BREAKING NEWS
latest

Πώς να (ξανα)σηκωθείτε μετά από ένα λάθος


Ο James Joyce -κορυφαίος Ιρλανδός συγγραφέας- είχε πει «Mistakes are the portals of discovery», που σημαίνει «τα λάθη είναι οι πύλες της ανακάλυψης». 

Όντως, είναι ευθύνη δική μας να περιορίσουμε τις κακές συνέπειες, τις ζημιές που μπορεί να προκλήθηκαν από λάθη που κάναμε, αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι τελικά να μαθαίνουμε ότι και όσα μπορούμε από τα λάθη μας. Διαβάστε λοιπόν πως μπορούμε μετά από λάθος που κάναμε όχι απλά να σηκωθούμε πάλι στα πόδια μας αλλά να γίνουμε και πιο δυνατοί.

Δικό μου λάθος!

Μπορεί οι συνθήκες να ήταν κακές για εσάς τη δεδομένη στιγμή του λάθους. Μπορεί  απλά να είχατε μία κακή μέρα. Όπως και να έχει, να θυμάστε ότι οι μεγάλοι ηγέτες, δεν κατηγορούν άλλους, όταν κάτι πάει στραβά. Αντίθετα αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Έτσι, δείχνουν ένα αίσθημα υψηλότερης ευθύνης και αναγνωρίζοντας το λάθος, έχουν τον έλεγχο, προκειμένου να μπορέσουν να το διαχειριστούν όπως κρίνουν. Εάν λοιπόν το λάθος είναι δικό σας, αναγνωρίστε το. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι κανείς δεν είναι τέλειος!

Διορθώστε το, στα… φανερά!

Καλώς ή κακώς τα λάθη πολλές φορές έχουν εκτός από τις άμεσες και εμφανείς συνέπειες και πιο έμμεσες, οι οποίες μπορεί να γίνουν επικίνδυνες. Προσπαθήστε να διορθώσετε το λάθος ή την κατάσταση, αλλά όχι στα κρυφά. Κρυμμένα προβλήματα, λάθη που έχουν γίνει αλλά προσπαθούν να τα καλύψουν, πολλές φορές γίνονται σοβαρές απειλές και παίρνουν άλλες διαστάσεις. Αυτό αφορά όχι μόνο το προσωπικό επίπεδο στη ζωή μας, αλλά και το επαγγελματικό.

Η δύναμη της συγγνώμης

Ζητήστε συγγνώμη από τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν αρνητικά από το λάθος σας. Προσοχή όμως! Η συγγνώμη πρέπει να είναι αληθινή και όχι να μοιάζει με αυτοάμυνα.  

Προβληματιστείτε με το λάθος σας!

Πάρτε το χρόνο σας και σκεφτείτε τι προκάλεσε το λάθος; Τι κάνατε ενώ δεν θα έπρεπε ή τι δεν κάνατε όταν θα έπρεπε; Μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα όμως. Συνήθως, για να καταφέρουμε να είμαστε πιο αποστασιοποιημένοι και να δούμε τα πράγματα με μια πιο ξεκάθαρη ματιά, πρέπει να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα αν το λάθος ήταν μεγάλο και οι… ζημιές πολλές.

Εντοπίστε την πραγματική, πρωταρχική αιτία

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάποια δική σας συγκεκριμένη συμπεριφορά ή μέθοδος, έχει συμβάλλει σε λάθη που έχουν γίνει. Όταν συνειδητοποιήσετε πιο είναι αυτό το στοιχείο που από τη μεριά σας, συμβάλλει σε λάθη, τότε θα είναι εύκολο να το διορθώσετε, να το λύσετε, να αποφύγετε να το ξανακάνετε.

Μοιραστείτε αυτά που μάθατε

Η ανταλλαγή για αυτά που μάθαμε από λάθη μας, μπορεί να λειτουργήσει «ναυαγοσωστικά» για κάποιον άλλον, είτε πρόκειται για φίλο, είτε για συνάδελφό σας. Είναι σημαντικό λοιπόν να το μοιραστούμε, γιατί έτσι βοηθάμε –αφού μπορούμε- στο να αποτραπεί κάποιο άλλο λάθος.

Φυσικά, οι παραπάνω συμβουλές δεν θα σας μάθουν να μην κάνετε λάθη. Αυτό άλλωστε είναι αδύνατο. Αλλά ακολουθώντας τες, μπορεί να σας βοηθήσουν να μην κάνετε το ίδιο λάθος δύο φορές ή ακόμα και να σας αποτρέψουν από το να κάνετε κάποιο… καταστροφικό λάθος.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID