BREAKING NEWS
latest

Τα βιολογικά αυγά


Το αβγό αποτελεί την καλύτερη και πιο πλήρη τροφή. Είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες και είναι το πολυτιμότερο τρόφιμο για τον οργανισμό. Ακόμη ποιοτικότερη τροφή αποτελούν τα ελληνικά βιολογικά αβγά, χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Διατροφική αξία

Τα αβγά είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη. δηλαδή υψηλής θρεπτική αξίας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον έχουν ελάχιστα λιπαρά, άριστη χοληστερόλη  και δίνουν δύναμη  και ενέργεια δυσανάλογα υψηλή με τον μικρό τους όγκο. 

Στην Ελλάδα τα τελευταία  χρόνια το αβγό θεωρείται ως μια από τις …συκοφαντημένες τροφές και ακόμα και σήμερα ταυτίζεται εσφαλμένα με τη χοληστερίνη. Η υψηλή περιεκτικότητα του αβγού σε λεκιθίνη (λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινοπροστατευτικό) λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αβγού στην αύξηση της  χοληστερίνης να είναι μικρή.

Τα αβγά έχουν ευεργετικές επιδράσεις για τα μάτια. Η βιταμίνη Α που περιέχουν βοηθά στη νυχτερινή όραση και η βιταμίνη D στην απορρόφηση ασβεστίου. Παράλληλα τα αβγά προσφέρουν σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, ψευδάργυρου, ασβεστίου, ιωδίου και σιδήρου.

Βιολογική παραγωγή αυγών

Τα αυγά αυτά παράγονται με βιολογικά μέσα. Τα πουλερικά τρέφονται μόνο με βιολογικές  ζωοτροφές. Οι κότες έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο και ζουν ελεύθερα σε αυτήν. Τα πουλερικά σε ένα βιολογικό αγρόκτημα περιφέρονται τριγύρω, στον εξωτερικό χώρο και τρέφονται με τροφές που καλλιεργήθηκαν με φυσικές μεθόδους. Τα ράμφη τους δεν έχουν κοπεί και οι φτερούγες τους δεν έχουν δεθεί. Συχνά, ζούνε σε μικρές ομάδες με άλλες κότες και γεννούν τα αυγά τους σε άνετο περιβάλλον.

Οι βιοκαλλιεργητές ακολουθούν τους ειδικούς κανόνες με σκοπό την υγιή και χαρούμενη διαβίωση των πουλερικών, όσο αυτό είναι δυνατό. Στα πτηνά δεν πρέπει να χορηγούνται σογιάλευρα, χρωστικές ουσίες, αντιβιοτικά, προωθητές ανάπτυξης και κοκκιδιοστατικά. 

Οι βιολογικές ζωοτροφές καλλιεργούνται από πιστοποιημένους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων. Επιπλέον, η πρόληψη ασθενειών βασίζεται στην ισορροπημένη και καλής ποιότητας διατροφή και στο ευνοϊκό περιβάλλον.

Σε ένα βιολογικό αγρόκτημα ο αριθμός των ζώων εξαρτάται από τις διαθέσιμες εκτάσεις. Οι προδιαγραφές προβλέπουν συγκεκριμένη, αυστηρά καθορισμένη, πυκνότητα πουλερικών τόσο στους ελεύθερους χώρους όσο και στο πτηνοτροφείο. 

Οι κότες επιβάλλεται να βγαίνουν καθημερινά σε προαύλιο με βλάστηση, το οποίο καλλιεργείται με βιολογικές μεθόδους και υπόκειται σε ξεχωριστό έλεγχο. Εννοείται πως κλουβιά ή άλλα μέσα που περιορίζουν την κίνηση δεν είναι δυνατό να υπάρχουν σε μια βιολογική εκτροφή.

Βιολογικές ζωοτροφές

Η καλλιέργεια πρέπει να είναι πλήρης απαλλαγμένη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και συνθετικά λιπάσματα τουλάχιστον 3 χρόνια πριν.

Τα πουλερικά πρέπει να τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές.

Μέχρι το 30% της σύστασης των σιτηρεσίων επιτρέπεται να περιέχει ζωοτροφές σε μετατροπή, ενώ αν οι ζωοτροφές σε μετατροπή είναι ιδιοπαραγόμενες, το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξάνεται σε 100%.

Ποσοστό μέχρι 20% της συνολικής μέσης ποσότητας ζωοτροφών μπορεί να προέρχονται από αγροτεμάχια με πολυετή κτηνοτροφικά φυτά ή από πρωτεϊνούχα φυτά κατά το πρώτο έτος μετατροπής τους, τα οποία αποτελούν μέρος της εκμετάλλευσης.

Κατά παρέκκλιση το 5% της ξηράς ουσίας των ζωοτροφών ετησίως μπορεί να προέρχεται από μη βιολογική παραγωγή. Το παραπάνω ποσοστό ισχύει μέχρι 31/12/2011 και υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν ήταν δυνατή η προμήθεια ζωοτροφών αποκλειστικά βιολογικής παραγωγής.

Χονδροαλεσμένη, νωπή, αποξηραμένη ή ενσιρωμένη ζωοτροφή πρέπει να προστίθεται στο ημερήσιο σιτηρέσιο των πουλερικών.

Η πιστοποίηση των αυγών

Η πιστοποίηση των αυγών καθορίζεται από το πόσο καλή είναι η μεταχείριση των ζώων. Όσο πιο καλά χειρίζονται τα ζώα τόσο πιο καλή είναι η ποιότητα των αυγών. Υπάρχει αυστηρό σύστημα ελέγχου έτσι ώστε τα ζώα να ζουν στις καταλληλότερες συνθήκες και να παράγουν καλής ποιότητας αυγά.

Αυγά φυσικής διατροφής

Οι κότες που παράγουν τα αυγά αυτά τρέφονται μόνο με φυσικές ζωοτροφές και δημητριακά. Τα δημητριακά μάλιστα αποτελούν και το κύριο παράγοντα για τη βελτίωση της γεύσης.

Κλιματικά ουδέτερα αυγά

Τα κλιματικά ουδέτερα αυγά προκύπτουν από την αντιστάθμιση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου των αυγών.

Αυγά ελευθέρας βοσκής

Τα αυγά ελευθέρας βοσκής βγαίνουν από τις κότες που ζουν ελεύθερα σε έναν απέραντο χώρο και τρέφονται με φυσικές τροφές. Η αφθονία άσκησης και ο καθαρός αέρας τις επιτρέπουν να παράγουν ασφαλή και νόστιμα αυγά.

Κόστος

Τα βιολογικά αυγά κοστίζουν ασφαλώς ακριβότερα από τα συμβατικά, λόγω της διαδικασίας παραγωγής τους. Οι τιμές τους ξεκινούν από 70% πάνω από τις τιμές των απλών αβγών και σε πολλές περιπτώσεις  είναι ακριβότερα κατά το διπλάσιο, περίπου 3 ευρώ η εξάδα. Σίγουρα για όσους επιδιώκουν την ποιότητα στη διατροφή τους η διαφορά στη γεύση και όχι μόνο αξίζει …τα λεφτά της.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID