BREAKING NEWS
latest

Στα άδυτα της σκοτεινής επταετίας

17 Νοεμβρίου 1973. Το τεθωρακισμένο άρμα μπροστά από την πύλη του Πολυτεχνείου. Φωτογραφικό Αρχείο Flippress - Βασίλη Καραγεώργου.

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, παρουσιάζει την έκθεση, με τίτλο «Σκοτεινή επταετία, 1967 - 1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών».

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ευάγγελος - Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος (λεωφ. Αμαλίας 14), την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014, στις 7 το απόγευμα.

Φυλακές Κορυδαλλού. Φωτογραφία της κρατούμενης Μαρίας Καλλέργη.  Α.Σ.Κ.Ι. - Φωτογραφικό Αρχείο.

Ενήλικοι ή μαθητές, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι τον τρόπο της περιήγησής τους στην έκθεση, παρακολουθώντας την πορεία των γεγονότων μέσα από τη χρονολογική παράταξη των τεκμηρίων, αλλά και πραγματοποιώντας τη δική τους έρευνα και αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στο αρχειακό υλικό, το οποίο είναι διαθέσιμο σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις εργασίας.

Φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια αναδεικνύουν πτυχές της σκοτεινής επταετίας, με έμφαση στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Παράλληλα, η έκθεση εστιάζει στην οργανωμένη αντίσταση στο εσωτερικό και τη διεθνή στήριξη του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό.

27 Σεπτεμβρίου 1971. Προσαγωγή της λαίδης Αμαλίας Φλέμινγκ στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη - Αρχείο Κώστα Μεγαλοκονόμου.

Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, αλλά και από πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Παράλληλα διοργανώνεται και συνέδριο με θέμα «Η δικτατορία των συνταγματαρχών και τη αποκατάσταση της δημοκρατίας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 20 έως και 22 Νοεμβρίου, στην αίθουσα της Γερουσίας, στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων. Θα λάβουν μέρος διακεκριμένοι ομιλητές, ιστορικοί, νομικοί και πολιτικοί επιστήμονες που θα παρουσιάσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων το οποίο εκτείνεται από την ιδεολογική προετοιμασία (1961 - 1967) για τη δικτατορία, το ιδεολογικό υπόβαθρο του καθεστώτος, τις δίκες, την Αντίσταση στο εσωτερικό και την αντιδικτατορική δράση στο εξωτερικό, την εξωτερική πολιτική της χώρας την περίοδο εκείνη, την οικονομία, τη διαφθορά στο δημόσιο βίο, την αντίδραση του πνευματικού κόσμου, έως και την αποκατάσταση της δημοκρατίας την 24η Ιουλίου 1974, τον σχηματισμό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και τα προβλήματα που αντιμετώπισε, το δημοψήφισμα και την ψήφιση του Συντάγματος του 1975.

22 Σεπτεμβρίου 1971. Κηδεία Γιώργου Σεφέρη. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη - Αρχείο Κώστα Μεγαλοκονόμου.

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: 20 Νοεμβρίου 2014 - 12 Ιουνίου 2015.
Ώρες λειτουργίας: καθημερινές, πλην Πέμπτης: 9:00 - 16:00, Πέμπτη: 9:00 - 20:00, Σαββατοκύριακα: 10:00 - 15:00, επίσημες αργίες: κλειστά. Τηλ. επικοινωνίας: 210 3735109, 210 3692429 (καθημερινές: 9:00 - 16:00).

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID