BREAKING NEWS
latest

Κορυφαίοι γυναικολόγοι λύνουν τις απορίες σας για την περίοδο


Περίοδος. Έμμηνος ρύση. Εμμηνόροια. Αδιάθετη. Κατέβηκαν οι Ρώσοι. Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Σύνδρομο τοξικού σοκ. Ταμπόν. Κύκλος. Εγκυμοσύνη. Αργά ή γρήγορα η περίοδος έρχεται σε κάθε κορίτσι σηματοδοτώντας το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή των γυναικών. 

Η μετάβαση αυτή προϋποθέτει γνώση προκειμένου να αντιμετωπιστεί ομαλά. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, όσο ενήμερες και αν είναι οι γυναίκες, πάντα ανακύπτουν απορίες. Γιατί υποφέρω από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο; Ποιες οι πιθανότητες να εμφανίσω Σύνδρομο Τοξικού Σοκ; Τρεις κορυφαίοι γυναικολόγοι έρχονται να λύσουν όλες τις απορίες σας.

Γιατί υποφέρω από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο;

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) συμβαίνει επειδή το σώμα σας είναι ευαίσθητο στις ορμονικές αλλαγές, λέει ο Richard P. Frieder, γυναικολόγος στο Νοσοκομείο στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. «Κατά την εβδομάδα ή 10 μέρες πριν την περίοδο «χτυπάει», ενώ τα επίπεδα των ορμονών, προγεστερόνη και οιστρογόνα, αλλάζουν πολύ γρήγορα» λέει.

Φούσκωμα, εναλλαγές στη διάθεση, πονοκέφαλο, ευαισθησία στο στήθος, κόπωση, αύξηση όρεξης είναι μερικά από τα συμπτώματα του συνδρόμου. Περίπου το 90% των γυναικών βιώνουν κάποια από αυτά, σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Archives of Internal Medicine. Ωστόσο, μόλις ένα 20% των γυναικών εμφανίζουν συμπτώματα αρκετά σοβαρά ώστε να παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες και τις σχέσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση ο Frieder συμβουλεύει: «Κάντε το σώμα σας όσο το δυνατόν πιο υγιές. Προσπαθήστε να ασκείστε κάθε ημέρα, ειδικά την ημέρα που επηρεάζεστε από το PMS. Πίνετε άφθονο νερό, έτσι ώστε να μην είστε αφυδατωμένες. Να τρώτε κάθε λίγες ώρες. Μείνετε μακριά από το αλκοόλ και την καφεΐνη.»

Από εκεί και πέρα​​, ο ίδιος πιστεύει στην αντιμετώπιση των μεμονωμένων συμπτωμάτων. Εάν η κατήφεια είναι ένα πρόβλημα, για παράδειγμα, συνταγογραφεί μερικές φορές συμπληρώματα ασβεστίου. Η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης PMS, σύμφωνα με μια μελέτη που παρακολούθησε περισσότερες από 3.000 γυναίκες και δημοσιεύθηκε το 2005 στο περιοδικό Archives of Internal Medicine. Οι γυναίκες που κατανάλωναν περίπου τέσσερις μερίδες την ημέρα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα ή εμπλουτισμένο χυμό πορτοκαλιού ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν PMS.

Γιατί οι κύκλοι μου είναι ακανόνιστοι;

Μερικές γυναίκες δεν έχουν ωορρηξία τακτικά και, συνεπώς, έχουν ακανόνιστη περίοδο, σημειώνει ο Frieder. Το στρες και ασθένειες, για παράδειγμα, μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς τον κύκλο.
Ο φυσιολογικός κύκλος είναι μεταξύ 25 και 35 ημερών μετρώντας από την πρώτη ημέρα της αιμορραγίας σου μέχρι την έναρξη της επόμενης περιόδου σου.

Συνήθως οι λόγοι ακανόνιστης περιόδου (εκτός εγκυμοσύνης) είναι η υπερβολική απώλεια ή αύξηση βάρους, οι διατροφικές διαταραχές, η έντονη άσκηση και τα ορμονικά προβλήματα.

Αν έρθει η περίοδος σημαίνει ότι δεν είμαι έγκυος;

Δεν μπορείτε να είστε 100% σίγουρη, τονίζει η Mary S. Dolan, αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Emory University School of Medicine στην Ατλάντα. «Θα μπορούσε να είναι αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης. Δεν αντιλαμβάνεσαι πάντα τη διαφορά. Δώσε προσοχή στο αν εξελίσσεται ως μια κανονική περίοδος και έλεγξε άλλα συμπτώματα όπως είναι η ναυτία. Ένα τεστ εγκυμοσύνης είναι μία σοφή επιλογή.»

Αν αφήσω ένα ταμπόν πάρα πολύ ώρα, είμαι σε κίνδυνο για σύνδρομο τοξικού σοκ;

Το σύνδρομο τοξικού σοκ ή TSS, μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη, έγινε πρωτοσέλιδο το 1980 όταν εμφανίστηκε κρούσμα που αφορούσε κυρίως νέες γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει μια συγκεκριμένη μάρκα από πολύ απορροφητικά ταμπόν (η μάρκα είναι πλέον εκτός αγοράς). Τα βακτήρια παράγουν τοξίνες που προκαλούν το σύνδρομο τοξικού σοκ.

Το TSS χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, ρίγος, διάρροια, εμετό, μυϊκούς πόνους και εξάνθημα. Μερικοί ειδικοί λένε ότι τα πολύ απορροφητικά ταμπόν, όταν παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, το έδαφος γίνεται πρόσφορο για ανάπτυξη βακτηρίων, ικανά να προκαλέσουν το σύνδρομο.

Πόσες ώρες θα πρέπει να αφήσετε ένα ταμπόν; «Ακολουθήστε τις οδηγίες του ένθετου της συσκευασίας» προτείνει ο Deidre Defoe, κλινικός διευθυντής.

Πάντως, η κατάσταση είναι σπάνια. Στις ΗΠΑ, περίπου μία ή δύο στις 100.000 γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών βιώνουν σύνδρομο τοξικού σοκ ετησίως, σύμφωνα με το CDC.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID