BREAKING NEWS
latest

Τι σημαίνει πραγματικά ο φόβος της εικόνας μας


Η δυσμορφοφοβία είναι μια ψυχολογική διαταραχή η οποία εκδηλώνεται σαν μια πραγματική φοβία, σχεδόν ως απέχθεια / αποστροφή για το ίδιο το σώμα και το πρόσωπο.

Ο δυσμορφοφοβικός είναι σαν να βλέπει τη μορφή του μέσα από ένα παραμορφωτικό καθρέφτη. Είναι ένα άτομο το οποίο το απασχολεί σε υπερβολικό βαθμό η εξωτερική του εμφάνιση, έχοντας εμμονή σε επουσιώδη ελαττώματα της εξωτερικής εμφάνισης. Πολλές φορές οδηγείτε στην ανορεξία ή τη βουλιμία ακριβώς επειδή δεν έχει μια ορθή σχέση με το σώμα του και θα ήθελε να το «μεταμορφώσει». 

Η εμμονή με την οποία κυριεύεται η σκέψη του ατόμου είναι πολύ έντονη και αφορά στις γυναίκες κυρίως το στήθος, τους μηρούς, τους γλουτούς και τα μαλλιά, χωρίς φυσικά να εξαιρούνται τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Σε ότι αφορά τους άνδρες την πλειοψηφία προβληματίζει κυρίως τα γεννητικά όργανα και η κοιλιακή χώρα.

Ο φόβος του να είμαστε άσχημοι δε πρέπει να υποτιμάται. Είναι μια σοβαρή ψυχοπαθολογία , όπως πρόσφατες μελέτες έχουν παρουσιάσει . Σύμφωνα μάλιστα και με μελέτη ομάδας ψυχιάτρων υπό την επίβλεψη του James Fausner στην ιατρική σχολή του Los Angeles , ο εγκέφαλος των ατόμων που πάσχουν από δυσμορφοφοβία επεξεργάζεται την εικόνα του προσώπου με τρόπο «παραπλανητικό» . Παρατήρησαν επίσης στις μαγνητικές τομογραφίες των ατόμων που εξέτασαν μια διαφοροποίηση της δραστηριότητας στα κέντρα όρασης και στο εμπρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου , σε σχέση με τα άτομα χωρίς αυτή τη ψυχοπαθολογία.

Τα άτομα που παρουσιάζουν αυτήν την παθολογία σχεδόν πάντα καταλήγουν στο πλαστικό χειρουργό και γίνονται, αν μπορούμε να πούμε, οι καλύτεροι πελάτες τους. Αυτό που τους ωθεί στο να προβούν σε χειρουργικές επεμβάσεις / παρεμβάσεις δεν είναι η ματαιοδοξία αλλά η ελπίδα τους ότι θα «αλλάξουν» τα ελαττωματικό σημείο και όλα θα βελτιωθούν στη ζωή τους . Τις περισσότερες φορές έχουν μαζί τους και φωτογραφίες διάσημων και επιτυχημένων και ελπίζουν ότι αν γίνουν ίδιοι με αυτούς όλα θα αλλάξουν στη ζωή τους. Θα είναι αρεστοί από όλους, θα επιτυγχάνουν επαγγελματικά, θα είναι ποθητοί ερωτικά , δε θα τους κοιτούν οι άλλοι για τα ανατομικά τους «ελαττώματα», όπως οι ίδιοι θεωρούν, αλλά για τη τελειότητα των χαρακτηριστικών τους .

Φυσικά στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ποτέ δεν είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, όχι επειδή έχει αποτύχει η επεμβαση, αλλά επειδή οι ίδιοι πάντα θα βλέπουν τον εαυτό τους διαστρεβλωμένα. Είναι τα πλέον ακατάλληλα άτομα για να μπουν στη διαδικασία των πλαστικών επεμβάσεων. Οι προσδοκίες τους είναι μη ρεαλιστικές , γιατί ακριβώς ελπίζουν να «μεταμορφώσουν» τη ζωή τους, μασκαρεύοντας τις πιο βαθιές ψυχικές τους αδυναμίες, μέσω της αλλαγής κάποιου χαρακτηριστικού τους.

Συνεπώς είναι αναγκαίο πριν από οποιαδήποτε άλλη επέμβαση / παρέμβαση, το άτομο να δεχτεί τη κατάλληλη ψυχολογική θεραπεία, αφού έχει προηγηθεί η σωστή κλινική διάγνωση και σε όποιες περιπτώσεις χρειαστεί να συνοδευτεί με τη κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, που θα ρυθμίσουν τον έλεγχο της διάθεσης του ασθενή.

Το είδαμε εδώ 



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID