BREAKING NEWS
latest

Άνοδος των τιμών των τροφίμων μέσα στις επόμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής


Οι τιμές των τροφίμων είναι πιθανό να διπλασιαστούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με έκθεση της διεθνούς οργάνωσης κατά της φτώχειας Oxfam.

Η έκθεση προειδοποιεί πως η σύγχρονη έρευνα πάνω στην κλιματική αλλαγή κατά κανόνα δε λαμβάνει υπ’ όψιν της τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν τις τιμές των τροφίμων κατά το ίδιο ποσοστό.

«Οι τιμές ούτως ή άλλως ενδέχεται να διπλασιαστούν ως το 2030, όμως οι προσομοιώσεις μας υποδεικνύουν πως ένα ή περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα στο ίδιο έτος μπορούν να δημιουργήσουν ξαφνικές, μεγάλες αυξήσεις παρομοίου επιπέδου με αυτές που προβλέπονται για δύο δεκαετίες σταδιακής αύξησης», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Oxfam η τιμή του καλαμποκιού ενδέχεται να ανέβει 177 τοις εκατό το 2030 σε σχέση με τις τιμές του 2010, το σιτάρι 120 τοις εκατό και το επεξεργασμένο ρύζι 107 τοις εκατό. Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση μοντέλο προσομοίωσης που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ.

Το μοντέλο αυτό επιπλέον εκτιμά πως το ένα τρίτο της αύξησης της τιμής των τροφίμων αναλογεί στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και η αλλαγή στις συνθήκες βροχόπτωσης. Αντίθετα τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι υπεύθυνα για μεγαλύτερο ποσοστό της ανόδου των τιμών.

Εξάλλου σύμφωνα με την Επιτροπή Κλιματικής Επιστήμης των Ηνωμένων Εθνών η προβλεπόμενη αύξηση της θερμοκρασίας αυτό τον αιώνα κατά 2,5 με 5 βαθμούς Κελσίου θα αυξήσει σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης και την ένταση των κυμάτων καύσωνα αλλά και άλλων ακραίων φαινομένων.

Οι βραχυπρόθεσμες εξάρσεις των τιμών όπως είναι λογικό είναι πιο δυσβάσταχτες για τις οικονομικά ασθενείς ομάδες, σε σχέση με τις σταδιακές αυξήσεις των τιμών, στις οποίες μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα. Σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες άλλωστε μεγάλο μέρος του πληθυσμού ξοδεύει μέχρι και 75 τοις εκατό του εισοδήματός τους μόνο για τρόφιμα, αναφέρει η Oxfam.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID