BREAKING NEWS
latest

Έτσι θα γίνετε καλύτεροι ηγέτες


Μαθήματα ηγεσίας από τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του LinkedIn.

Ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της LinkedIn, Reid Hoffman,  ίδρυσε την εταιρεία του το 2002 και σήμερα η κεφαλαιοποίησή της φτάνει τα $26 δισ., ενώ η περιουσία του υπολογίζεται στα 4 δισ. δολάρια. Παράλληλα, συμμετέχει στην εταιρεία venture capital Greylock.

Ο στενός του συνεργάτης Ben Casnocha είναι ο άνθρωπος με τον οποίο έγραψαν μαζί τα βιβλία The Start-up of You και The Alliance.

Σε ένα blog post με τίτλο «10.000 ώρες με τον Reid Hoffman», ο Casnocha συνοψίζει τις καλύτερες στιγμές και τα μαθήματα που πήρε από τον μέντορά του.

Ενώ κανείς δεν είναι τέλειος, πάντα να αναγνωρίζεις τις ιδιαίτερες ικανότητές του

Ο Χόφμαν ποτέ δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους σε έξυπνους και βλάκες ή ηθικούς και αδίστακτους. Αναγνωρίζει το πλήρες φάσμα των δυνατών σημείων και των αδυναμιών κάθε προσώπου. Κάθε φορά που θα επισημάνει μια ατέλεια του χαρακτήρα σου, αμέσως θα το συμπληρώσει τονίζοντας ένα δυνατό σου σημείο. Ελαττώματα που για άλλους θα ήταν αρκετά για να απομακρυνθούν, ο Χόφμαν τα χρησιμοποιεί για να σε παρακινήσει να γίνεις καλύτερος.

Για να σε προσέξει ο ηγέτης, πρέπει να του προσφέρεις κάτι που χρειάζεται

Στο γραφείο του Χόφμαν καταφθάνουν χιλιάδες αιτήματα που ζητούν το χρόνο του, την προσοχή του, τα λεφτά του. Είναι απίστευτο πόσα λίγα από αυτά αναφέρουν την πρόθεση να βοηθήσουν σε κάτι. Αν σκοπός σας είναι να συνεργαστείτε με οποιονδήποτε τρόπο με κάποιο σημαντικό άτομο πρέπει να του προσφέρετε κάτι που μόνο εσείς έχετε. Αν θέλετε να ξεχωρίσετε από το υπόλοιπο πλήθος πρέπει πρώτα να εξηγήσετε γιατί πρέπει να σας αφιερώσει χρόνο.

Γρήγορες κινήσεις, απλές διαδικασίες, εμπιστοσύνη στους συνεργάτες

Ο Χόφμαν ποτέ δεν σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων -αντίθετα, έχει master στη φιλοσοφία από την Οξφόρδη- αλλά έχει αναπτύξει το δικό του μοντέλο στρατηγικής: αν κινηθείς γρήγορα, σίγουρα θα γίνουν λάθη. Αν σκοπός σου είναι πρωτίστως η ταχύτητα τότε θα πρέπει να ενημερώσεις τους συνεργάτες σου πως είσαι έτοιμος να δεχτείς τις όποιες συνέπειες, περίπου ένα 10 με 20% mistake rate. Όσο όμως η εταιρεία μεγαλώνει, ο μάνατζερ πρέπει να επιβραδύνει τόσο τις κινήσεις του όσο και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Φυσικά, μαζί με την ταχύτητα πρέπει να υπάρχει και στόχευση. Πρέπει τόσο εσύ όσο και η ομάδα σου να ξέρετε ακριβώς προς τα που βαδίζετε. Και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη στους ενδιάμεσους μάνατζερ. Εξηγήστε τους πως η στρατηγική είναι μία, αλλά αυτή μπορεί να προσαρμοστεί όπως εκείνοι νομίζουν καλύτερα. Αποφύγετε πάση θυσία το micromanaging.

Δείξε την εκτίμησή σου στους ανθρώπους

Τις περισσότερες φορές ο έπαινος που απευθύνουμε είναι προς τους υφισταμένους μας. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και οι ανώτεροι χρειάζονται επιβεβαίωση και έπαινο και πως το εκτιμούν εξίσου, όσο και αν δεν το δείχνουν.

Σε κάθε προσωπικότητα υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στην πραγματικότητα και στο πώς βλέπει κανείς τον εαυτό του. Ο Χόφμαν βρίσκει το κενό και το εκμεταλλεύεται, συνήθως με κολακεία (με την καλή έννοια). Όσο κι αν κάποιος δείχνει να μην δίνει σημασία στα κοπλιμέντα, πάντα θα τα δεχτεί αν αυτά γίνουν στη σωστή στιγμή. Και για να λειτουργήσουν θα πρέπει να τα πιστεύετε.

Να είσαι ειλικρινής με τους συνεργάτες, να αποφεύγεις τις εκπλήξεις

Όταν ο Χόφμαν διαπραγματευόταν την έκδοση του πρώτου του βιβλίου με τον εκδοτικό οίκο Random House, τους είπε αμέσως πως δεν ενδιαφέρεται τόσο για τα κέρδη όσο να κερδίσει αναγνώστες και κοινό. Για αυτό και ζήτησε μια ηλεκτρονική έκδοση που θα διανεμόταν δωρεάν. Στον εκδότη δεν άρεσε η ιδέα και δεν πραγματοποιήθηκε, όμως αυτή η διαφωνία δεν τορπίλισε τη συμφωνία. Αντίθετα, γνωρίζοντας από νωρίς ο ένας τι θέλει ο άλλος τους βοήθησε να κινηθούν καλύτερα προς την τελική συμφωνία.

Η προσωπικότητα έχει περισσότερη σημασία από τις ικανότητες

Η εμπιστοσύνη προς ένα πρόσωπο μπορεί πολλές φορές να αποδώσει πολλά περισσότερα από ότι η εμμονή σε μια συγκεκριμένη ικανότητα. Αν «δεις» σε ένα πρόσωπο πως μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα από όσα αναγράφονται στο βιογραφικό του μη διστάσεις να τον προσλάβεις. Μια δεξιότητα μπορεί να διδαχτεί και να μαθευτεί. Οι ποιότητες του χαρακτήρα (προθυμία, φιλομάθεια, ευφυΐα) είναι εκεί ανεξαρτήτως εκπαίδευσης και εμπειρίας.

Φτιάξε έναν κύκλο με ανθρώπους που θαυμάζεις

Οι άνθρωποι με τους οποίους περνάς τον περισσότερο χρόνο θα σε αλλάξουν με τρόπο που δεν μπορείς να περιμένεις ή να εξηγήσεις. Δεν μπορείς καν να το επιδιώξεις, απλώς συμβαίνει μόνο του. Η σημαντικότερη απόφαση είναι ποιους ακριβώς θα επιλέξεις να βρίσκονται γύρω σου.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID