BREAKING NEWS
latest

Ποιο είδος ευτυχίας ωφελεί και ποιο βλάπτει την υγεία;


Τι είναι ευτυχία; Το να αισθάνεσαι ψυχική ικανοποίηση. Η καλή ψυχολογική κατάσταση επηρεάζει τα γονίδιά μας και επομένως το ανοσοποιητικό μας σύστημα, λένε οι επιστήμονες. 

Αυτό το ξέραμε, χωρίς να είμαστε ειδικοί. Εκείνο που δεν γνωρίζαμε – αλλά το απέδειξαν Αμερικανοί ερευνητές από το UCLA’s Cousins Center for Psychoneuroimmunology και το University of North Carolina – είναι ότι υπάρχουν δύο βασικά είδη ευτυχίας (ναι, μόνο δύο), που επηρεάζουν με τελείως διαφορετικό τρόπο το DNA μας, παρά το γεγονός ότι προσφέρουν παρόμοια επίπεδα χαράς.

Ευτυχία πρώτη

Προέρχεται από την αυταρέσκεια, την ηδονή της αγοράς και κατανάλωσης αγαθών και την αίσθηση του «έκανα ακριβώς αυτό που ήθελα». 

Όπως αποδείχτηκε, παρά τα θετικά αισθήματα ικανοποίησης και πληρότητας αλλά και το υψηλό ηθικό που προσφέρει, συνδέεται με ροπή σε φλεγμονές, καρδιοαγγειακές παθήσεις, νευροεκφυλιστικά νοσήματα και μειωμένη αντίσταση σε ιογενείς λοιμώξεις. 

Με ιατρικούς όρους, μειώνει τα γονίδια που εμπλέκονται στη σύνθεση των αντισωμάτων και προκαλεί αύξηση στα προφλεγμονώδη γονίδια.

Ευτυχία δεύτερη

Είναι η ευτυχία που προέρχεται από τη βαθιά αίσθηση του σκοπού της ζωής, από τη νοητική εξέλιξη, από έναν κύκλο καλών φίλων αλλά και από το αυξημένο φιλότιμο και το αίσθημα αλληλεγγύης. 

Ανήκει δηλαδή σε εκείνους που αντλούν χαρά προσφέροντας και φροντίζοντας τους άλλους. Αυτό το είδος της ευτυχίας κάνει το αντίθετο από την προηγούμενη: 

Μειώνει τα προφλεγμονώδη γονίδια και αυξάνει τα αντισώματα και τα αντιικά γονίδια, δηλαδή τονώνει την άμυνα του οργανισμού.

Απρόσμενες βιολογικές επιπτώσεις

Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά που κάποιοι επιστήμονες εξέτασαν τις βιολογικές επιπτώσεις της λανθασμένης ευτυχίας. 

Μέχρι τώρα είχαν ασχοληθεί με όλα όσα προκαλεί στον οργανισμό μας ο παρατεταμένος φόβος, το άγχος, η δυστυχία, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και οι λοιπές μορφές της αρνητικής ψυχολογίας. 

Έτσι έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος ευφορίας (ο…εαυτούλικος) αλλάζει τα ρυθμιστικά προγράμματα των γονιδίων μας προς το χειρότερο, με κίνδυνο να δημιουργηθεί μια χαμηλού επιπέδου μεν αλλά σταθερή φλεγμονή στον οργανισμό, που μπορεί να προκαλέσει παράπλευρες απώλειες σε υγιείς ιστούς.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID