BREAKING NEWS
latest

Ο δρόμος των πολεμικών τεχνών


12/2014. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία παραγωγής για την πρώτη συμπαραγωγή οπτικοακουστικού προϊόντος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κορέα. 

Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι μια προσπάθεια της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας και τηλεοπτικών σταθμών της Κορέας για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και την ανταλλαγή πολιτιστικού προϊοντος.


Η συνεργασία αυτή της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης είναι η φυσική εξέλιξη των δεσμών που αναπτύχθηκαν με την προβολή για πρώτη φορά στην Ελλάδα τηλεοπτικών σειρών (K-dramas) από τη χώρα της πρωινής γαλήνης.


Η πρώτη συμπαραγωγή Ελλάδας - Κορέας αφορά το άθλημα του Παγκράτιου.


Το Παγκράτιον ήταν ένα αγώνισμα των αρχαίων Ελλήνων, ένας συνδυασμός πάλης, λακτισμάτων και πυγμαχίας χωρίς ιμάντες, που ο Αριστοτέλης (Ρητορική Α 5-14, 1361β) το ορίζει ως εξής: «ὁ δὲ θλίβειν καὶ κατέχειν παλαιστικός, ὁ δὲ ὦσαι τῇ πληγῇ πυκτικός, ὁ δ' ἀμφοτέροις τούτοις παγκρατιαστικός». Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις παν + κρατείν, δηλαδή νικητής γινόταν αυτός που "κατέχει την κυρίαρχη δύναμη" ή αυτός που "κυριαρχεί απόλυτα", ενώ οι αθλητές ονομάζονταν παγκρατιαστές.


Το άθλημα αυτό, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και πολεμική τέχνη, εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.Χ. στην 33η Ολυμπιάδα. Ήταν θεαματικό και δημοφιλές ("Εν Ολυμπία το κάλλιον" , Φιλόστρατος), αλλά και επικίνδυνο, αφού είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές ως και το θάνατο του ενός των αντιπάλων (Παυσανίας Η,10.1). Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά το 200 π.Χ. εισήγαγαν κι έναν λιγότερο βίαιο διαγωνισμό "Παγκρατίου παίδων" για τα νέα αγόρια. 


Η μυθολογία θέλει το άθλημα να προέρχεται από το Θησέα, που επιστράτευσε συνδυασμό πάλης και πυγμής για να καταβάλει τον Μινώταυρο. Σύμφωνα με άλλη ανάλογη εκδοχή, ο Ηρακλής κατέβαλε με τον τρόπο αυτό το λιοντάρι της Νεμέας.

Με τις εκστρατείες του Μεγ. Αλεξάνδρου το Παγκράτιο διαδόθηκε στην Ινδία. Πιστεύεται πως από εκεί έφτασε στις χώρες της Άπω Ανατολής και αποτέλεσε τον πρόγονο όλων των ανατολικών πολεμικών τεχνών.

Διάσημοι αρχαίοι παγκρατιαστές ήταν ο Θεαγένης ο Θάσιος, ο Λύγδαμης ο Συρακούσιος, ο Δωριεύς ο Ρόδιος, ο Σώστρατος ο Σικυώνιος και ο Πολυδάμας από τη Σκοτούσσα.


"Ο δρόμος των Πολεμικών Τεχνών" είναι μια σειρά τεκμηρίωσης που μας ξεναγεί, στο μύθο, την ιστορία αλλά και το παρόν των πολεμικών τεχνών από την Ασία μέχρι την Ευρώπη. Γυρίσματα για τις τις ανάγκες της σειράς τεκμηρίωσης έγιναν στην Τουρκία, την Ινδία, την Ελλάδα, την Κίνα και φυσικά την Κορέα, ενώ η παραγωγή συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015, με την ταυτόχρονη προβολή σε Κορέα και Ελλάδα.


Στην Ελλάδα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, την Αρχαία Ολυμπία και τη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του καθηγητή των ΤΕΦΑΑ κυρίου Βασίλειου Καϊμακάμη, του Ολυμπιονίκη στο Tae Kwon Do Αλέξανδρο Νικολαίδη.


Η σειρά τεκμηρίωσης γίνεται με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Παγράτιου Αθλήματος, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια και συμμετοχή στα γυρίσματα του ΑΣΜΑ Γέφυρας - Βαθύλακου.

Αποσπάσματα από τo άρθρο της ΧΑΪΔΩΣ ΣΚΑΝΔΥΛΑ από τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ, τα οποία αναδημοσιεύουμε καθώς το θεωρούμε σημαντικό για την προβολή της προσπάθειας συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κορέα.

Το παγκράτιο ενώνει Ελλάδα - Κορέα

Τα σημεία επαφής ανάμεσα σε πολιτισμούς Ανατολής και Δύσης, καθώς και οι επιρροές που δέχτηκαν οι μεν από τους δε είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ κόσμο στην Κορέα σήμερα, εξηγεί στον «Α» ο σκηνοθέτης Lee Wonjong: «Είναι πολύ... της μόδας στη χώρα μας ό,τι έχει να κάνει με πολιτιστικές ανταλλαγές, ειδικά στον αθλητισμό και τις πολεμικές τέχνες. Καθώς θεωρούμε το παγκράτιον βάση για τις πολεμικές τέχνες πολλών χωρών, ήρθαμε και στη χώρα όπου γεννήθηκε, την Ελλάδα. Κάναμε ήδη γυρίσματα στην αρχαία Ολυμπία και την Αθήνα, κι έπειτα από αυτά που θα κάνουμε εδώ, στη Θεσσαλονίκη, θα συνεχίσουμε το ντοκιμαντέρ και σε άλλες χώρες, όπως τη Μογγολία, την Κίνα, την Ινδία και την Κορέα. Προηγήθηκαν γυρίσματα στην Τουρκία».


Μ. Αλέξανδρος

 Σύμφωνα με τους Κορεάτες δημιουργούς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην Κορέα για τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την ελληνική δημοκρατία και τη φιλοσοφία. Το ντοκιμαντέρ θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις με αθλητές, προπονητές, αρχαιολόγους και άλλους ειδικούς. «Κάνοντας το ντοκιμαντέρ, διαπιστώνουμε ότι το παγκράτιο μοιάζει αρκετά με το κορεάτικο τάε κβον ντο. Ακόμη, μαθαίνουμε πολλά πράγματα κι εμείς οι ίδιοι. Αλλωστε, ο στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε την αλήθεια. Για παράδειγμα, στην Κορέα νομίζαμε ότι όλοι οι νικητές στέφονταν με στεφάνι από δάφνες, ενώ μαθαίνουμε τώρα ότι στους Δελφούς λάμβαναν δάφνινα στεφάνια και στην Ολυμπία κλαδιά ελιάς. Ακόμη, βρίσκουμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την υπόθεση – δεν έχει αποδειχθεί ακόμη και παραμένει υπόθεση – ότι ο Φίλιππος ο Β' ήταν αθλητής παγκρατίου. Και πιστεύουμε ότι ο Μ. Αλέξανδρος διέδωσε μέσα από την εκστρατεία του και τις κατακτήσεις του το παγκράτιο στην Ανατολή. Ολα αυτά θέλουμε να τα δείξουμε στην ταινία μας», καταλήγει ο κ. Lee.

 Προβολή της πόλης

Μιλώντας στον «Α» η πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, Σοφία Ασλανίδου, για τα οφέλη που ελπίζει να αποκομίσει η Δημοτική Επιχείρηση από τη συγκεκριμένη συμπαραγωγή, τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Είναι αφενός η συνεργασία με μεγάλα κανάλια που έχουν μακρά εμπειρία, αφετέρου ένα άνοιγμα στις ξένες αγορές. Για πρώτη φορά στην ιστορία η TV100 έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μία τηλεοπτική παραγωγή με μεγάλο προϋπολογισμό. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι η προβολή της πόλης μας σε ξένες, μεγάλες αγορές. Στις ασιατικές αγορές, μάλιστα, η χώρα μας έχει μεγάλη διείσδυση πολιτιστική. Τα οπτικοακουστικά προϊόντα είναι ένας σημαντικότατος διαμεσολαβητής για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στις αγορές αυτές. Ετσι, η TV100 γίνεται ένας διαμεσολαβητής τουριστικής προβολής της πόλης μας στις χώρες αυτές».


Το φωτογραφικό υλικό  είναι από τα γυρίσματα που έγιναν στη Θεσσαλονίκη


Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID