BREAKING NEWS
latest

Εσείς, πώς φλερτάρετε;


Ερευνητές αποκαλύπτουν τα διαφορετικά στυλ που χρησιμοποιούμε όταν φλερτάρουμε.

Αν θέλετε να μάθετε αν κάποιος/-α σας φλερτάρει, δώστε ιδιαίτερη σημασία σε όσα λέει και κάνει. Κάθε άνθρωπος διαθέτει μια διαφορετική…τακτική στο φλερτ και μάλιστα νέα έρευνα αποδεικνύει ότι μια σύντομη κουβέντα με κάποιον αρκεί για να καταλάβουμε το στυλ που επιλέγει για να φλερτάρει.

«Οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη ότι πολλές λεκτικές και μη λεκτικές συμπεριφορές σχετίζονται με μια υφέρπουσα έλξη. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι οι διαφορετικοί τρόποι που χρησιμοποιεί ο καθένας για να επικοινωνήσει την έλξη που αισθάνεται, αποκαλύπτουν το στυλ με το οποίο φλερτάρει», εξηγεί ο Jeffrey Hall, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Kansas. «Ο τρόπος που φλερτάρουμε λέει πολλά για το τι σημαίνει το φλερτ για μας», συμπληρώνει.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρατήρησαν 51 ζευγάρια που αποτελούνταν από ετεροφυλόφιλες γυναίκες και ετεροφυλόφιλους άντρες, άγνωστους μεταξύ τους. Οι συμμετέχοντες κατέταξαν τον εαυτό τους σε μια από τις κατηγορίες φλερτ που τους δόθηκαν: σωματικό, παραδοσιακό, ειλικρινές, ευγενικό. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να συνομιλήσουν μεταξύ τους για 10-12’, διάστημα κατά το οποίο συμφώνησαν να βιντεοσκοπηθούν.

«Είχαμε ετοιμάσει κάρτες με ερωτήσεις για να μπορέσουν να μάθουν πράγματα ο ένας για τον άλλον, όπως “για ποιες επιτυχίες σου είσαι περήφανος;”», εξηγεί ο κ. Hall. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ανέφεραν το επίπεδο έλξης που ένιωσαν στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασής τους με τον συνομιλητή τους.

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το φλερτ είναι αποτέλεσμα αυτού που αισθανόμαστε για έναν άλλο άνθρωπο, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να κρύψουμε εύκολα», λέει ο κ. Hall. «Όταν εκδηλώνεσαι σε κάποιον, ο οποίος ίσως σου αρέσει, λεκτικές και μη λεκτικές συμπεριφορές αρχίζουν να δείχνουν έλξη, από ένα ντροπαλό γελάκι, μέχρι ένα πείραγμα, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν πώς νιώθεις για αυτό το άτομο».

Ο Hall και η επιστημονική του ομάδα κωδικοποίησαν 36 λεκτικές συμπεριφορές φλερτ, όπως το να κάνεις κοπλιμέντα, να θέτεις ερωτήματα και να αποκαλύπτεις πληροφορίες και μη λεκτικές συμπεριφορές, όπως το σταύρωμα των ποδιών, η κλίση του σώματος προς τα μπροστά και τα νεύματα. Συμπέραναν, λοιπόν, ότι λεκτικές και μη λεκτικές ενδείξεις υποδεικνύουν μια υφέρπουσα σωματική έλξη για κάθε στυλ φλερτ.

«Ανακαλύψαμε ότι όσο οι άνθρωποι έλκονται περισσότερο από τον συνομιλητή τους, δείχνουν αυτήν την έλξη με τρόπους που αποκαλύπτουν το στυλ που φλερτάρουν», εξηγεί ο Hall.

1ο στυλ: Ειλικρινές

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν επιλέξει για τον εαυτό τους το ειλικρινές στυλ φλερταρίσματος, οι οποίοι επικοινωνούσαν την έλξη τους μέσω της αποκάλυψης του εαυτού τους, ήταν προσεκτικοί και λιγότερο νευρικοί στο πλαίσιο της συζήτησης. Όσο για τις γυναίκες που υιοθετούσαν το ίδιο στυλ, χαμογελούσαν περισσότερο, ενώ έδειχναν το ενδιαφέρον τους με ένα ντροπαλό βλέμμα.

2ο στυλ: Παραδοσιακό

Οι άντρες με το παραδοσιακό στυλ φλερταρίσματος (που πιστεύουν ότι οι άνδρες πρέπει να κάνουν την πρώτη κίνηση και οι γυναίκες να είναι πιο παθητικές) ήταν πιο πιθανό να υιοθετήσουν μια πιο ανοιχτή στάση σώματος. Οι παραδοσιακές γυναίκες αντιδρούσαν με πιο σεμνό τρόπο, δείχνοντας π.χ. τους καρπούς και τα χέρια τους, αλλά και με ευγενικά πειράγματα στον συνομιλητή τους.

3ο στυλ: Ευγενικό

Ίσως το πιο δύσκολο για αποκωδικοποίηση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Δεν περιλαμβάνει αγγίγματα, αλλά κλίση του σώματος προς τα πίσω, δημιουργώντας ακόμα περισσότερο ελεύθερο χώρο μεταξύ των συνομιλητών.

4ο στυλ: Σωματικό

Πρόκειται για τους ανθρώπους που φλερτάρουν με σκοπό να εκφράσουν το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον με τη γλώσσα του σώματος. Το μη αναμενόμενο συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι αυτού του τύπου οι άνθρωποι έκαναν λιγότερα κομπλιμέντα όταν έλκονταν από κάποιον, με τον οποίο δυνητικά θα μπορούσαν να είναι σε σχέση. Στα ραντεβού τους συνήθως προτιμούν τις πολυσύχναστες καφετέριες, τα πάρτι ή τα νυχτερινά μαγαζιά, ώστε να βρεθεί η ευκαιρία να βρεθούν απομονωμένοι με τον άνθρωπο που τους ενδιαφέρει.  

«Συνήθως είμαστε πολύ κακοί στο να καταλαβαίνουμε αν κάποιος μας φλερτάρει», υποστηρίζει ο Hall. «Είμαστε όμως σπουδαίοι στο να αναγνωρίζουμε πότε κάποιος δεν ενδιαφέρεται για μας. Ο λόγος πάντως που δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε το ενδιαφέρον των άλλων είναι ότι μπορούν να το δείξουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», καταλήγει.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID