BREAKING NEWS
latest

Η άσκηση δρα προστατευτικά εναντίον της κατάθλιψης


Η γυμναστική μπορεί να προφυλάξει το μυαλό από την κατάθλιψη μέσω άγνωστων έως τώρα επιδράσεων που ασκεί στους μυς, σύμφωνα με νέα μελέτη σε ποντίκια που επιβεβαιώθηκε και σε ανθρώπους.

Το εύρημα αυτό μπορεί να έχει ευρείες επιδράσεις σε όσους νιώθουν ότι οι στενοχώριες της ζωής απειλούν την ψυχική υγεία τους, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Οι ειδικοί ξέρουν εδώ και χρόνια ότι ακόμα και το ήπιο στρες, αν είναι συνεχές, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της κατάθλιψης και άλλων διαταραχών της ψυχικής διάθεσης.

Ξέρουν επίσης ότι η άσκηση δρα προστατευτικά εναντίον της κατάθλιψης, καθώς αλλεπάλληλες μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι με κάποιο τρόπο αυξάνει τη συναισθηματική ανθεκτικότητα.

Ωστόσο, έως τώρα δεν ήξεραν πώς ακριβώς προστατεύει την ψυχική υγεία.

Για να βρουν απάντηση, επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη, εξέτασαν τη συμπεριφορά και την εγκεφαλική λειτουργία μιας ομάδας κοινών ποντικιών, στα οποία συχνά αλλά διακοπτόμενα προκαλούσαν ήπιο στρες (λ.χ. τα περιόριζαν σε ένα χώρο ή αναβόσβηναν τα φώτα). 

Μέχρι το πέρας πέντε εβδομάδων, τα ζώα επιδείκνυαν συμπεριφορές που οι ερευνητές ξέρουν ότι υποδηλώνουν κατάθλιψη: είχαν χάσει βάρος, δεν αναζητούσαν τις λιχουδιές με ζάχαρη που άφηναν οι ερευνητές στα κλουβιά τους (αυτό υποδηλώνει ότι δεν ένιωθαν πια ευχαρίστηση) και αδιαφορούσαν αν έκανε παγωνιά ή όχι στον χώρο όπου βρίσκονταν (κανονικά, θα έπρεπε να προσπαθούν να βρουν διέξοδο από το ψύχος).

Οι ερευνητές επανέλαβαν το ίδιο ακριβώς πείραμα με άλλη ομάδα ποντικιών, τα οποία ήταν γενετικώς τροποποιημένα ώστε να υπερπαράγουν ένα ένζυμο γνωστό ως PGC-1alpha1. Προγενέστερες μελέτες σε ποντίκια και σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο ένζυμο υπερπαράγεται από τους μυς κατά τη γυμναστική και οι ερευνητές ήθελαν να εξακριβώσουν αν είναι αυτό που προστατεύει τον εγκέφαλο από την κατάθλιψη.

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια επέδειξαν απλώς συμπτώματα ενόχλησης: έχασαν μεν λίγο βάρος, αλλά εξακολούθησαν να αναζητούν τις λιχουδιές με τη ζάχαρη και όταν οι ερευνητές τα εξέθεσαν σε ψυχρό περιβάλλον, αμέσως αναζήτησαν την έξοδο. 

Ανθεκτικά

Το εύρημα αυτό σημαίνει ότι το ένζυμο PGC-1alpha1 είχε κάνει τα ζώα ανθεκτικά στα στρεσογόνα ερεθίσματα και στην επαπειλούμενη κατάθλιψη. Ωστόσο οι ερευνητές ήξεραν πως αυτό δεν οφειλόταν στο ότι το ένζυμο επηρέασε απευθείας τα κύτταρα του εγκεφάλου τους, διότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον αφού το συγκεκριμένο ένζυμο είναι απλώς ένας «διεγέρτης», δηλαδή ενεργοποιεί ορισμένα γονίδια που επηρεάζουν ποικίλες χημικές διεργασίες στον οργανισμό.

Επρεπε λοιπόν να βρουν ποιες ακριβώς διεργασίες επηρέαζε το PGC-1alpha1. Ετσι, αναζήτησαν στα γενετικώς τροποποιημένα ζώα όσες ήταν πολύ πιο έντονες από το φυσιολογικό και κατέληξαν σε μία, που αφορά την ουσία κυνουρενίνη.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η κυνουρενίνη συσσωρεύεται στο αίμα ζώων και ανθρώπων έπειτα από το στρες και έχει τη δυνατότητα να φτάνει έως τον εγκέφαλο, ενώ μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι είναι αυξημένη στους πάσχοντες από κατάθλιψη και άλλα ψυχικά νοσήματα.

Ωστόσο στα γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια της παρούσας μελέτης, η κυνουρενίνη δεν προλάβαινε να φτάσει έως τον εγκέφαλο, διότι μόλις παραγόταν τη δέσμευε μία πρωτεΐνη που παραγόταν σε αντίδραση στα μηνύματα της PGC-1alpha1 και τη μετέτρεπε σε ένα οξύ που δεν μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο. Ετσι, ο εγκέφαλος των ζώων ήταν προστατευμένος από τις στρεσογόνες επιθέσεις που δεχόταν συνεχώς.

Και σε ανθρώπους

Για να εξασφαλίσουν ότι τα ευρήματα αυτά αφορούν τους ανθρώπους, οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα ενήλικων εθελοντών να ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα συχνών προπονήσεων διαρκείας τριών εβδομάδων, κατά το οποίο έπρεπε να κάνουν επί 40 έως 50 λεπτά τη φορά τζόγκινγκ ή ποδηλασία με μέτρια ταχύτητα.

Πριν και μετά το πρόγραμμα οι ερευνητές τούς υπέβαλαν σε βιοψίες μυών που έδειξαν ότι στη λήξη των τριών εβδομάδων τα μυϊκά κύτταρά τους περιείχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα από το ένζυμο PGC-1alpha1 και από την πρωτεΐνη που μετατρέπει την κυνουρενίνη στη μορφή που δεν φτάνει στον εγκέφαλο.

Με απλά λόγια, όλα αυτά σημαίνουν ότι κάθε φορά που γυμναζόμαστε, θωρακιζόμαστε από την κατάθλιψη μέσω φυσικών, βιολογικών μηχανισμών, κοινών σε ανθρώπους και ζώα. Συνεπώς, αν νιώθετε το στρες της ζωής να συσσωρεύεται, καλό θα ήταν να πάτε για λίγο τρέξιμο. Μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεστε, για να αντέξετε.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID