BREAKING NEWS
latest

Μειώστε τις ώρες που κάθεστε και κερδίστε χρόνια ζωής!


Μία πρόσφατη Ευρωπαϊκή Επιστημονική μελέτη που είδε το φώς της δημοσιότητας αποκαλύπτει πως η καθιστική ζωή επιδρά, συσσωρευτικά αρνητικά, ακόμη και στα χρωμοσώματα του ανθρώπινου οργανισμού.  

Η ακινησία  εκτός από τις εμφανείς αντιαισθητικές αλλαγές που προκαλεί στο σώμα μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις ακόμη και στο DNA των κυττάρων.

Η κίνηση  είναι γνωστό ότι βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και σε κυτταρικό επίπεδο. Στον πυρήνα κάθε κυττάρου υπάρχουν τα χρωμοσώματα που έχουν στις άκρες τους τα τελομερή. 

Είναι τα άκρα των χρωμοσωμάτων τα οποία όταν μικραίνουν από διάφορους παράγοντες -όπως η καθιστική ζωή-  το κύτταρο χάνει την ικανότητα του πολλαπλασιασμού, με αποτέλεσμα να ξεκινά η φθορά του οργανισμού και  η πρόωρή γήρανσή του. Επίσης, εμφανίζονται διάφορες σοβαρές ασθένειες.

Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών που κοινοποιήθηκαν, στο British Journal of Sports Medicine, διαπιστώθηκε ότι σε χρονικό διάστημα μισού έτους, σε εθελοντές που αύξησαν τις ώρες που στέκονταν όρθιοι η κινούνταν, αυξήθηκε και το μήκος των τελομερών τους, ενώ, σε όσους παρέμεναν καθιστοί, τα τελομερή, στο διάστημα αυτό,  είχαν μικρύνει.

Από τα παραπάνω συνεπώς εξάγεται το συμπέρασμα ότι όταν αποφεύγουμε την καθιστική ζωή δημιουργούμε τις συνθήκες στον οργανισμό μας ώστε να ζούμε καλύτερα και περισσότερο. Δηλαδή μειώνοντας τις ώρες που καθόμαστε, κερδίζουμε σε χρόνια ζωής.

Και παρότι οι αποδείξεις για να στηριχθούν οι παραπάνω έρευνες ακόμη αναζητούνται, όλοι νιώθουμε το σώμα μας να περιορίζεται και να καταπονείται, να γεμίζει τοξίνες, όταν βρισκόμαστε πολλές ώρες σε καθιστική στάση, μπροστά σε έναν υπολογιστή, σε ένα γραφείο ή σε μία τηλεόραση ή στο αυτοκίνητο και δυστυχώς η ζημιά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά.

Η όρθια στάση του ανθρώπου είναι συνέπεια της φύσης του, για να περπατά και να κινείται. Η καθιστική ζωή, όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες αλλά και η ίδια η καθημερινότητά μας, βλάπτει σημαντικά την υγεία και  καλό είναι να  αποφεύγουμε να περνάμε ατελείωτες ώρες ακίνητοι ή καθιστοί.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID