόδι του θύματος δεν είχε καθόλου καεί και τι σχέση είχε το γεγονός ότι βρισκόταν έξω από τον μυστηριώδη μαύρο κύκλο του ενός μέτρου; γιατί οι γύρω τοίχοι καί η οροφή, στο σημείο που βρέθηκε το πτώμα, ήταν καλυμμένοι με μια περίεργη ελαιώδη ουσία;   

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ   

Η εμπειρία των αξιωματικών δεν στάθηκε ικανή να εξηγήσει αυτά τα μυστηριώδη στοιχεία. Ακόμα και οι έρευνες πρακτόρων του FBI που κλήθηκαν από την τοπική αστυνομία για να ρίξουν φως στην υπόθεση δεν είχαν καλύτερη τύχη. Το μόνο που προστέθηκε στις γνωματεύσεις ήταν το συμπέρασμα ότι για την ανάφλεξη δεν χρησιμοποιήθηκαν χημικά ή άλλες ουσίες επιτάχυνσης της καύσης.   

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ   

Το τελικό πόρισμα ήρθε από τον ανθρωπολόγο, Dr Wilton Krogman, καθηγητή της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Penssylvania, με μακρά εξειδίκευση στην έρευνα και μελέτη των επιπτώσεων της φωτιάς στο ανθρώπινο σώμα. Ηταν ένα πόρισμα που αποτέλεσε και την επίσημη ομολογία της ανθρώπινης γνώσης ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα φαινόμενα γύρω μας που δεν μπορούν να εξηγηθούν.   

ΗTAN H ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ   

Το ανωτέρω Ιστορικό αποτελεί την πρώτη επίσημα διαπιστωμένη και καταγεγραμμένη απόδειξη της ύπαρξής της αυτοματης Ανθρώπινης Αυταναφλεξης. Μέχρι τότε, ακουγόταν από στόμα σε στόμα, χωρίς ποτέ κανείς να τολμά να υποστηρίξει ανοιχτά την ύπαρξή του, με κίνδυνο να χαρακτηριστεί τουλάχιστον αιρετικός. 

Όμως στην περίπτωση της κυρίας Reeser χρησιμοποιήθηκαν, για πρώτη φορά, όλες οι μοντέρνες μέθοδοι επιστημονικής εξέτασης για τον προσδιορισμό του, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε και αποτέλεσμα. Στο μεταξύ οι αναφορές παρόμοιων περιστατικών συνεχώς πληθαίνουν.   

Σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς καμία προειδοποίηση άτομα, κατά τα άλλα υγιή, πεθαίνουν καιγόμενα μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.Το περίεργο της υπόθεσης ειναι πως κανένα από τα γύρω αντικείμενα δεν επηρεάζεται στο παραμικρό. Ακόμα πιο παράξενο είναι το γεγονός ότι ολόκληρα μέλη του σώματος παραμένουν ανέπαφα, κάτι που ισχύει ακόμα και για τα ρούχα, τις κάλτσες και τα παπούτσια των θυμάτων.   

Στο σημείο αυτό οποιαδήποτε λογικά αίτια και θεωρίες καταρρίπτονται. Τα κόκαλα των θυμάτων σχεδόν πάντα μεταβάλλονται επίσης σε στάχτες. Για όλους εμάς δεν ακούγεται περίεργο, όμως για εκείνους που ξέρουν περισσότερα σίγουρα είναι. Το ανθρώπινο σώμα είναι τρομερά δύσκολο να καεί ολοκληρωτικά. Πολύ λίγοι τρόποι υπάρχουν για να φθάσει κανείς τη θερμοκρασία των 1.380 βαθμών Κελσίου, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να μεταβληθούν τα οστά σε σκόνη. Ακόμα και τα κρεματόρια των Ναζί δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 950 βαθμούς, αφήνοντας σε αυτήν τη θερμοκρασία αρκετά οστά ανέπαφα.   

ΤΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ;   

Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για τις διάφορες περιπτώσεις της Αυτοματης Ανθρωπινης αυταναφλεξης που χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες: 

α)Υπερφυσικές εξηγήσεις,όπως για παράδειγμα ένα φάντασμα ή ένα εξωγήινο ον που προκάλεσε το γεγονός.

β) Φυσικές εξηγήσεις,που μιλάνε για κάποιο άγνωστο ή υπο συνθήκες μη παρατηρήσιμο φαινόμενο,όπως η παραγωγή ασυνήθιστα συμπυκνωμένου αερίου ή αυξημένα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα που προκάλεσαν την ΑΑΑ 

και γ) φυσικές επίσης εξηγήσεις που αφορούν όμως μια εξωτερική πηγή ανάφλεξης όπως π.χ. ένα τσιγάρο που έπεσε απο το θύμα.   

ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ   

Υπάρχουν ομως και πολλές αντιρρήσεις σχετικά με τις φυσικές εξηγήσεις και αυτό έχει να κάνει με τον βαθμό της καύσης του σώματος σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο . Πράγματι ένα κοινό σημείο των περιπτώσεων της αυτόματης Ανθρωπινης αυτανάφλεξης έιναι ότι ενώ το σώμα ή ενα μεγάλο μέρος του σώματος του θύματος έχει υποστεί έγκαυμα εξαιρετικά μεγάλου βαθμού, τα κάτω άκρα του σώματος και ο περιβάλλων χώρος έχουν μείνει άθικτα.Κάτι πράγματι εντυπωσιακό όσο και παράξενο !   

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΥ   

Υπάρχει μια θεωρία που λέει οτι εάν κάποιος είναι αλκοολικός και καπνίζει ενώ ταυτόχρονα πίνει ένα δυνατό ποτό,αυτό αυξάνει το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα σε σημείο που μπορεί να δημιουργηθεί ανάφλεξη.

Ωστόσο,αυτή η εξήγηση είναι αβάσιμη διότι συνήθως η αιθανόλη κάιγεται μόνο εάν η συγκέντρωσή της είναι άνω του 23% περίπου, ενώ ένα θανάσιμα τοξικό επίπεδο έιναι περίπου 1%.Για να επιτευχθεί λοιπόν ένα επίπεδο αλκοόλ στο αίμα της τάξης του 20% θα σήμαινε την πόση πολλών φιαλών καθαρής βότκας για παράδειγμα.   

Η ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ   

Η επικρατέστερη και λογικότερη από αυτές είναι το λεγόμενο "εφέ του φιτιλιού : Σύμφωνα με αυτό το λίπος του δέρματος, για άγνωστους λόγους, λιώνει ξαφνικά επάνω στα ρούχα των θυμάτων και μεταβάλλεται στην κυριολεξία σε φιτίλι, έτοιμο να πάρει φωτιά.Η θεωρία αυτή εξηγεί εν μέρει κάποια από τα φαινόμενα, αλλά αν τη δει κάποιος στο σύνολό της, διαπιστώνει ότι κάθε άλλο παρά στιβαρή είναι. Δεν εξηγεί καθόλου πώς μπορούν να αναπτυχθούν οι τεράστιες θερμοκρασίες.   

Τελευταία μια νέα εξήγηση αρχίζει να κερδίζει ολο ένα περισσότερο έδαφος: Η ξαφνική επιτάχυνση του μεταβολισμού που αποδίδεται σε μια νέα συνομοταξία "αναρχικών μορίων. Τα μόρια αυτά προκαλούν αλυσιδωτές επιταχυνόμενες αντιδράσεις με τις βιοχημικές ουσίες, οι οποίες παράγουν ενέργεια στο ανθρώπινο σώμα και χρησιμοποιούνται κανονικά για να απελευθερώσουν ενέργεια με αργό αλλά σταθερό ρυθμό. Η φύση έχει φροντίσει να απομονώσει τα "εργαστήρια παραγωγής ενέργειας του σώματος που βρίσκονται σε κάθε κύτταρο, με τη βοήθεια μεμβρανών.   

Όμως αυτές οι μεμβράνες μπορεί (θεωρητικό τουλάχιστο) να σπάσουν και τότε η θερμότητα που θα αναπτύσσεται είναι παραπάνω από αρκετή για το φαινόμενο SHC. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η διάσπαση ενός μόνο γραμμαρίου γλυκόζης (το καύσιμο του οργανισμού) απελευθερώνει 38.000 joule, θερμότητα αρκετή για να ζεστάνει ένα φλιτζάνι με καφέ.   

ΕΠΙΛΟΓΟΣ   

Ίσως χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι το φαινόμενο να εξηγηθεί πλήρως. Αλλά ακόμα και τότε η ανθρώπινη αυτανάφλεξη θα παραμένει ένα περίεργο επιστημονικό φαινόμενο, από εκείνα που φέρνουν τη φανταστική λογοτεχνία σε σημείο σύγκλισης με την πραγματικότητα. 




 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID