BREAKING NEWS
latest

Νόμπελ Φυσικής για τους εφευρέτες του γαλάζιου LED


Τρεις ερευνητές από την Ιαπωνία βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2014. Ο Ισάμου Ακασάκι, ο Χιρόσι Αμάνο και ο Σούτζι Νακαμούρα, κατέκτησαν το βραβείο για την εφεύρεση μιας νέας φιλικής προς το περιβάλλον πηγής φωτός που συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόκειται για τα γαλάζια φώτα LED.

«Πρόκειται για μια εφεύρεση 20 ετών που έχει όμως ήδη συνεισφέρει στην δημιουργία φωτός με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, προς όφελος όλων. Με τη δημιουργία των λαμπτήρων LED έχουμε νέες εναλλακτικές, πιο αποτελεσματικές και με μεγαλύτερη διάρκεια πηγές φωτός συγκριτικά με αυτές του παρελθόντος. Οι λάμπες πυράκτωσης φώτισαν τον 20ό αιώνα. Ο 21ος αιώνας θα φωτιστεί από λαμπτήρες LED» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Ακαδημία.

Η γαλάζια φωτοδίοδος που ανέπτυξαν οι τρεις ερευνητές, στις αρχές του 1990, ήρθε να συμπληρώσει την παλέτα των LED, έπειτα από την εφεύρεση του κόκκινου και του πράσινου LED τριάντα χρόνια νωρίτερα. Η προσθήκη του τρίτου χρώματος επέτρεψε την ανάπτυξη φωτοδιόδων που προσφέρουν λευκό, λαμπρό φωτισμό.

Οι νικητές

Ο Ισάμου Ακασάκι γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1929 και είναι σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια.

Ο Χιρόσι Αμάνο  γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1960 και είναι επίσης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια.

Ο Σούχι Νακαμούρα γεννήθηκε το 1954 στην Ιαπωνία αλλά είναι αμερικανός πολίτης. Είναι σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα.

Οι νικητές βραβεύτηκαν με το ποσό των 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID